G4Media.ro

Scumpire spectaculoasă a cărnii de porc din România, printre cele mai mari…

Scumpire spectaculoasă a cărnii de porc din România, printre cele mai mari prețuri din UE

Creștere vertiginoasă a prețului porcilor în viu și a carcaselor de porc, ajungând de la 380 lei/100 kg, preț înregistrat la sfârșitul lunii februarie a acestui an, la 680 de lei/100 kg în săptămâna 27 mai – 2 iunie, potrivit datelor publicate de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor. În comparație cu aceeași săptămână a anului trecut, prețul în viu este mai mare cu 23,29%, scrie site-ul lantulalimentar.ro

Prețul nu este însă mai mare decât cel înregistrat în același interval de timp din anul 2017, diferența fiind însă mică, de aprox. 15 lei, dar atunci creșterea a fost lentă și nu a pornit de la un nivel minim, cât a fost în februarie 2019.

Prețurile au crescut, proporțional, și la carcasa de porc, adică la ieșirea din abator, spre rețelele comerciale, depășindu-le pe cele practicate în anii anteriori. Pentru clasa S și E ( clasificarea este făcută în funcție de procentul de carne macră ), prețul a fost 883,46 lei/100 kg, respectiv 884,01 lei/100 kg, fiind mai mare cu 20,25%, respectiv 25,22% față de aceeași perioadă din 2018.

Prețul în euro al carcasei clasa E ( între 55 – 59% carne macră ) a fost în săptămâna 27 mai – 3 iunie mai mare decât decât prețul din Spania, Polonia, Germania și Franța, depășind și media europeană. Dacă în România a fost de 185,90 euro/100 kg, în Franța a fost 158 euro, în Germania 184,91 euro, în Spania 174,50 euro și în Polonia 177,98 euro.

În clasamentul european, România se află pe locul cinci, după Cipru, Bulgaria, Letonia, Grecia și Portugalia, lipsind însă date despre prețul din Danemarca, Irlanda, Italia, Luxemburg și Malta.

În săptămâna 27 mai – 2 iunie 2019, au fost sacrificați 68.799 de porci, din care 5.395 ( 8.63% ) au provenit din spațiul intracomunitar.

Președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, Mary Pană, a declarat pentru lantulalimentar.ro că prețurile au crescut din cauză că piața chineză, dar și cea asiatică în general, a mărit importurile, ca urmare a prezenței Pestei Porcine Africane ( PPA ) în această țară, iar porcii sunt importați cu precădere din țările europene.

Aceste țări ( Danemarca, Olanda, etc. ) nu ar mai furniza purcei pentru îngrășare, preferând să-i păstreze și să-i îngrașe în fermele proprii, pentru a avea ce exporta pe piața asiatică.

Or, crescătorii de porci din România sunt clienții fermelor de reproducție din țările vestice. O altă cauză importantă ar fi depopularea unor ferme comerciale din țara noastră din cauza PPA. În concluzie, ar fi porci mai puțini pe piața românească, situație care a provocat creșterea prețurilor în ritm rapid.

Citește integral pe lanțulalimentar.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. care-i problema ? tericeanu nu mananca carne de asta.

  2. pentru cei carora le-a umflat partidul cardul. sa simta ca le-a crescu nivelul

  3. Tiparnita creste masa monetara, cresc si preturile pe masura.

  4. Sunt curios ce părere are Băsescu, care a spus că l-a crescut pe Dragnea, despre scumpirea cărnii de porc.

  5. multumim din inima partidului!

    • 61% din romani n-au votat in 2016, v-ati facut-o cu mana voastra

  6. Daea pe asta o stii?
    Iar te doare la bască!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.