G4Media.ro

Șantajistul Europei, premierul Orbán. El amenință Uniunea cu blocaje, dar partenerii UE…

sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Șantajistul Europei, premierul Orbán. El amenință Uniunea cu blocaje, dar partenerii UE ar trebui să-l izoleze dur – comantariu din ziarul austriac Der Standard

Comentariu publicat de jurnalistul Thomas Mayer în ziarul austriac Der Standard:

Viktor Orbán se poziționează împotriva Europei. Încă o dată. Cu câteva zile înainte de summitul UE, premierul Ungariei amenință cu blocaje pe teme politice și economice foarte importante.

El vrea să împiedice începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina. Ar vrea să torpileze acordul privind pachetul major de reforme privind azilul/migrația, care este în așteptare de ani de zile, și respinge orice distribuire a poverii pentru refugiați. Și amenință să împiedice revizuirea bugetului UE pe termen mediu până în 2028, deoarece acesta include 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei: ajutor financiar și livrări de arme. Acest lucru îl nemulțumește pe șantajistul prim-ministru de la Budapesta, căruia îi place să simpatizeze cu autocratul Vladimir Putin.

Politica de veto a lui Orbán nu este nouă. El folosește această tactică cu regularitate pentru a-și susține interesele naționale și ideile naționalist-xenofobe la Bruxelles. Dar distructivitatea sa nu a fost niciodată atât de neîngrădită și de deschisă ca acum.

O mulțime de scandaluri și corupție

În principiu, acest lucru este cunoscut încă din 2010. Atunci, Orbán a preluat funcția de prim-ministru și, de atunci, a fost cel mai longeviv șef de guvern al UE, alături de olandezul Mark Rutte. O mulțime de scandaluri și corupția i-au pavat drumul. El a subminat libertatea presei, independența sistemului judiciar și a încălcat în mod repetat normele și valorile UE, în special prin politicile sale împotriva migranților. Pentru aceasta, guvernul său a primit o mulțime de sancțiuni și condamnări din partea Curții Supreme a UE. O procedură de retragere a dreptului de vot în UE este în curs de desfășurare. Comisia a înghețat fonduri UE în valoare de miliarde de euro.

Cum ar trebui să se comporte partenerii UE cu un astfel de „non-partener”? Să cedeze? Trebuie să se întâmple exact contrariul. Ei trebuie să-l confrunte dur pe Orbán și să-l izoleze. Deciziile de a bloca miliarde de euro de la Ungaria, țară beneficiară netă. Orbán nu înțelege decât acest limbaj.

Nu este esențial dacă discuțiile de aderare cu Ucraina încep în mod oficial imediat sau dacă se găsește o altă formulare pentru ele. Toată lumea știe că această țară nu va putea deveni membru prea curând, dar că un proces de aderare are o mare valoare simbolică. Oricum ar fi, ajutorul pentru Ucraina trebuie să fie prima prioritate pentru ca țara să nu cadă în mâinile lui Putin.

Mai puțin puternic decât ar vrea el să creadă

Când vine vorba de pachetul privind migrația, Orbán are o mână proastă: poate fi depășit de o majoritate – ca în 2015. Premierul Ungariei este mai puțin puternic decât vrea el să creadă. Și-a putut permite escapadele pentru că guvernul naționalist de dreapta PiS din Polonia l-a susținut. Acest lucru se va termina în curând. PiS a fost eliminat prin vot. Cu Donald Tusk, Polonia primește un prim-ministru liberal, convins de UE și care nu-l ia în seamă pe Orbán.

Politica de veto ca scop în sine nu este niciodată suficientă pentru a afirma interesele naționale la Bruxelles. Orbán ar putea învăța acest lucru de la Austria: Se pare că guvernul de la Viena renunță la dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Ei ar trebui să elimine treptat controalele la frontiere, începând cu aeroporturile.

Fapt amuzant: așa a fost și în 1997. Bavaria a blocat aderarea Austriei la Schengen pe motiv că nu poate proteja frontiera externă a UE. După o mare indignare la Viena, s-a ajuns la un acord constructiv la nivelul UE. Acest lucru nu va funcționa cu distructivul Orbán.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mie mi se pare colosal cum sunt multi romani ( deci nu cetateni de nationalitate maghiara ca acolo nu exista asteptari) care-l apreciaza pe Orban. Mai oameni buni, omul asta lucreaza impotriva intereselor de securitate ale Romaniei. Faptul ca blocheaza ajutorul pentru Ucraina ii ajuta pe rusi. Probabil ca si in 1918, atunci cand Bela Khun s-a aliat cu bolsevicii pentru a pune mana pe Transilvania, Orban spera ca rusii sa ocupe Ucraina si sa-i dea Transcarpatia iar , cine stie, peste 10 ani cand americanii se vor fi retras complet din Europa sub presedentia lui Trump, rusii sa pedepseasca si Romania si sa-i rasplatesca pe unguri cu Transilvania.

  2. Unguru de Orban, încă visează la Ardeal, uită că românii au pus o dată drapelul României pe Parlamentul maghiar…poate vrea să îl caute ardelenii la Budapesta…UDMR-ul trebuie interzis ca organizatie politică…