G4Media.ro

Secretarul de stat american Antony Blinken, întâlnire la Beijing cu ministrul chinez…

sursa foto: captura BBC

Secretarul de stat american Antony Blinken, întâlnire la Beijing cu ministrul chinez de Externe, Qin Gang / Este prima vizită efectuată de un diplomat american în China în ultimii aproape cinci ani

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Beijing, unde a avut o primă întâlnire cu ministrul chinez de Externe, Qin Gang. Blinken se va afla în China timp de două zile, având programate o serie de întâlniri cu oficiali chinezi, informează BBC. Este prima vizită efectuată de un diplomat american în China în ultimii aproape cinci ani.

Oficialii americani spun că principalul obiectiv al discuțiilor este stabilizarea unei relații SUA-China, care a devenit extrem de tensionată.

Prezența lui Blinken în China se petrece la aproape cinci luni distanță de la amânarea unei alte vizite oficiale din pricina scandalului pe tema balonului chinezesc suspectat de spionaj în spațiul aerian american.

Ministrul Qin l-a întâmpinat pe Blinken duminică la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai, o proprietate somptuoasă care găzduiește de obicei demnitarii în vizită.

Cei doi și-au strâns mâinile în timp ce se aflau în fața steagurilor lor, apoi s-au așezat cu delegațiile lor la mese lungi pentru a-și începe discuțiile

Statele Unite și-au redus așteptările în privința acestei călătorii, iar ambele părți au transmis că nu se așteaptă la vreun progres major în privința relațiilor bilaterale.

Scopul, spun oficialii americani, este de a redeschide liniile de comunicare la nivel înalt și de a stabiliza relațiile care au devenit tensionate de la incidentul cu balonul. China a organizat exerciții militare în apropierea Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte integrantă a Chinei. SUA mențin legături strânse cu guvernul ales democratic al Taiwanului.

Totuși, Antony Blinken are agenda plină pe parcursul acestei vizite, inclusiv întâlniri cu Qin Gang și cu înaltul oficial chinez de politică externă Wang Yi. Războiul din Ucraina, disputele comerciale legate de tehnologiile informatice avansate, epidemia de droguri fentanyl din SUA și comportamentul chinez în domeniul drepturilor omului sunt subiecte pe care americanii se așteaptă să fie discutate.

Oficialii chinezi au reacționat cu răceală la vizita dlui Blinken, punând sub semnul întrebării dacă SUA sunt sincere în eforturile lor de a reface relațiile. Nu este clar dacă Blinken se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping, transmite BBC.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...