G4Media.ro

Scrisoare trimisă de Crețu lui Dăncilă pe tema spitalelor regionale: Trimiteți o…

Scrisoare trimisă de Crețu lui Dăncilă pe tema spitalelor regionale: Trimiteți o planificare clară; graficul general rămâne neclar

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a transmis o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, prin care îi solicită acesteia să comunice la Bruxelles poziția oficială a Guvernului în privința celor 3 spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova, transmite Reprezentanța Comisiei Europene la București.

Înaltul oficial european invită totodată autoritățile române să transmită Comisiei Europene o serie de clarificări în privința măsurilor pe care intenționează să le ia, pentru a evita întârzieri suplimentare în demararea lucrărilor la cele trei spitale regionale, se mai arată în comunicatul biroului CE din România.

În scrisoarea adresată prim-ministrului român, comisarul european Corina Crețu precizează:

 • „Așa cum am subliniat și în scrisoarea pe care v-am transmis-o încă din data de 25 aprilie 2018, sprijinirea implementării cu succes și la timp a celor trei spitale regionale rămâne prioritatea zero pentru mine și Comisia Europeană. În acest sens, este esențială accelerarea pregătirii proiectelor și îmbunătățirea orientării și a coordonării în cadrul ministerelor de resort (Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale). Chiar dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pregătirea studiilor de fezabilitate, evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății, graficul general rămâne încă neclar, sub presiunea timpului.”

Reprezentanța Comisiei Europene mai arată în comunicat că, potrivit înaltului oficial european, este necesar ca termenele limită să fie respectate și cele trei faze de implementare a proiectelor – construirea, dezafectarea sau reconversia vechilor instalații, după caz, precum și formarea personalului – să progreseze în paralel. În acest sens, comisarul european Corina Crețu solicită autorităților române să prezinte o planificare clară și să valideze în cel mai scurt timp atât cadrul de intervenție pentru întregul proiect, cât și termenele de implementare, urmând ca apoi acestea să fie comunicate în cel mai scurt timp Comisiei.

În același timp, comisarul european Corina Crețu menționează:

 • „Sunt trei aspecte critice care trebuie să fie abordate de către autoritățile române înainte ca solicitarea pentru proiectul major privind construcția celor 3 spitale regionale să fie transmisă Comisiei Europene:
  Deficitul de finanțare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, conform estimărilor Băncii Europene de Investiții;
  Revizuirea modelului prin care cele trei spitale regionale vor fi finanțate, odată ce vor fi date în exploatare, pentru a se asigura adaptările necesare cu privire la gestionarea și mecanismele de finanțare, astfel încât noile investiții să acopere costurile operaționale preconizate; Proiectul trebuie să îndeplinească obiectivele strategiei naționale de sănătate la nivel național și local, respectiv planurile regionale de asistență medicală și master-planurile de sănătate ale celor trei regiuni.”

În finalul scrisorii adresate premierului României, se mai arată în comunicatul reprezentanței Comisiei, comisarul european pentru politică regională precizează faptul că serviciile Comisiei Europene oferă deja asistență tehnică Ministerului Sănătății, reiterând totodată angajamentul său personal, cât și al serviciilor Direcției Generale pentru Politică Regională (DG REGIO), de a sprijini în continuare autoritățile din România în vederea realizării celor trei spitale regionale în actualul exercițiu financiar, inclusiv prin mobilizarea de asistență suplimentară acolo unde este cazul.

Sursa foto: Gov.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. madam cretu a mirosit la timp ca nu e placuta de prea marele sef draknea. si scoate maxim din pozitia in care e. si bine face. desi intentiile ei nu sunt cele mai bune , ca altfel ar fi facut asta de mai demult

  • @Andrei

   Nu intentionez s-o apar pe D-na Cretu, dar acelasi discurs l-am auzit si in 2018 cand era inca membra psd.
   Dosarul spitalelor este incomplet, pe de o parte, iar pe de alta guvernul doreste sa faca aceste proiecte in parteneriat privat, desi pot utiliza fondurile europene.
   Comisia are temeri ca si administrarea acestor spitale va fi un fel de privatizare ascunsa si ca o buna parte a cetatenilor nu va putea beneficia de ingrijiri medicale datorita costului crescut.

 2. Deh…asa e in campanie electorala.
  Pai, dna Cretu, cititi va rog Programul de Guvernare prin care PSD a castigat alegerile.

  http://www.indraznestesacrezi.ro/

  Sunt nu 3, ci …8 spitale regionale pana in 2020!!! Basca inca un spital republican (are si poza acolo).

  Ce face electoratul PSD?!? Ati votat penteu ceva. Ati primit?!?

 3. Nu au primit nimic și nu o să primească, până ce nu îl pun pe Livache la adăpost!! Prioritatea numărul unu este Livache, a tuturor miniștrilor , premierului și votanților!! Mă doare rău să o spun ,dar este adevărat!! Mă doare pentru că sunt român și mă doare pentru țară! ?

 4. In capul lui Dancila nu e nimic clar.

 5. Corina nu stie ca toanty veorica n-are cum sa faca ce-i cere ea, fiindca toanty n-a promovat pana acum decat clasa a II-a??? Pana sa ajunga sa aiba cunostintelle necesare ca sa detalieze planurile pentru cele trei spitale, ar mai trebui sa treaca vreo 50 de ani. Oare, Corina poate a sa astepte pana atunci? Joiana de Videle are mandat de la infractoru’ s-o lase fara raspuns pe cc, asa de sanchi….
  Toanta veorica , la varsta de 54 de ani, de abia citeste , d e gandit si vorbit liber nici nu poate fi vorba, asa ca madam Corina s-a adresat cuiva care e incapabil sa raspunda, dar e tare in clanta.
  Ticaloasa de vio vasilica a mancat multa cacao in copilarie, altfel nu se explica „norocul porcesc” care s-a abatut asupra capului ei sec.
  Privirea bovina a Joianei de Videle este dovada irefutabila ca a fost promovata in post pe motiv de amintiri zoologice, adica ea si daddy au infiintat „lighioane cu 2 spinari”, pe vremea cand n-aveau marile functii de acum

 6. Toanty veorica n-are nevoie de spitale regionale: ea si rudili ei sunt sanatoase, bine merci, iar cand, totusi, le va durea altceva decat capul, nici o problema, se vor trata in strainatate ca a castigat destui euro in cei noua ani cat a stat, ca vaca in staul, la Bruxelles.
  He he he, alta era situatia daca era vorba sa se construiasca spitalul regional in Videle: atunci era gata proiectul in 5 minute ha haha !