G4Media.ro

Serbia: Mii de cetățeni au ieșit în stradă la Belgrad pentru a-l…

sursa foto: captura video

Serbia: Mii de cetățeni au ieșit în stradă la Belgrad pentru a-l susţine pe preşedintele Aleksandar Vucic, confruntat cu furia populaţiei după două atacuri armate ce au făcut 18 morţi la începutul lunii mai

Manifestația de la Belgrad de vineri, asemănătoare unui miting de campanie electorală, sub sloganul „Serbia speranţei”, este percepută ca răspunsul puterii la manifestaţiile impunătoare care atrag zeci de mii de oameni o dată pe săptămână, notează France Presse conform Agerpres.

Ultima dată când sârbii au mărşăluit atât de masiv a fost în 2000, în timpul manifestaţiilor care au dus la căderea omului forte al Belgradului, Slobodan Milosevic.

Vucic a anunţat pentru vineri seară „cea mai mare adunare din istoria” Serbiei, o ţară de 6,6 milioane de locuitori care negociază aderarea la Uniunea Europeană.

Va fi „o adunare în care vom încerca să unim Serbia şi să arătăm că are viitor”, a declarat şeful statului într-un video postat pe Instagram.

Mulţimi de oameni au venit la Belgrad de vineri dimineaţă din toată Serbia, cu trenul şi cu autobuzele. Cu toate acestea, organizaţii pentru drepturile omului şi unele media afirmă că unii au fost presaţi să vină.

Adunarea are loc în faţa Parlamentului sârb din centrul capitalei, unde un mare bulevard a fost închis circulaţiei, precum şi multe străzi din apropiere.

„Doar Serbia mă interesează. Trăiesc pentru Serbia”, se putea citi pe afişe prinse pe zeci de standuri instalate în zonă, cu un portret al lui Aleksandar Vucic.

Manifestaţiile opoziţiei atât de dreapta cât şi de stânga au început în urma a două atacuri armate care au avut loc la începutul lunii mai şi au zguduit profund ţara.

În primul, nouă elevi şi un gardian au fost ucişi la o şcoală din Belgrad de un şcolar de 13 ani. La mai puţin de 48 de ore mai târziu, un tânăr a ucis opt persoane în două sate de lângă Belgrad.

Sub sloganul „Serbia împotriva violenţei”, manifestanţii cer demisiile ministrului de interne şi şefului serviciilor de informaţii, şi protestează contra conţinutului violent din media proguvernamentale.

Din start, şeful statului a acuzat opoziţia că „abuzează” de situaţie „în scopuri politice”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...