G4Media.ro

Seism politic: Pierderile majore suferite de stânga progresistă în California vor avea…

sursa foto: Joe Biden/Facebook

Seism politic: Pierderile majore suferite de stânga progresistă în California vor avea implicații majore în SUA

Stânga progresistă a suferit pierderi semnificative în alegerile de marți din California, unul dintre principalele state se stânga (”liberal” în accepțiunea americană) din SUA, în ceea ce analiștii de peste ocean descriu ca fiind un avertisment pentru Partidul Democrat în perspectiva alegerilor intermediare din America din luna noiembrie 2022. Rezultatele vor afecta dramatic peisajul politic „de la o coasta la altă,” spun comentatorii.

Procuror progresist, respins în San Francisco

Locuitorii din San Francisco au votat marți cu o majoritate covârșitoare pentru revocarea procurorului progresist Chesa Boudin în urma unei campanii intense care a captivat America și i-a divizat profund pe democrați în ceea ce privește criminalitatea, poliția și reforma siguranței publice în metropola de stânga.

Susținătorii acțiunii de revocare au aplaudat rezultatele scrutinului drept un semn că rezidenții și turiștii vor avea din nou prioritate într-un oraș care se bazează foarte mult pe turism. Ei au respins eforturile democratului Boudin de a-i prezenta pe criticii săi drept republicani.

Boudin a câștigat alegerile pentru procuror în noiembrie 2019, ca parte a unui val național de procurori progresiști care s-au angajat să caute alternative la soluția încarcerării, să pună capăt războiului „rasist” împotriva drogurilor și să tragă la răspundere ofițerii de poliție. El a fost ales cu o platformă aliniată Black Lives Matter pentru a reforma sistemul de justiție penală.

Dar perioada petrecută în funcție a coincis cu criza pandemiei de coronavirus, în care filmările virale cu jafuri desfășurate în miezul zilei și atacurile împotriva membrilor comunității americane de origine asiatică i-au determinat pe rezidenți să lanseze și să sprijine o campanie de revocare a lui Boudin.

Rezultatele parțiale de marți seara au arătat că aproximativ 60% dintre alegători au susținut revocarea procurorului. Boudin – fost avocat public și fiul unui cuplu de extremiști de stânga, închiși timp de decenii după ce au participat la un jaf eșuat în New York soldat cu moartea a doi polițiști și a unui agent de securitate – a rămas însă sfidător în discursul adresat susținătorilor săi la sfârșitul zilei, spunând că a fost depășit la cheltuielile de campanie de „miliardarii de dreapta.” El a spus că alegătorii au fost frustrați „pe bună dreptate” de pandemie și de o administrație locală care nu a reușit să asigure siguranța rezidenților, locuințe și echitate.

Nu este încă clar ce ar putea însemna revocarea lui Boudin pentru mișcarea procurorilor progresiști la nivel național și în California, unde candidații reformiști s-au confruntat cu candidați tradiționali, care au promovat legea și ordinea într-o serie de curse electorale, cu rezultate mixte. Dar în Los Angeles County, liderii campaniei de revocare a procurorului progresist George Gascón – acuzat că este „prea moale” cu infractorii – au precizat într-o declarație că rezultatele din San Francisco au arătat că Gascón ar putea fi următorul revocat.

Primărița din San Francisco, London Breed, va numi un înlocuitor temporar al lui Boudin, până când un procuror permanent va fi ales în noiembrie.

AP a precizat că perioada în funcție a lui Boudin a fost marcată de o luptă continuă cu Departamentul de Poliție din San Francisco (SFPD), care a acuzat biroul procurorului progresist că a reținut probe într-un caz împotriva unui ofițer. Boudin a dat însă vina pe SFPD, afirmând că nu a putut urmări cazurile în justiție deoarece poliția nu a adus probe și a făcut arestări în doar 5% din cazuri.

De asemenea, procurorul progresist a ajuns în centrul atenției după ce a dezvăluit că poliția a folosit ADN-ul colectat dintr-un viol pentru a aresta victima într-o infracțiune asupra proprietății fără legătură cu cazul de agresiune sexuală.

Analiștii susțin că rezultatul acțiunii de revocare și diferența mare între cei care au susținut/respins revocarea lui Boudin (61% față de 39%) reprezintă o respingere a stângii, pe măsură ce democrații renunță la apelurile de „definanțare a poliției” în fața sondajelor la nivel național care arată o preocupare crescândă a americanilor cu privire la siguranța publică, în special din partea oamenilor de culoare, potrivit NBC.

