G4Media.ro

Senatorii americani propun o lege amplă pentru a răspunde provocărilor chineze

Senatorii americani propun o lege amplă pentru a răspunde provocărilor chineze

Senatorii americani au prezentat joi un proiect de lege vizând să permită Statelor Unite să facă faţă „provocărilor” ridicate de China, acuzând în special furtul de proprietate intelectuală şi prevăzând consolidarea legăturilor dintre Washington şi Taipei, notează AFP, citată de Agerpres.

Într-un consens rar în Congres, de obicei profund divizat, şeful democrat al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului şi numărul doi din partea republicanilor au prezentat acest text („Strategic Competition Act”), care urmăreşte să prezinte un cadru strategic pentru relaţiile cu China.

Senatorul democrat Bob Menendez, preşedintele comisiei, a salutat o „încercare fără precedent de a mobiliza toate instrumentele strategice, economice şi diplomatice ale Statelor Unite pentru o strategie în regiunea Indo-Pacificului care va permite ţării noastre să facă faţă cu adevărat provocărilor pe care China le prezintă pentru securitatea noastră naţională şi economică”.

Proiectul de lege descrie sancţiunile ca „un puternic instrument” la dispoziţia Statelor Unite şi îşi exprimă îngrijorarea că executivul „nu a implementat pe deplin” măsurile deja aprobate de Congres.

Dacă va fi adoptată, această lege va impune în mod special secretarului de stat să prezinte anual o listă a întreprinderilor de stat chineze care au beneficiat de furt de proprietate intelectuală în detrimentul unei companii sau industrii americane.

Ea va solicita, de asemenea, un raport de evaluare privind violurile, avorturile şi alte violenţe sexuale comise împotriva uigurilor, în plus faţă de rapoartele deja cerute în legătură cu încarcerările şi tratamentul necorespunzător aplicate acestei minorităţi musulmane şi de limbă turcă.

Organizaţii pentru drepturile omului acuză Beijingul că au internat din 2017 peste un milion de uiguri în centre de reeducare politică. Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, vorbesc despre „genocid”.

Regimul comunist neagă aceste date şi susţine că sunt „centre de formare profesională” menite să ţină uigurii departe de islamism şi separatism, după o serie de atentate care le-au fost atribuite.

Beijingul respinge, de asemenea, acuzaţiile americane de furt generalizat de proprietate intelectuală.

Pe de altă parte, legea ar reafirma sprijinul acordat de SUA Taiwanului, solicitând Washingtonului să aplice insulei „acelaşi protocol” ca pentru orice alt stat. Cu toate acestea, textul va continua să recunoască oficial numai Beijingul.

China consideră Taiwanul una dintre provinciile sale şi ameninţă să folosească forţa în cazul proclamării oficiale a independenţei sau al unei intervenţii externe. Washingtonul este cel mai puternic aliat al insulei, mai scrie AFP.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Cea mai buna solutie ar fi sa va mutati toate liniile de productie din China in Europa, India sau America de Sud. Asa ati rezolvat problema. Dar nu … voua va place sa plangeti in timp ce plangeti.

    • Corect.

    • Este foarte greu sa le mute in Europa pentru ca productia nu depinde doar de forta de munca ieftina, depinde si de materia prima ieftina. In multe cazuri materia prima este obtinuta prin activitati miniere sau procese industriale cu impact ecologic, lucruri nu foarte agreate de UE care nu prea mai vrea sa-si murdareasca mainile cu nimic din ce insemna industrie. Din ce o sa traiasca oamenii din UE? din imprumuturi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.