G4Media.ro

Scăderea economică a Rusiei din 2022 se vede în scăderea veniturilor și…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Scăderea economică a Rusiei din 2022 se vede în scăderea veniturilor și a cererii de consum

Cererea de consum din Rusia s-a contractat în 2022 în cel mai rapid ritm din ultimii șapte ani, iar veniturile au scăzut, arată datele publicate miercuri, în timp ce populația țării resimte efectele diminuării perspectivelor economice, scrie Reuters.

Economia Rusiei, dependentă de exporturi, a rezistat impactului sancțiunilor mai bine decât se preconiza inițial, dar a suferit totuși o contracție a PIB-ului de aproximativ 2,5%, în condițiile în care Occidentul a impus restricții în încercarea de a pedepsi Moscova pentru acțiunile sale în Ucraina.

Deși perspectivele sale economice din acest an nu sunt atât de sumbre, Rusia se confruntă cu un deficit pe piața forței de muncă, cu venituri mai mici din petrol și gaze, pe măsură ce se aplică plafoanele de preț și embargourile, precum și cu un deficit bugetar în creștere bruscă.

Veniturile disponibile reale au scăzut cu 1% în 2022, arată datele preliminare ale serviciului federal de statistică Rosstat. Vânzările cu amănuntul, un indicator cheie al cererii de consum, s-au prăbușit cu 6,7% în 2022, cea mai slabă performanță din 2015 încoace, în timp ce în decembrie au scăzut cu 10,5% de la an la an, cea mai slabă performanță lunară din mai 2020 și din perioada de vârf a pandemiei de coronavirus.

Șomajul a rămas la un nivel minim record de 3,7% în decembrie, egalând cifra din noiembrie.

Înalți oficiali guvernamentali și oficiali ai băncii centrale au evidențiat preocupările legate de impactul economic al unei piețe a forței de muncă restrânse de când președintele Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a bărbaților, în mare parte apți de muncă, la sfârșitul lunii septembrie, pentru ceea ce Rusia numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.

Sute de mii de ruși au fugit din țară când a fost anunțată mobilizarea, în timp ce aproximativ 300.000 au fost înrolați în armată.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Scaderea economica este amplificata de razboi, de abia acum incep sa simta razboiul.
    Cifrele pe care le da Rusia nu ne putem baza pe ele ca vin coafate.

  2. rusiei i se aplica principiul dracului care nu moare

  3. Cum, nu mai sar comentacii-slugoi ai Rusiei să ne spună ce rău este Occidentul și ce bine e la ei în cocina ortodoxo-comunistă?

  4. In condițiile in care întreg Occidentul are inflație de aproape 10% mă îndoiesc că Rusia a scăzut cu 1%. Sunt cifre false sau coafate sau dacă nu sunt așa ajutorul dat de China este masiv. Posibil ca Rusia să trăiască pe cheltuiala Chinei sau să mintă.