Stânga radicală, în urmă și în LA

Îngrijorările față de rata mare a criminalității și numărul mare de oameni ai străzii, precum și față de abordarea liderilor de stânga în ceea ce privește siguranța publică, au marcat și cursa pentru postul de primar în Los Angeles, unde progresista Karen Bass (membră a Camerei Reprezentanților din partea Californiei și selecționată pe lista scurtă a candidaților pentru vicepreședinte de către Joe Biden) și omul de afaceri miliardar Rick Caruso au avansat în următorul tur al alegerilor din Partidul Democrat.

O numărătoare inițială a buletinelor de vot prin corespondență a arătat că Rick Caruso a strâns 41% din opțiunile de vot, iar Bass 38%. Un candidat trebuia să depășească 50% pentru a evita un al doilea tur de scrutin, programat pentru noiembrie, care va decide funcția – foarte importantă – de primar al orașului Los Angeles.

O duzină de nume au fost pe buletinele de vot pentru alegerile de primar în LA, dar mai mulți candidați au renunțat pe parcursul cursei. Bass, o favorită a aripii progresiste a partidului, și Caruso – un republican devenit democrat cu doar câteva zile înainte de startul campaniei electorale – s-au distanțat cu ușurință de restul plutonului.

Cursa s-a concentrat în mare parte pe lipsa de adăpost și pe rata criminalității care face ravagii în Los Angeles. Peste 40.000 de oameni trăiesc în tabere pentru persoane fără adăpost pline de gunoaie și în rulote ruginite, iar jafurile și spargerile de locuințe, larg mediatizate, i-au îngrozit pe locuitorii metropolei.

Caruso, un fost republican, s-a prezentat ca un alt tip de democrat, care va rezolva crizele ce afectează puternic al doilea oraș ca mărime din America. Miliardarul, care face parte din consiliul de administrație al Fundației Prezidențiale Ronald Reagan și a fost susținut de sindicatul poliției, s-a poziționat ca un outsider de centru care luptă împotriva elitelor progresiste ce domină Primăria din LA. El i-a învinovățit pe Bass și pe alți lideri democrați pentru taberele persoanelor fără adăpost care s-au răspândit în aproape fiecare cartier și pentru străzile nesigure.

„Această este o noapte grozavă pentru că atât de mulți oameni au mers la vot și au trimis un mesaj: Nu suntem neputincioși în fața problemelor noastre,” a spus Caruso. „Nu vom permite acestui oraș să cadă. Nu vom mai accepta scuze.”

Comentatorii cred că performanța meritorie a lui Caruso este un semn nedorit pentru democrați, care își vor apăra majoritățile fragile din Congres în alegerile din noiembrie. Ultima dată când Primăria din LA a virat la dreapta a fost în 1993, când alegătorii s-au îndreptat către omul de afaceri republican Richard Riordan pentru a conduce orașul în urma revoltelor violente din 1992, izbucnite după ce patru ofițeri de poliție albi au fost achitați de agresarea lui Rodney King, un șofer de culoare.

Cutremur politic

În toamna acestui an, americanii vor alege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.

După doi ani, pe 5 noiembrie 2024, vor fi aleși președintele și vicepreședintele Statelor Unite, urmând de asemenea să fie puse la bătaie toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de mandate din Senatul de la Washington, 13 posturi de guvernatori de state și teritorii și alte numeroase poziții oficiale locale și statale.

Așa cum se prezintă lucrurile în acest moment și cum indică cvasimajoritatea sondajele de opinie, democrații riscă să nu mai controleze nici una din cele două camere ale Congresului în urma alegerilor din noiembrie 2022 (și, foarte probabil, nici Casa Albă în 2024). Cele mai multe dintre sondaje estimează că partidul aflat acum la putere în America va pierde zeci de mandate atât în Camera Reprezentanților, cât și camera superioară a legislativului, în contextul în care alegătorii sunt preocupați nu doar de chestiunile economice, precum creșterile de prețuri la alimente și benzină, dar și – așa cum au demonstrat alegerile de marți din Califirnia și din alte state – de criminalitate și siguranța publică.

Republicanii au încercat să pună aceste probleme pe seama Administrației Biden și a politicilor de stânga, argumente care au rezonat cu unii alegători marți. De partea lor, democrații se pregătesc pentru o luptă dificilă în această toamnă, în contextul cotelor scăzute de aprobare pentru președintele Biden și a rezultatelor negative cu care partidul președintelui s-a confruntat în mod tradițional în primul mandat. Pentru a contracara aceste tendințe, democrații încearcă să-i prezinte pe candidații Partidului Republican ca extremiști controlați de Trump.

Revocarea procurorului progresist din San Francisco și performanță lui Caruso în fața progresiștilor din Los Angeles au fost descrise de analiști drept „un cutremur politic,” care va avea reverberații la alegerile din această toamnă. Respingerea candidaților de stânga era, până mai ieri, considerată aproape imposibilă în California, un stat de stânga prin excelență. Votul de marți arată însă că nici chiar centrele de putere ale stângii nu mai sunt acum sigure electoral, potrivit Axios.

