G4Media.ro

Secretarul de stat care a fost la pescuit în Maldive a prins…

Gheorghe Ștefan, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, sursa foto: Facebook/Gheorghe Ștefan

Secretarul de stat care a fost la pescuit în Maldive a prins peștele cel mare:  A câștigat și un post de director în Ministerul Agriculturii, unde a fost evaluat chiar de subalternii săi

Un secretarul de stat pentru piscicultură din Ministerul Agriculturii este din luna aprilie și șef al direcției de piscicultură din ministrul de specialitate. Gheorghe Ștefan a fost evaluat la concurs de subalternii din minister și din agențiile din subordine. Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că nu au cerut opinia Agenției Naționale de Integritate pentru că nu era nevoie de acest lucru conform legislației. Gheorghe Ștefan ne-a explicat că nu a încălcat nicio lege și că toată viața a lucrat în domeniul piscicol.

În decembrie 2019, Gheorghe Ștefan era numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii condus la acel moment de Adrian Oros. Cu doar o lună înainte, în noiembrie 2019, a fost numit în funcție cabinetul condus de Ludovic Orban. Gheorghe Ștefan era numit atunci ca secretar de stat pe probleme de piscicultură.

A rezistat în funcție și după decembrie 2020, când cabinetul lui Orban a suferit unele schimbări de componență. De la numirea sa și până astăzi s-a remarcat prin faptul că, la recenta trecere dintre ani, s-a pozat în Maldive după ce a prins pești în apele Oceanului Indian.

Dubla funcție în același minister

Dar anul trecut Gheorghe Ștefan s-a asigurat că nu pleacă din minister și că va rămâne șef peste piscicultură și dacă este înlocuit din funcția de secretar de stat.

În martie 2021, Ministerul Agriculturii scoate la concurs postul de director al Direcției Generale de Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (DGP-AMPOP). Este direcția din minister care se ocupă, printre altele, de evaluarea și monitorizarea finanțărilor europene din domeniul piscicol din România.

Peste 80 de milioane de euro este valoarea fondurilor europene acordate de Comisia Europeană pentru piscicultura românească până în 2027. Asta în condițiile în care Agenția Națională pentru Piscicultură și Acvacultură, cealaltă instituție importantă din acest sector – tot în subordinea Ministerului Agriculturii, se ocupă de concesionarea suprafețelor de apă și stabilirea cantităților și a speciilor care pot fi exploatate.

Revenind la postul de director de la DGP-AMPOP scos la concurs în primăvară, acesta a fost ocupat în luna aprilie. Conform datelor oferite de Ministerul Agriculturii postul de director al autorității de management a fost ocupat în date de 19 aprilie de Gheorghe Ștefan, secretarul de stat.

„În urma participării la concursul de ocupare a postului de director general al AM POPAM, domnul Gheorghe Ștefan a fost declarat admis. Începând cu 19 aprilie 2021, domnul Gheorghe Ștefan este suspendat de drept din această funcție, pe perioada exercitării mandatului de demnitar”, ne-au explicat reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Mai exact, Gheorghe Ștefan a participat la concurs doar pentru a bloca postul. După ce a ocupat funcția de director la AM-POPAM, el a preferat să rămână demnitar, dar să aibă siguranța unui post cald și dacă este înlocuit.

„Eu sunt un specialist în domeniu, la asta mă pricep, la piscicultură. Era normal să particip la acest concurs. Este dreptul meu să pot bloca un post, îmi permite legea. Nu am ocupat postul nimănui. Postul de director la AM-POPAM era liber. Nu am dat pe nimeni la o parte. M-am înscris la concurs și am câștigat postul. Nu m-a avantajat nimeni”, ne-a explicat Ștefan Gheorghe.

Evaluat de directorii subalterni din minister

„La concursul de ocupare a postului de director general al Direcției generale pescuit AM-POPAM au fost depuse șapte dosare de participare. Concursul a constat în susținerea a două probe, respectiv: proba scrisă – 7 aprilie 2021 și interviul – 12 aprilie 2021. Numele și prenumele persoanelor nu pot fi comunicate acestea făcând parte din categoria datelor cu caracter personal”, au fost alte date primite de la biroul de presă.

Gheorghe Ștefan este secretar de stat pe domeniul pisciculturii, având calitatea de demnitar. El răspunde doar în fața ministrului, ceilalți funcționari ai ministerului – din domeniul reglementării pisciculturii – fiind subordonați și coordonați de acesta. Tocmai cu aceștia, a dat Gheorghe Ștefan concurs pentru postul de director.

Demnitarul ne-a precizat că din membrii comisiei, nu era niciun director din domeniul piscicol. „M-am prezentat la concurs ca orice persoană. Ministerul e mare, nu îi cunoșteam pe cei din comisie, nu mă cunoșteau”, ne-a spus acesta.

„Comisia de concurs se constituie conform prevederilor legale în vigoare. Numele membrilor nu pot fi făcute publice dar vă putem oferi nivelul funcțiilor persoanelor din cadrul aparatului central al MADR care au avut calitatea de membru, respectiv: director general, director general adjunct, doi directori. Din comisie a mai făcut parte și un reprezentant al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici”, au fost datele primite de la Ministerul Agriculturii.

