G4Media.ro

Spania: 4,3 miliarde de euro din fondurile europene de redresare vor fi…

Foto: Producția de baterii electrice

Spania: 4,3 miliarde de euro din fondurile europene de redresare vor fi investiți în producția de baterii și vehicule electrice

Spania, al doilea mare producător auto din Europa, va investi o parte din banii pe care îi va primi în baza fondurilor de reziliență și redresare din partea Uniunii Europene în producția de baterii și vehicule electrice, a anunțat, luni, premierul Pedro Sanchez. Planul guvernului, care urmează să atragă şi investiţii private, va include întregul lanţ de producţie, de la extragerea litiului, la asamblarea celulelor de baterii şi fabricarea vehiculelor electrice, a explicat Sanchez, citat de Agerpres. „Este important pentru Spania să reacţioneze şi să anticipez

e această transformare a sectorul auto european”, spune premierul Spaniei. Din cele 4,3 miliarde de euro, un miliard de euro va fi alocat îmbunătăţirii infrastructurii de reîncărcare.

Sectorul privat ar urma să contribuie cu 15 miliarde de euro

Cu noul program de investiţii, Sanchez se aşteaptă ca până în 2030, contribuţia la PIB a sectorului auto să ajungă la 15%, de la aproximativ 10%, cât este în prezent. Sectorul privat ar putea contribui cu încă 15 miliarde de euro de euro la această iniţiativă, conform estimărilor Executivului spaniol.

Şi Raul Blanco, secretar de stat pentru industrie în Guvernul de la Madrid, şi-a exprimat recent optimismul că va fi găsit un proiect alternativ pentru salvarea a mii de locuri de muncă, ameninţate de decizia Nissan de a-şi închide până la finalul anului cele trei fabrici din zona Barcelonei. O fabrică unde să fie produse baterii pentru vehiculele electrice se numără printre cele 17 proiecte propuse de 13 companii pentru facilităţile Nissan, a explicat Raul Blanco, fără a preciza cine este în spatele planului privind bateriile. Cele mai multe propuneri sunt legate de mobilitatea electrică, au informat oficialii spanioli.

Din fondurile UE de redresare, Spania ar urma să beneficieze de aproximativ 140 miliarde de euro până în 2023 şi intenţionează să aloce o mare parte pentru finanţarea unor proiecte industriale majore, menite să resusciteze şi să modernizeze economia, afectată sever de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter