G4Media.ro

Şefa guvernului eston susţine ideea numirii unui comisar european pentru industria de…

Sursa foto: European Council

Şefa guvernului eston susţine ideea numirii unui comisar european pentru industria de apărare: „Nu vrem să estompăm graniţele dintre NATO şi UE”

Şefa guvernului eston Kaja Kallas a susţinut ideea numirii unui comisar european pentru industria de apărare, în condiţiile în care Uniunea Europeană încearcă să obţină un rol mai important în acest sector, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Premierul Estoniei a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că este nevoie urgentă de dezvoltarea industriei de apărare a Europei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a provocat o dezbatere după ce s-a angajat să creeze un post de comisar pentru apărare dacă va obţine un al doilea mandat la sfârşitul acestui an.

Unii politicieni şi diplomaţi salută ideea Ursulei von der Leyen drept un semnal că Europa devine mai implicată în ceea ce priveşte apărarea. Alţii susţin că politica de apărare ţine de ţările membre, iar propunerea ei duce la apariţia riscului unei dublări periculoase cu NATO.

Kallas a declarat că un astfel de post de comisar pentru apărare ar avea sens dacă s-ar concentra pe industrie.

„Dacă ideea este despre industria de apărare şi dezvoltarea ei, atunci avem o nevoie urgentă şi am putea avea atunci şi un lider care să se ocupe doar de aceste probleme”, a declarat ea miercuri la Bruxelles, la sosirea pentru un summit UE.

„Nu vrem să estompăm graniţele dintre NATO şi Uniunea Europeană”, a mai spus ea.

„În ceea ce priveşte o criză militară, este important cine dă ordine cui, cum funcţionează cu adevărat lanţul de comandă. Acesta este NATO, militar. Însă stimularea industriei de apărare – aici are şi Uniunea Europeană un cuvânt de spus”, a mai spus ea.

Comisia Europeană, organul executiv al UE, s-a concentrat în mare măsură pe chestiuni economice de la înfiinţarea sa în anii 1950. Însă războiul din Ucraina a determinat UE şi Comisia să se aplece mai mult asupra problemelor legate de apărare.

Comisia vrea ca ţările UE să aloce mai mult din bugetele lor de apărare în Europa. Circa 80% din achiziţiile în domeniul apărării ale ţărilor UE în primul an şi jumătate de la începutul războiului din Ucraina s-au dus către companii din afara blocului comunitar, în special în SUA.

Kallas a sugerat împrumuturi comune ale UE pentru a finanţa investiţii mai mari în apărare – o propunere susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron. Însă ţările prudente din punct de vedere fiscal, precum Germania, Austria şi Suedia, rămân sceptice în faţa unei astfel de idei.

Şefa guvernului eston a susţinut că un astfel de împrumut este necesar în mod urgent, chiar dacă ţările au luat alte măsuri pentru a-şi spori cheltuielile pentru apărare pe termen mediu şi lung.

„Criza este acum, aici. Trebuie să investim în apărare acum. Nu avem timp să aşteptăm”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu ne trebuie decat comisari, restul avem.