G4Media.ro

Șefa din DNA care le recomanda procurorilor de şedinţă să nu aștepte…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Șefa din DNA care le recomanda procurorilor de şedinţă să nu aștepte decizia CJUE privind prescripția a fost menținută în DNA, dar retrogradată pe o poziție de adjunct

Șefa interimară a Secției Judiciare Penale a DNA, procuroarea Irina Munteanu, a fost propusă pentru poziţia de adjunct interimar al aceleaşi Secţii din DNA, potrivit ordinii de zi a Secţiei de procurori a CSM din data de 10 august 2023.

În schimb, în funcţia de şef interimar al Secţiei Judiciare a DNA a fost propusă procuroarea Marinela Mincă, venită de la Parchetul General.

La începutul lunii iulie, procuroarea Irina Munteanu a trimis o circulară procurorilor de ședință din țară ai parchetului anticorupție în care le recomanda să ceară în instanță încetarea proceselor penale ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția, invocând concluziile avocatului general al CJUE, fără să mai aștepte decizia Curții de Justiție a UE. Detalii aici.

A doua zi, DNA a transmis un punct de vedere în care a susținut că adresa procuroarei Irina Munteanu exprima ”exclusiv opinia conducerii Secției judiciar penale din cadrul DNA”,

Decizia CJUE a venit pe 24 iulie 2023 şi a statuat faptul că deciziile CCR privind prescripţia din 2018 şi 2022 nu pot reatroactiva pe principiul legii penale mai favorabile până la data intrării în vigoare a noului Cod penal din 1 februarie 2014. Practic, CJUE a redus perioada în care faptele se presciu mult mai repede de la 2014 – 2022 la 2018 – 2022.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...