Analistul politic (și rezident al metropolei Los Angeles) Ron Brownstein a spus că rezultatul va zgudui „peisajul politic de la o coastă la alta”, potrivit CNN. La rândul său, Jim Kessler de la Third Way, un think tank democrat de centru, a scris pe Twitter: „Dacă democrații la nivel național nu conștientizează ce s-a întâmplat pentru progresiștii din NY, MN și SF în acest ciclu de alegeri, pregătiți-vă pentru statutul de minoritate permanentă”.

Concluzia comentatorilor de la CNN este aceea că rezultatele de marți din California trimit un mesaj dur democraților care (încă) controlează Congresul și Casa Albă. Rezultatul subliniază din nou cât de mari sunt riscurile politice pentru un partid aflat la putere atunci când „alegătorii furioși” simt că lipsa de locuințe, criminalitatea, inflația, creșterea prețurilor la benzină și perturbarea continuă provocată de pandemia de coronavirus le-au dat viețile peste cap, iar guvernarea se dovedește ineficientă, incapabilă sau prea incompetentă ca să rezolve problemele comunității.

Surse: AP, Axios, CNN, NBC News, New York Post / sursa foto: Joe Biden/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

37 comentarii

 1. 😂😂😂

 2. California are o mare problemă cu infracționalitatea și democrații dorm în post.

  • Democrații americani sunt usr-iștii de la noi! Nu o mai dați cotită! USR este partid de stânga, neo-marxist!

  • De parcă politica americană are vreo legătură cu cea românească. Dar ești plătit să postezi.

  • Toate partidele din Romania sunt de stanga. Probabil USR este undeva mai la centru-stanga si mai are avantajul ca momentan este cel mai curat partid din Romania ( nu am zis ca este perfect, nu exista politicieni perfecti, ci doar ca este cel mai curat).

  • pana mai ieri ii lingeai pampersii lui bidon….. halal postac ai devenit vladi

  • Libertarian, ai dreptate. Dar sunt toate de stânga pentru ca toate (doua) partidele din SUA sunt mult spre dreapta, jumate din ele curat fasciste.
   Iar comparația asta nu ajuta, nu e relevanta pentru noi, care ne confruntam cu o lupta de supraviețuire a democrației (vezi propunerile de legi pentru darea pe fata a militarizării politicii românești) și atunci culoarea politica nu contează, contează cat de curat e partidul.

  • USR centru stanga ? Ei care vor trecerea proprietatilor la comun ? Sau care defilau cu tricouri imprimate cu che guevara ?

  • @Ionut Democrati americani actuali sunt pesedistii de la noi, prin modul in care vad lucrurile. @Vladimir Putin… democratii nu dorm, democratii participa activ la sustinerea infractionalitatii prin actiunile pe care le iau!

 3. „Stânga progresistă” 😂😂😂 Cum se vede că G4Media e oficiosul USR, partid neo-marxist de extremă stânga! Deci ideologic USR e identic cu Biden dar sunt „de dreapta” iar democrații americani deși sunt de stânga (gen PSD) sunt alintați „progresiști”.

  • Nici tu nu înțelegi ce ești plătit să minți.

  • Ionut este genul care stie tot, nu merge la vot pentru ca „nu are cu cine”, inca nu a aparut Ileana Cosanzeana (am vrut sa scriu Fat-Frumos dar e nu conform cu politicile lui) care sa il faca sa isi miste fundul pana la o sectie de votare.
   Pe un om ca asta nici nu trebuie sa il platesti pentru ca face treaba de unul singur si prin ceea ce spune nu construieste nimic, doar distruge. Si asta la misto si ras cu 3 emoji-uri.

  • inafara de atacul la persoana, mai ai vreo alta opnie? de pilda referitor la mesajul in sine….

  • Ionut, afirmi ca USR e un partid neo-marxist de extrema stanga. Da-ne niste exemple de politici sau idei neo-marxiste implementate de USR ! De asemenea asteptam niste exemple de idei si politici de extrema stanga propuse de USR !

  • Ti-am răspuns la un comentariu mai sus dar nu a fost publicat pentru ca probabil am folosit vreun cuvânt neagreat de redacție. Spuneam acolo ca in Germania partidul liberal de centru dreapta este pentru căsătoria persoanelor de același sex și nu ii cataloghează nimeni ca Neo-marxiști. De altfel sunt in aceeași familie europeană cu USR-ul. Extrema stânga e cu totul altceva și Neo-marxismul, dar nu am pretenții sa îmi dai dreptate sau măcar sa reflecți asupra a ce am zis aici. Si da, faptul ca scrii atâtea comentarii pe lângă subiect doar ca sa ataci USR-ul arată multă ura

 4. Problema stangii progresiste e ca nu este nici de stanga, nici progresista.
  stanga avea in prim plan problema clasei muncitoare- azi clasa muncitoare este sustinatoarea lui Trump.
  Progresul nu inseamna sa numesti derogatoriu TERF femeile si sa le spui sa taca atunci cand observa ca un barbat nu e femeie.
  Sunt atatea teme valide de discutie iar wokerii din commiefornia le-au ratat cam pe toate. Nici nu e de mirare ca pierd teren.