Reprezentanții instituției au ținut să mai precizeze că: „Accesul publicului la posturile scoase la concurs este neîngrădit. Nu se fac discriminări pe bază de sex, vârstă, religie, poziție socială etc. Pot participa la concurs toate persoanele care îndeplinesc condițiile generale și specifice de ocupare a postului scos la concurs”.

Posibilă incompatibilitate

Am încercat să luăm legătura cu Gheorghe Ștefan, dat acesta nu a fost de găsit sau a refuzat dialogul. Am rugat inclusiv reprezentanții Biroului de Presă al ministerului să ne ajute să intrăm în contact cu acesta. Ni s-a oferit doar un număr de secretariat. De aici, ni s-a precizat că i se va transmite mesajul legat de solicitarea noastră.

Faptul că Gheorghe Ștefan a ajuns să ocupe un post de director într-un minister în care ocupa și postul de secretar de stat, ar putea fi un caz de incompatibilitate. „Sincer, nu îmi amintesc să fi avut un caz asemănător. Este ciudat, nu pot să ofer un răspuns clar acum, dar e un caz de Agenția Națională de Integritate. Trebuie analizat foarte atent membrii comisiei de concurs. Dacă este și un singur membru în comisie care are o funcție inferioară este probabil o incompatibilitate. Poate trebuie văzută și organigrama ministerului”, ne-a transmis un expert în domeniu.

Reprezentanții ministerului recunosc că nu au cerut opinia agenției de integritate, dar consideră că nici nu era cazul.„Incompatibilitatea și formularea de puncte de vedere pe tema incompatibilității nu intră în sfera de atribuții a MADR”, au punctat aceștia.

„Nu este nicio incompatibilitate. Totul a fost corect. Nu eu am făcut concursul sau subordonații mei au organizat acest concurs. Și repet, eu sunt om de specialitate”, ne-a transmis opinia sa Gheorghe Ștefan.

Pescarul din Maldive

Pe pagina sa de Facebook, Gheorghe Ștefan a postat la sfârșitul anului trecut două fotografii în care acesta este Maldive, așa cum recunoaște la comentarii. Agrointel.ro a fost publicația care a prezentat prima data informații despre vacanța sa exotică în condițiile în care noul ministru de la Agricultură, Adrian Chesnoiu, ceruse printr-o notă internă mobilizare generală pentru a se finaliza Planul Național Strategic din domeniu.

Ștefan Gheorghe ne-a explicat că de la sfârșitul lunii noiembrie secretarii de stat nu mai au atribuții, planul pentru piscicultură a fost trimis la Bruxelles cu o lună înainte, fiind printre prime țări care și-au finalizat proiectele de investiții în domeniu.

Conform declarației de avere publicate anul trecut, Gheorghe Ștefan câștigă ca secretar de stat sub 120.000 de lei (net) pe an. La această sumă se mai adaugă venituri se mai adaugă 5.000 de euro din închirierea unui spațiu comercial.

El mai deține o casa de locuit în Giurgiu, de 230 de metri pătrați, dar și un teren intravilan. În declarația de avere din anul precedent acesta trecea că a împrumutat cu 160.000 de euro firma fiice sale, Aquaculture Top Consulting din București, conform datelor obținute cu ajutorul platformei termene.ro. Firma a fost înființată de secretarul de stat, dar a fost apoi cedată fiicei sale. Aceasta lucrează tot la stat, la Transelectrica.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Eu știam că prima condiție pentru a câștiga un concurs pentru angajare este să vrei și sa poți să te prezinți la serviciu.
    Dacă totuși ai omis să spui că nu poți veni la muncă, normal este ca după prima săptămână de absență de la locul de muncă să fii dat afară.
    Asta nu înțeleg: respectiva Direcție din minister avea sau nu nevoie de om pe acel post? Dacă da, de ce nu organizează un nou concurs? Dacă nu, dr ce a organizat acel concurs?
    Procurorii cu ce se ocupa? Nu sunt interesați de acest caz?

    • Fostul director de la RAR era in acelasi timp si membru in CA-ul RAR. Îsi facea singur obiectivele.
      daca bunul simt nu interzice legea e o formalitate

    • *și la alte ca-uri.
      Oare programul de lucru de 8 ore pe zi exista la Stat?

  2. Traisca trantorii platiti de prostime !!!!
    La multi ani !!!

  3. Se plimba in Maladive,il doare in c… pisciculturii asteapta compensatiile pentru sit natura a 2000 din dec.2019 a suspendat contracararea ca nu ia ieșit cu firma de consultanta a lu fix asa ca rapoartele de pierderi si memoriu trebuiau făcute de un institut,se poate verifica lista eligibile cu finanțare la minister.

  4. Nu poţi avea „secretar de stat” dacă nu ai stat. Românica este Africa Europei. Băiatul ăsta e cel mult un ciocoi.

  5. Cum sa meargă agricultură cand este plina de mafioți

  6. Nu avem și altceva ….numai hoti și nenorociți!
    Sunt așa de mulți ca nu se impresionează nimeni.

  7. De cind junta militara si-a pus p.m. in persoana lu’ ciuca, porcariile din tara asta au crescut exponential.