G4Media.ro

Senatul a respins proiectul USR PLUS prin care cei care se vaccinează…

sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

Senatul a respins proiectul USR PLUS prin care cei care se vaccinează ar fi putut beneficia de o zi liberă

Senatul a respins luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege al USR PLUS, prin care cei care se vaccinează anti-COVID ar fi putut beneficia de o zi liberă.

S-au înregistrat 64 de voturi „pentru”, 60 de voturi „împotrivă” şi patru abţineri, potrivit News.ro.

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a afirmat, în timpul dezbaterilor din plen, că inițiativa are scopul de a-i încuraja pe români să se vaccineze, iar ziua liberă nu este o zi pierdută pentru angajator, ci este o zi câștigată pentru campania de vaccinare și pentru sănătatea românilor, în condițiile în care restricțiile epidemiologice s-au redus și 80% din populație nu s-a vaccinat încă.

„Aceasta este o lege care încurajează vaccinarea, care este o prioritate a Guvernului și o prioritate a noastră. Inițiativa a primit un raport pozitiv, în unanimitate, de la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, aviz favorabil al Consiliului Legislativ, aviz favorabil Consiliul Economic și Social și a fost dezbătută împreună cu confederațiile patronale și cu confederațiile sindicale reprezentative. Acordarea unei zile libere pentru vaccinare este un cost mic față de riscul potențial al acordării a minim 15 zile de concediu medical, fără a mai pune la socoteală pericolul la care sunt supuși ceilalți angajați”, a afirmat Ștena Pălărie, citat într-un comunicat.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat luni că liberalii nu susțin acest proiect. Acesta a precizat că proiectul nu a fost discutat în coaliție și, prin urmare, PNL nu are obligația să îl susțină. „Se creează o discriminare între cei care s-au vaccinat până acum şi cei care urmează să se vaccineze ca să primească o zi liberă sau o zi liberă la şcoală sau o zi liberă pentru părintele care îşi duce copilul la vaccinare”, a explicat Orban, citat de Agerpres.

Propunerea legislativă de modificare a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei prevede că se poate beneficia, la cerere, de o zi liberă pentru vaccinare, acelaşi drept putând fi acordat părintelui care îşi imunizează copilul.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari USR PLUS.

Proiectul de act normativ mai prevede posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept se acordă pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.

Forul decizional este Camera Deputaților.

sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Daca nu este sustinuta de PNL si UDMR (partenerii USR PLUS) o zi libera pentru persoanele care se vaccineaza, ma indoiesc ca REFORMA ELECTORALA va fi sustinuta de acestia.

  • E o co-alitie fara co-aie.
   De fapt PNL nu vrea sa piarda nimic in favoarea contra-candidatului… la locul II
   PSD geme de placere cand ii vede.

   Bacanu de la PNL ce legi mai depune si mai ales cand le supun la vot?

 2. „creeaza o discriminare” – de fapt Orban si prietenii ar fi vrut si ei zile libere si pentru ca nu primesc, nu voteaza

  • Cuvantul anului 2021 DISCRIMINARE!
   Nu se mai poate da o basina in Romania fara sa nu discriminezi pe cineva….
   Cel mai sensibil popor de pe pamant.
   In mod sigur la iarna nu va fi discriminare cand TOTI vom fi la cotet iar!

 3. „Se creează o discriminare între cei care s-au vaccinat până acum şi cei care urmează să se vaccineze ca să primească o zi liberă ”

  Ce logica de imbecil. Si ziua libera pe care o primesti cand donezi sange tot discriminare e?

 4. TIGAIA…bá!
  Ce zi libera?

 5. S-a gasit alcoolicul Orban, care nu a muncit o zi in viata lui, sa fie deranjat ca oamenii primesc o zi libera pentru vaccinare. Toata scarba!

  • Secretul longevitatii in viata politica este sa nu faci valuri ca se rastoarma barca.Daca nu deranjezi un numar mare de oameni prin ceea ce faci atunci esti in carti.

 6. Mi se pare cam scump sa platesti pe cineva sa isi faca vaccinul. Pentru mine asta este o datorie civica si un semn de respect la adresa familiei mele, a colegilor si a societatii in care traiesc. Eu mi l-am facut deja pe primul cu prima ocazie pe care am avut-o si astept cu interes sa primesc invitatia pentru rapel (unde locuiesc eu asta e procedura). Nu am nevoie nici de rugaminti, nici de invitatie locala. Dimpotriva, sunt recunoscator guvernului local ca au organizat imunizarea.
  Postacii usecurici mai au ceva dejectii de mancat pe tema asta! Buhuhu!

  • Degeaba pretinzi superioritatea morala aici (care ar putea fi si falsa de altfel, si tu poate gandesti ca Orban ca ai fi vrut si tu o zi libera..). Si tu, primul care se vaccineaza, ai nevoie sa se vaccineze si altii, altfel o faci aproape degeaba. Pandemia ar continua in ciuda ta.
   Ai nevoie si de conspirationisti, si de oamenii insuficient educati, si de oamenii usor manipulabili.

   Chiar nu e cazul sa amintesti de partide politice si produse de excretie.
   Si ce daca au venit USR cu o initiativa populista? Daca convinge o persoana in plus sa se vaccineze, sau si sa se vaccineze mai repede, efectul tot e unul pozitiv

 7. Da cate zile libere aveti koaie? La munca ca e doar un vaccin nu operatie pe cord.