G4Media.ro

Soldatul rus care a dezertat din Ucraina: „În Rusia, viața omenească nu…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

Soldatul rus care a dezertat din Ucraina: „În Rusia, viața omenească nu are valoare”

Soldatul rus rus Pavel Filatiev a devenit celebru când, după ce a luptat două luni în Ucraina, a părăsit războiul și a fugit din Rusia. Exilat la Paris, își povestește experiențele într-o carte, „Zov”, care apare acum în spaniolă. El Mundo a discutat cu soldatul rus dezertor.

Reporter: A trecut aproape un de la începerea războiului. Cine îl câștigă?
Pavel Filatiev: Am spus mereu că acest război nu va fi câștigat de nimeni și că va fi doar o pierdere pentru ambele țări. În domeniul militar s-au înregistrat mici avansuri atât de o parte, cât şi de cealaltă. Ucrainenii au avut succes pentru că sunt bine organizați și și-au apărat bine teritoriul. Să vorbim despre victorie? Nu cred. Nu există nici un mare succes din Rusia. În acest an a avut o evoluție mică. Doar mii de morți de o parte și de cealaltă și în Ucraina vieți distruse dincolo de linia frontului. Nimeni nu a câștigat nimic.

Reporter: În cartea dv vorbiţi despre incompetență și haos în armată. Mai sunt soldați care gândesc ca d-voastră?
Pavel Filatiev: Toată lumea gândeşte la fel. Dacă luăm mesajul propagandei rusești, vom crede că totul este în regulă, dar mulți soldați nu cred asta. În lanțul de comandă sunt oameni care nu cunosc situația de pe teren și repetă ceea ce spun superiorii lor. Ei trăiesc într-o lume separată de cea a soldaților.

Reporter: Ce valoare are pentru acești comandanți viaţa soldaților?
Pavel Filatiev: Niciuna. În general, în Rusia viața omenească nu are prea multă valoare și, odată cu războiul, acest lucru se înrăutățește. Pentru comandanți, viața soldaților nu are o utilitate anume.

Reporter: În cazul masacrelor care au fost comise (Bucea, Izium…) credeți că vreunul dintre comandanții armatei a dat ordin de masacrare a civililor?
Pavel Filatiev: Nu cred că a existat vreun ordin. Este mai mult o problemă generală, de disciplină și organizare. Unitățile care se aflau în Bucea veneau din Est și au fost multe crime și violențe chiar printre soldați. Cred că comandanții lor au închis ochii la ceea ce făceau. Dar în cadrul armatei există universuri diferite.

Reporter: Ce părere aveţi despre Putin?
Pavel Filatiev: Poziția mea este clară, mai ales din 2012, când a revenit la putere. Este ceva ce nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Putin este un dependent de putere și amenințările pe care le-a făcut la adresa restului lumii sunt legate de asta.

Reporter: Există opoziție față de el în țară? Impresia este că populaţia îl susţine…
Pavel Filatiev: Nu este așa. Există o propagandă care răspândește ceea ce interesează Statul, și anume că este susținut. Când eram în armată, am criticat guvernul și unul din doi a fost de acord cu mine. Ar fi doar 10% care cred că Putin are dreptate în acest război. Apoi sunt oameni care evită să ia poziții. Dar sunt sigur că oamenii nu îl susțin pe Putin.

Reporter: În cartea dv povestiţi cele două luni petrecute pe front. Ce a fost cel mai rău?
Pavel Filatiev: Când ne-am înrolat în Armată am primit pregătire pentru a rezista psihologic la tot felul de situații. Prin urmare, nu sunt afectat de luptă sau moarte. Ceea ce m-a frapat a fost conștientizarea că aceasta a fost o invazie. Mi-am dat seama că a fost ceva inutil și cei care au suferit cel mai mult au fost ucrainenii. Asta a început să mă apese.

Reporter: Aţi abandonat războiul pentru că nu credeţi în el sau pentru că aţi fost rănit?
Pavel Filatiev: Când a început, nu prea știam ce se întâmplă, dar dacă m-ar fi întrebat înainte dacă vreau să particip la o invazie a Ucrainei, aș fi refuzat, nu de frică, ci pentru că am convingeri. Mi-a luat zile, săptămâni, să înțeleg că eram într-un război. Deci nu puteam pleca de la o zi pe alta. Am ajuns la concluzia că trebuie să părăsesc războiul, mort sau rănit. A trebuit să fiu internat, așa că am avut noroc.

Reporter: Nu menționaţi asta în cartea d-voastră… Aţi ucis ucraineni: soldați, civili…?
Pavel Filatiev: Când am decis să scriu despre experiența mea, nu am vrut să mă arăt ca un erou, ci să-mi dau cu părerea și să-mi povestesc experiența. Pe front, de cele mai multe ori nu știm ce se va întâmpla cu noi, iar în războiul modern 90% dintre oamenii care mor nu fac acest lucru dintr-o lovitură de pușcă, ci din artilerie sau aviație. Nu vezi oamenii pentru că sunt la mare distanță. Nu știi dacă ai ucis pe cineva sau nu.

Reporter: Cum este viața d-voastră în exil?
Pavel Filatiev: Viața pe care am avut-o în Rusia înainte de război a fost mai confortabilă decât cea pe care o am acum. În afară de latura romantică pe care pare să o aibă Parisul, trăiesc cu multă incertitudine și totul este necunoscut, nu am o viață de vis, ci multe probleme în fiecare zi și mă simt nesigur.

Reporter: Ai primit ameninţări?
Pavel Filatiev: Să spunem că nu am protecție și nu mă simt în siguranță.

Reporter: Credeţi că, într-o zi, cineva va plăti pentru acest război?
Pavel Filatiev: Acest război va fi foarte discutat și judecata nu va fi în favoarea lui Putin, principalul vinovat. Cea mai bună soluție ar fi ca societatea rusă să-l judece pe Putin pentru că a provocat acest război, deși acest lucru este puțin probabil să se întâmple. Putin va muri din cauze naturale și sunt și elite în țară care ar împiedica să fie judecat. Pentru ca societatea rusă să se poată reforma, rușii trebuie să fie cei care îi judecă pe cei responsabili. (Traducerea Rador: Rodezia Costea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Rusia e o nație de psihopați.

    • @Marcel Trollacu – Aici gresesti enorm. Iar ce spune rusul asta e de bun simt. Daca o sa condamnam o natiune intreaga din cauza unui schizofrenic, atunci cu ce ne deosebim de ei?

  2. Și eu dau doi bani pe viata trista a lui yoyo !

  3. Asta a evadat pentru ca a iesit de la mama lui si din carti educat in spiritul valorilor. Asta e motivul pentru care cei ce trebuie sa fie niste supusi toata viata lor nu vor avea parte de educatie in spiritul valorilor, vor avea parte de educare in spiritul conspiratiei si dresaj.
    Hai cu educatia, prima! Va tine?

  4. Asa cum am mai propus, pentru toti cei care simtiti nevoia de lasa un comentariu, NU MAI RASPUNDETI postacilor gen florin, tepes etc., IGNORATII total. Efectul va fi mult mai bun.