G4Media.ro

Şeful diplomaţiei UE îndeamnă la un armistiţiu „durabil” în Fâșia Gaza, care…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Şeful diplomaţiei UE îndeamnă la un armistiţiu „durabil” în Fâșia Gaza, care să permită progresul către „o soluție politică” a conflictului

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell a chemat luni la prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza, care se încheie marţi, pentru ca acesta să devină „durabil” şi să permită progresul către „o soluţie politică” a conflictului, informează France Presse, citată de Agerpres.

Acest armistiţiu dintre Israel şi Hamas, care este un „prim pas important”, trebuie „prelungit” şi „să devină durabil pentru a ne permite să lucrăm la o soluţie politică”, a declarat el la începutul unei reuniuni la Barcelona a Uniunii pentru Mediterana, un forum ce reuneşte ţările europene şi din bazinul mediteranean.

„O soluţie politică care să ne permită să rupem odată pentru totdeauna ciclul violenţei”, a adăugat spaniolul, potrivit căruia „nu va exista pace sau securitate pentru Israel fără un stat palestinian”.

„Nimic nu poate justifica brutalitatea fără discernământ cu care Hamas s-a dezlănţuit împotriva civililor la 7 octombrie. Dar o groază nu poate justifica o altă oroare”, a adăugat el, făcând referire la represaliile armatei israeliene şi la „suferinţa populaţiei civile din Gaza”.

Armistiţiul care a intrat în vigoare vineri în Fâşia Gaza se încheie marţi la 7.00 (5.00 GMT). Acordul care a permis acest armistiţiu prevede intrarea ajutorului umanitar în Gaza din Egipt, precum şi eliberarea a 50 de ostatici şi 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.

O dispoziţie a acestui acord permite reînnoirea sa pentru a elibera zilnic circa zece ostatici din mâinile Hamas, în schimbul eliberării a aproximativ treizeci de prizonieri palestinieni.

În noaptea de duminică spre luni, Hamas, la putere în Gaza din 2007, a declarat că „încearcă să prelungească armistiţiul dincolo de cele patru zile”, cu scopul de „a creşte numărul de prizonieri eliberaţi”.

Potrivit autorităţilor israeliene, 1.200 de persoane, în marea majoritate civili, au fost ucise în atacul lansat la 7 octombrie de comandouri ale mişcării islamiste, de o violenţă şi o amploare nemaiîntâlnite în istoria ţării.

Ca represalii, Israelul a promis că va „elimina” Hamas, clasificată organizaţie teroristă de Statele Unite, UE şi Israel, bombardând până la armistiţiu fără încetare teritoriul palestinian şi lansând o ofensivă terestră la 27 octombrie.

Potrivit guvernului Hamas, 14.854 de persoane, dintre care 6.150 cu vârsta sub 18 ani, au fost ucise de loviturile israeliene în teritoriu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...