G4Media.ro

Sindicaliștii pun presiune pe Dăncilă să le dea mai multe puteri în…

Sindicaliștii pun presiune pe Dăncilă să le dea mai multe puteri în dauna patronatelor: ”Modificați legea dialogului social, un acord pentru susținere politică e exclus”

Bogdan Hossu, președinte confederației sindicale Cartel ALFA, îi cere premierului Viorica Dăncilă să își țină promisiunea și să dea undă verde modificării legii dialogului social în sensul cererii sindicatelor.

Într-o scrisoare deschisă remisă presei, Hossu o critică pe Dăncilă pentru că nu a respectat promisiunea făcută de PSD în 2012 pentru modificarea urgentă a Legii dialogului social și pentru că nu a dat un punct de vedere la inițiativele legislative din Parlament în acest sens.

Hossu susține în scrisoarea deschisă că e exclusă o susținere a PSD de către Cartel Alfa, așa cum ceruse Dăncilă.

Reamintim că doi parlamentari PSD vor să modifice din temelii Legea dialogului social, printre amendamentele cu mare impact numărându-se obligația patronatului de a invita sindicatele la ședințele Consiliului de Administrație, dar și obligativitatea negocierii colective în firmele cu minim 10 angajați (față de minim 20 acum).

Proiectul pentru abrogarea Legii 62/2011 (Legea dialogului social) și înlocuirea ei cu o nouă lege este semnat de parlamentarii PSD Gabriel Petrea și Adrian Solomon și a fost respinsă de Senat în noiembrie 2018. PSD a reluat rapid discuțiile după ce a pierdut alegerile europarlamentare, iar luni are loc ședința Comisiei de muncă din Camera Deputaților, ultima comisie avizatoare înainte de votul final din plen.

Surse din cadrul patronatelor susțin că multe dintre modificări rup echilibrul dintre angajatori și angajați, având potențialul de a distorsiona o piață a muncii afectată de lipsă cronică de angajați în multe sectoare.

Scrisoarea deschisă integrală a lui Bogdan Hossu către Viorica Dăncilă:

Doamnă Prim Ministru,

Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA”, reuniți in data de 22 iulie 2019, au analizat deciziile și declarațiile oficialilor PSD după ședința CEx a partidului, implicit a angajamentelor guvernamentale, referitoare la un nou acord cu partenerii sociali cu scopul obținerii susținerii pentru viitoarele alegeri.

Ținând cont că:

Ø PSD, împreună cu PNL, au semnat un acord, cu 5 confederatii de angajatori și confederațiile sindicale reprezentative, în anul 2012 de modificare urgentă a Legii dialogului social, în condițiile schimbării guvernamentale. Deși aceasta s-a realizat, PSD fiind de atunci la guvernarea României, modificarea acestei legi, care destructurează piața muncii din România, nu a fost realizată;

Ø In programul de guvernare este prevăzută schimbarea Legii dialogului social, nerealizată de către guvern până la acestă dată;

Ø Există în Parlament două inițiative legislative ale unor parlamentari, dar nu există încă un punct de vedere al guvernului, deci un punct de vedere asumat politic;

Ø Existența prin lege a instituției dialogului social, prin Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social (CNT-DS), instituție prezidată de Prim Ministrul României, care prevede imperativ intâlniri trimestriale pe subiectele importante de politică economică, politică socială și politică fiscală, întâlniri ce ar trebui să analizeze, să dezbată și să decidă, dar care în fapt nu se realizează;

Ø Niciun acord semnat de către partenerii sociali nu a fost respectat de către Guvernul Romaniei, fiind în fapt doar forme de întârziere pentru acțiunile partenerilor sociali de stopare a unor politici cu efecte dezastruoase pentru cetățeni, pentru piața muncii sau mediul de afaceri.

Membrii Comitetului Confederal al CNS Cartel ALFA vă solicită să renunțați la a înainta alte promisiuni și să orientați cu prioritate acțiunile partidului și ale guvernului pentru a pune în practica angajamentele politice și obligațiile guvernamentale prevăzute în legislația existentă sau în programul de guvernare asumat, în baza unui dialog social real, bazat pe date, analize si argumente.

Aceasta este singura formă de realizare a credibilității dorite, dar și a păcii sociale.

Ținem să subliniem că organizația sindicală este independentă față de partidele politice, independență pe care Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” ține să o respecte și a repectat-o întotdeauna. Membrii noștri de sindicat au libertatea să aleagă pe cine susțin sau votează, după propriile lor convingeri și reflecția privind rezultatele diverselor formațiuni politice. În consecință, un acord pentru o susținere politică este exclus.

In acest sens, vă solicităm, ceea ce a fost si angajamentul d-voastra ca Prim Ministru la singurul CNT-DS din 2019 (6 iunie 2019), convocarea de urgenta a CNT-DS pe subiectele urgente ale partenerilor sociali:

a) Modificarea legii dialogului social

b) Stabilirea salariului minim garantat în plată pentru anul 2020 și emiterea hotărârii de guvern

c) Modificări legislative cu implicații bugetare, pentru realizarea rectificării de buget prevăzută în august 2019.

In numele Comitetului Confederal

Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS Cartel ALFA

Foto: Bogdan Hossu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. cureaua de transmisie a partididelor. sindicatele.
  daca te uiti la astia, or sa fie mumificati.
  cati bani greblati leaderilor ? il batetzi si voi pe macron, pe trump ?

 2. Sindicatele românești de după 1990 vor intra în istoria economică a țării ca și groparii nenumăratelor intreprinderi românești, împreună cu FPS, aliați interesați – pentru bani ! – ai unor ”investitori strategici ” în procesul de privatizare deșănțată, care a pus pe butuci apropape intreaga industrie românească.

  • Da, si tara era fara caini( SRI, procuratura, judecatori).

   # kondensatorilor, voi dati cu pietre doar in politicieni, dar in cei enumerati mai sus, de ce nu aveti „cojones” ?!

 3. Sindicatele în ziua de azi, și-au pierdut menirea. Pe cine m-ai reprezintă ei? E ca un panou gol!

 4. Se reprezinta pe ei! Sunt milionari in euro.

 5. Acest Matusalem al „sindicalismului” este in egala masura responsabil pentru dezastrul actual al societatii romanesti. Totul la ei e numai minciuna. Principiul lor? „Daca nu noi, atunci cine”. De prisos sa spunem ca toti au fost bara la bara cu puterea, iar puterea s-a construit in exclusivitate pe coruptie. Relatiile de munca, distruse. Patronatul romanesc, distrus.
  Revenind la Matussalem, l-am intalnit de multe ori in cursele spre Bruxelles. Ce dk cauta elefantul asta de Ipsos la Bruxelles?

 6. Are firma de consultanta pe fonduri europene.
  Nu mai are treaba cu prostimea platitoare de taxe la sindicatul lui.Se apropie schimbarea puterii si face fente!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.