G4Media.ro

Șeful Armatei: Prognoza include unele scenarii care indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv…

Photo by Roman PILIPEY / AFP

Șeful Armatei: Prognoza include unele scenarii care indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv de natură militară / Mizăm pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă

Şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, a declarat miercuri că unele prognoze şi scenarii indică porbabilitatea escaladării conflictelor, incluisiv a celor de natură militară, motiv pentru care, pentru diminuarea acestei probabilităţi, autorităţile mizează în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât la nivel naţional, cât şi la nivel aliat, transmite News.ro.

„Prognoza pe care o facem realităţii de mâine include dezvoltări şi scenarii dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Pentru diminuarea acestei probabilităţi mizăm în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât în plan naţional, cât şi în cel aliat. Iată de ce apăsăm în continuare pedala accelerării intăririi instituţiei apărării naţionale şi a consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare”, a afirmat Gheorghiţă Vlad în discursul rostit la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024.

Generalul Gheorghiţă Vlad declara, la începutul lunii februarie, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Federaţia Rusă nu se va opri şi, dacă va câştiga în Ucraina, atunci principala ţintă va fi Republica Moldova.

”Populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi”, a declarat el atunci, întrebat dacă, în contextul avertismentelor mai multor lideri politici potrivit cărora populaţia civilă ar trebui să se pregătească atât psihologic, cât şi practic pentru un posibil sau un eventual conflict cu Rusia, e cazul ca şi românii să se pregătească.

“Federaţia Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democraţie. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată, nu este un război cu Ucraina. Da, populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi. Nu neapărat ca şi militar, consider că Federaţia Rusă nu se va opri aici. Dacă va câştiga în Ucraina, principala ţintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica preşedintului Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat Gheorghiţă Vlad.

Întrebat dacă poate prognoza un interval de timp în care s-ar putea întâmpla aceste lucruri, şeful Statului Major al Apărării a răspuns: “Nu cred că cineva poate să facă o astfel de predicţie. Trebuiesc luaţi în calcul foarte mulţi factori. În primul rând capacitatea noastră, a armatelor şi a ţărilor membre NATO, de a ne reface stocurile, de a pregăti populaţia corespunzător. Sunt foarte multe angajamente politice care au fost discutate şi care trebuie să-şi găsească finalitatea în perioada imediat următoare, dar nu cred că poate să prezică cineva care va fi următoarea mişcare a Federaţiei Ruse”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pe cand servici militar obligatoriu?!?!? Daca nu.. Macar din ala voluntar clprecum in Polonia, cu renumeratie pe masura. 3 4 luni, 2000 de euro!!!

    • Si atunci.. Cum vor rezolva problema?? Macar voluntari sa caute.. Carora sa le ofere conditii, salarii si bani pt voluntariat. Eu pariez daca ar face asa ceva ar aduna destui. Dar nu se vrea.

    • Avem fabrica. Tocmai ce au cumparat nemtii si deja s au pus pe treaba.