G4Media.ro

Senatorii juriști au respins modificările aduse în legislatura trecută de PSD Codurilor…

Senatorii juriști au respins modificările aduse în legislatura trecută de PSD Codurilor penale

Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, într-o şedinţă comună, un raport de respingere a propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale de CCR, a anunţat preşedinta Comisiei juridice, Iulia Scântei.

Senatorii din cele două comisii au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.

„O şedinţă simbolică la începutul anului 2021, care, cred eu, va rămâne în istoria acestui Parlament. (…) Punem astăzi capăt, cred, celei mai întunecate etape legislative a Parlamentului României în materia legiferării pe domeniul legislaţiei penale. A început fix acum patru ani de zile, la 31 ianuarie 2017, prin adoptarea OUG 13, ca să flexibilizeze şi să adopte măsuri legislative în Codul penal şi Codul de procedură penală care să favorizeze infractori, de la infractorii periculoşi, la infractorii de rang înalt, numiţi marii corupţi. A durat patru ani de zile, în care sistemul judiciar şi legislaţia în domeniul legilor Justiţiei şi Codurilor penale a fost sub un permanent asalt”, a afirmat Scântei.

Raportul comisiilor va fi înaintat Biroului permanent, astfel încât cele două propuneri să fie respinse de plenul Senatului săptămâna viitoare şi înaintate Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Curtea Constituţională a respins în iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, în urma sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL şi USR.

Printre modificările aduse de PSD celor două Coduri penale se numără reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracțiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracțiuni de coruptie și de serviciu, circumstanțe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infractiuni de terorism, de corupţie, infractiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar si pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate.

De asemenea, dacă ar fi intrat în vigoare, modificările operate de PSD ar fi permis liberarea condiționată mai rapidă și mai facilă a infractorilor, întrucât prevăd reducerea duratei minime a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracțiunilor grave sancționate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Poate se apucă lumea de treabă. Poate se schimba ,,aerul” în Justiție. Poate Poliția devine poliție. Poate se schimbă ceva în România. Că ne-am săturat de jegul ăsta de viață în care ne-au adus politicienii români!

 2. Nu mai spuneți NICIODATĂ „PSD-PNL aceeasi mizerie”. Replica asta e promovată chiar de PSD ca să câştige indulgența oamenilor. „Toți fură, aia e, lasă-i pe astia ca mai dau 10 lei la pensie”. Ăia 10 lei îi dau împrumutand tara si ingropand-o in datorii. Restul banilor la baroneala lor. Luati membrii de partid PSD (fostul PCR-FSN-PDSR!!!), luați om cu om să vedeți ce au promovat oamenii ăştia. Corupție, nepotism, baroneala construită de Adrian Năstase.

  Evident că şi PNL e o ruşine de partid (când stai doar tu cu psd 30 de ani nu ai cum să nu preiei infecția lui) dar niciodată n-ar fi dat acele legi sinistre pe tema Justiției!

  Acum avem o reală alegere în USR PLUS (şi PNL dacă se va reforma şi va înțelege că riscă să rămână un psd mai mic). Nici USR PLUS nu e rai dar măcar e igienic momentan. E totuşi altceva. Am avut noroc la alegerile astea. Puteam avea alți 4 ani PSD. Cu Dragnea eram în afara Uniunii Europene (datorită căreia avem vaccin) şi cu legile Justiției făcute praf, ne uitam pe antena 3 şi ne îmbibam şosetele în oțet ca să ne vindecăm de covid fără vaccin, bucuroşi că „nu ne vindem țara”.

  La 30 de ani de la comunism a sosit clipa să înțelegem odată că politicienii care ne manipulau cu „nu ne vindem țara străinilor”, voiau s-o fure ei! Ne-au jefuit „românii” din PSD în 30 de ani cât n-ar fi făcut-o nici cei mai mari duşmani străini!

  Ca să înțelegem mai bime rădăcina comunistă psd din „nu ne vindem țara”, vă recomand cu drag documentarul Recorder, căutați pe YouTube:
  30 de ani de democrație. (Ar trebui pus în şcoli la orele de istorie, prin el ne înțelegem mai bine bunicii, părinții, țara – dar şi pe noi înşine)

 3. Bravos. o gândire sănătoasă.

 4. Analiză excelentă, Bogdan Liviu!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.