G4Media.ro

Schengen: Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) cere ca Parlamentul European să dezbată vetoul…

Foto: Pixabay

Schengen: Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) cere ca Parlamentul European să dezbată vetoul ”arbitrar” al Austriei și Olandei

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) a cerut oficial ca Parlamentul European, prin Comisia parlamentară pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), să organizeze o dezbatere despre modul în care Austria și Olanda au votat la Consiliul JAI din decembrie 2022 pe tema Schengen.

Reamintim că Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, în timp ce Olanda s-a opus aderării Bulgariei.

”Austria și Olanda trebuie să explice în fața Parlamentului de ce nu respectă Tratatele și legislația Schengen. Cele două state au blocat, la 8 decembrie, accesul României în Schengen. Fără absolut niciun argument rațional ce ar avea legatură cu propunerea Comisiei Europene de a extinde spațiul de liberă circulație. Și-au folosit dreptul de veto în mod abuziv, încălcând în mod asumat Tratatele UE. Prin urmare, am cerut implicarea Comisiei parlamentare pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pentru a dezbate cât mai urgent, folosirea arbitrară a votului în Consiliul UE”, arată Tomac într-un comunicat de presă.

Șeful PMP arată că ”miniștrii de Interne din Austria și Olanda trebuie chemați să răspundă în fața Comisiei de ce au votat împotriva unității europene; trebuie să explice de ce au sancționat România și Bulgaria în timp ce ele însele au primit recomandări pentru deficiențe în aplicarea legislației Schengen. Parlamentul trebuie să se implice mai mult. Altfel, votul din 8 decembrie va deveni un precedent periculos”.

El susține că președintele comisiei LIBE, Fernando Lopez Aguilar, este de acord cu dezbatere.

Reamintim că Parlamentul European a votat patru rezoluții, fără caracter obligatoriu, în sprijinul aderării României și Bulgariei la Schengen.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

 1. Treaba asta trebuie sa o faca un europarlamentar? Unde este asa zisul presedinte al romanilor?

 2. Tomac tolomac.

  Individul asta nu pricepe ca un veto nu poate fi nici anulat si nici sanctionat?
  Austriecii au dat veto si gata povestea.
  Daca ei, austriecii, au considerat ca Ro si BG sunt vinovate de situatia „migratorilor” din Austria, asta e si n-ai ce sa le faci.
  La fel cum si ungurii blocheaza permanent hotararile UE de ajutor catre Ucraina. Poti sa le dai in cap cu tone de argumente viabile. Ei o tin pe-a lor.
  UE si SUA sunt constiente ca Orban si Nehammer fac jocul lui Putin, dar pur si simplu nu exista nicio lege care sa le interzica ungurilor sau austriecilor (sau oricarui alt stat) sa voteze intr-un fel sau altul, indiferent ca e vb de Schengen sau de ajutor pt Ucraina.
  Un veto nu poate fi nici anulat si nici judecat.
  Tot ce se poate face este sa convingi tarile respective ca, la urmatoarea discutie, sa renunte la veto.
  Daca reusesti, bine.
  Daca nu, alt veto!
  E ca si cum ai cere sa-i bagi in „analize” sau sa-i trimiti la nustiu ce curte de justitie pe romanii care nu voteaza cu PMP.

  Tomac-tolomac.

 3. Toți sinteti deștepți,,,nu ați votat voi cetățeni pe iohanis acum nu mai e bun pana acum era bun,,

 4. Nu înțeleg cum nu le crapă obrazul de rușine acestor idioți de la conducerea țări și din șparlament după lovitura de stat din 89 să ne mintă de peste 30 de ani, rușine gunoaiele nereciclabile ale societății românești