G4Media.ro

Scandal diplomatic între Slovacia și Ungaria: Slovacii acuză oficialii maghiari că se…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Scandal diplomatic între Slovacia și Ungaria: Slovacii acuză oficialii maghiari că se implică în campania electorală / ”Viktor Orbán se pregătește pentru colonizarea mentală a Slovaciei”

Partidul slovac SaS (Libertate și Solidaritate) partid de centru-dreapta, liberal, pro-european a condamnat declarațiile recente ale ministrului de externe maghiar Péter Szijjártó și secretarului de stat Tamás Menczer cu privire la urmărirea penală a politicienilor din opoziția slovacă înaintea alegerilor parlamentare. SaS cere ca Ambasadorul Ungariei în Slovacia să fie chemat pentru a da explicații susținând că nu este prima dată când oficialii maghiari se amestecă în politica internă a acestui stat, relatează Index.hu.

”Condamnăm aceste tipuri de declarații și comportamente. În același timp, solicit ministerului diplomatic slovac să-l cheme pe ambasadorul Ungariei Csaba Balogh și să explice comportamentul politicienilor maghiari”a declarat Juraj Droba, reprezentantul SaS, la conferința de presă a partidului de miercuri.

El a criticat actualul „regim” al premierului ungar Viktor Orbán, care, potrivit acestuia, „probabil că nu înseamnă mare lucru” pentru independența poliției și statul de drept. El a adăugat că Slovacia, însă, nu vrea să ia această cale. „Încercarea de a influența alegerile din Slovacia este evidentă și o considerăm inacceptabilă”, a adăugat el.

Szijjártó și Menczer au făcut referire la arestarea fostului șef al poliției slovace Tibor Gaspar, candidat al partidului de opoziție Smer-SD. Slovacii acuză Ungaria de amestec în alegerile lor prin aceste declarații.

Premierul slovac susține că guvernul său nu este implicat în acțiunile poliției, iar fostul comisar guvernamental maghiar pentru problemele romilor, Ábel Ravasz, crede că Viktor Orbán încearcă să influențeze alegerile în favoarea partidului Smer-SD (partid politic național-populist, fondat și condus de Robert Fico, fost prim-ministru al Slovaciei în perioada 2006-2010 și 2012-2018.)

Relațiile dintre cele două țări au mai fost tensionate în ultima perioadă din cauza declarațiilor lui Orbán și Szijjártó.

Potrivit lui Ravasz, „Orbán duce o cruciadă împotriva liberalismului și se pregătește să colonizeze mental Slovacia, el vrea să modeleze țara după propria sa imagine”. Ulterior, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, el a spus că îngrijorările că Viktor Orbán se pregătește pentru o revizuire teritorială sunt nefondate.

Discursul lui Viktor Orbán la Tușnad, din această vară, în care a vorbit despre Slovacia ca pe un „teritoriu separat”, a stârnit și el o dezbatere aprinsă. Branislav Gröhling, vicepreședintele SaS, a declarat într-un program de discuții politice că ceea ce face premierul ungar este „politica dictaturii, corupției sau furtului”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Slovacii au mai multe … decat noi.

  2. Ai naibii de dictatori ordinari! Lasati dracului lumea asta in pace si vedeti-va de ograda voastra!