G4Media.ro

Sevilla a lansat un sistem revoluţionar pentru a denumi şi a clasifica…

Sevilla a lansat un sistem revoluţionar pentru a denumi şi a clasifica frecventele valuri de căldură ce afectează oraşul

Primarul din Sevilla, Antonio Munoz, anunță un proiect pilot care va asigura denumirea și clasificarea frecventelor valuri de căldură ce afectează acest oraş din sudul arid al Spaniei, care va lega prognozele meteorologice de impacturile asupra sănătăţii.

Proiectul pilot conţine trei categorii şi va alerta populaţia din Sevilla cu până la cinci zile înainte de apariţia unui val de căldură, a precizat edilul spaniol într-un comunicat publicat marţi seară, conform Agerpres.

„Suntem primul oraş din lume care face un astfel de pas, iar el ne va ajuta să planificăm şi să luăm măsuri atunci când se produce un astfel de eveniment meteorologic”, a adăugat Antonio Munoz.

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu Centrul de Rezilienţă din cadrul Fundaţiei Arsht-Rockefeller (Arsht-Rock), care dezvoltă soluţii pentru diminuarea riscurilor climatice prin intermediul unor parteneriate încheiate cu experţi şi factori de decizie politică.

Valurile de căldură vor fi clasificate în funcţie de o scală cu trei niveluri de intensitate şi vor fi denumite în ordine alfabetică inversă. Primele cinci se vor numi Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao şi Vega.

Oraşul Sevilla, situat în valea fluviului Guadalquivir din Andaluzia, este unul dintre cele mai călduroase locuri din Spania, cu temperaturi care depăşesc adeseori pragul de 40 de grade Celsius în lunile de vară. Mulţi locuitori din zonă se tem că valurile de căldură şi secetele vor deveni tot mai frecvente în perioada următoare.

În săptămânile recente, mai multe incendii de pădure au izbucnit în Spania, care a înregistrat cel mai timpuriu val de căldură din ultimii 40 de ani, când temperaturile au urcat la începutul lunii iunie la peste 43 de grade Celsius în oraşe precum Sevilla şi Cordoba.

Alte oraşe din diverse regiuni ale lumii, precum Melbourne, Atena şi Los Angeles, lucrează la planuri similare pentru a utiliza datele meteorologice şi datele de sănătate publică pentru a clasifica valurile de căldură.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Fantastic, incredibil, revolutionar….cine a citit articolul?

 2. Numai nume cu rezonanta europeana, incorecte politic! Niciun Zulu, Yousouf sau Wang! Unde e toleranta fata de alte rase?
  De asemenea trebuie alese niște nume cât mai neutre din punct de vedere al sexului (pardon, al genului) deci wenceslao nu prea merge și nici xenia.
  Totuși întrebarea legitima după ce citești acest articol e cui folosește în afara fundației nustiucum-rockefeller? Și bineînțeles nu putea lipsi cuvântul magic „rezilienta”.
  Mai bine ramaneau la codul culorilor, de-abia se obișnuise lumea cu ele.

 3. Pfff …. m-a dat pe spate chestia asta revoluționară. Este incredibil ce idee magnifică le-a trecut prin minte……. și au rezolvat problema cu încălzirea globala.

 4. Nici sa râd nu pot, citind o asemenea prostie. Sistem revolutionar de a da nume valurilor de caldura, dupa sistemul revolutionar de a da nume uraganelor.
  Urmeaza sistemul revolutionar de a da nume fiecarei ploi, care ne va ajuta pe viitor sa planificam daca luam umbrela sau parpalac cu noi.