  • @George
   Gresesti. Nu clasa muncitoare ci EGALITATEA este tinta stangii. Acolo unde clasa muncitoare este saraca sau lenesa se regaseste in dorinta de egalitate. Sa iti fie simplu: programul USR este de stanga. Vezi ceva despre clasa muncitoare?

  • Încep audierile privind atacul terorist republican din 6 ianuarie 2021. Vom vedea exact ce mizerie autocrată sunt republicanii.

  • Tourette n-a fost in state dar el stie mai bine decat toti cum e in america. Gata nu mai vorbiti ca nu stiti, doar tourette stie.

  • Nu toți suntem bolnavi mintal, gicule, numai tu ești.

  • Stangistii sau comunistii au fost tot timpul impotriva la ceva. A fost lupta pentru egalitatea de clasa (clasa muncitoare) , acum e gaselnita cu blm ul, minoritatile sexuale ori schimbarile climatice

   USR ul sunt mandrii reprezentati ai neo comunistilior.

   Doar pe membrii usr i am vazut cu tricouri cu che guevara cand era de campanie electorala

 5. Si de ce e vina lui Putin?

 6. Woketatd leftism is a mental disorder.

 7. Stanga progresista nu este democrata, ci se bazeaza pe ideologii marxiste. Neo comunistii s-au regrupat astazi sub ideologiile „progresiste” si in partidele de stanga, iar fascistii in partidele de extrema dreapta. Ambele sunt teribile si nu trebuie sa mai ajunga vreodata la putere. Partidele moderate (sociale si democrate) trebuie sa predomine la fel ca pana acum. O veste foarte buna venita din SUA!

  • Socialismul este ideologia leneșilor, săraci.lor și p.r.oș.ti.lor.
   Cei cu venituri mici visează ajutoare sociale. Fiind săraci și p.r.o.ști, votanții lor sunt păcăliți de fiecare dată cu 50 de lei. Cam asta e esența „ideologiei” partidelor socialiste.

  • Mario3,
   Total de acord cu tine. Stânga este întruchiparea prostiei și răutății!

 8. @Ionut: Matale esti prost informat sau doar trol usl-ist ! Doctrina USR n-are nicio legatura cu ideologia de stanga si extrema stanga americana. De fapt daca ai fi corect ai vedea ca ceea ce face acum alianta de la guvernare este pe directia stangii: bani publici cheltuiti pe majorari de salarii la angajatii de la stat, tot felul de cadouri ridicole catre pensionari, intentia de marire a impozitarii si in final distrugerea echilibrului bugetar. De asemenea siguranta publica este ridicola si practic politia este invizibila. Cat despre eforturile constante ale CCR, dominata de reprezentantii usl, de a elibera infractorii, ce sa mai spui.

  • Stanga nu mai este de mult despre clasa muncitoare…e despre minoritati sexuale, blm, schimbari climatice, vaccinare fortata ca sa fim toti egali ( teoretic). Vezi care din cele enumerate de mine se regasesc in crezul USR istilor, lucruri pentru care USR ul militeaza , eu zic ca tooate

  • USL-ul (Psd + Pnl) nu sunt de stânga, sunt comunistoide. Cântă despre democrație, egalitate, ajutoare, etc., dar în realitate ei sunt o clasă de îmbogățiti prin furt și privilegii, care prin Ccr ignoră voința oamenilor (câte referendumuri s-au aplicat ?).
   Exact așa proceda PCR-ul.

 9. M-am tare nelinistit cand am aflat de insuccesurile progresismului american.
  Putin mai nelinistit am fost cand au plecat progresistii autohtoni din guwerner.
  Preturile , inflatia etc sunt chestii colaterale fată de chestiunea asta.
  Trebuie să beau un ceai de tei cum zicea Manole ciripoi.
  Poate trece angoasa.

 10. Doar uitandu-te la surse iti dai seama cum s-a scris si cu ce intentii articolul acesta: AP, Axios, CNN, NBC News, New York Post – *dupa care se aude sunetul apei trase la W.C.

 11. Stânga progresistă… bine spus, doar ca la noi unii din Stânga progresistă se cred de dreapta sau neopasoptisti (probabil de la prostie, droguri si fanatism)

 12. A inceput…