G4Media.ro

Salvaţi Copiii: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază…

Sursa foto: Facebook / World Vision România

Salvaţi Copiii: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor, cheltuieli legate de educaţia acestora, facturile cu utilităţile locuinţei

Un procent de 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi medicamente sau consultaţii medicale pentru o problemă de sănătate, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, cheltuieli legate de educaţia acestora, facturile cu utilităţile locuinţei, pe fondul crizei socio-economice, indică un sondaj al Salvaţi Copiii România.

Potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii România transmis, luni, Agerpres, ancheta a fost realizată în perioada 21 – 31 octombrie în rândul familiilor beneficiare ale programelor organizaţiei.

Datele anchetei realizate de Salvaţi Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocaţii, indemnizaţii, burse şi ajutoare sociale), pentru mai mult de una din zece gospodării (12%) acestea constituind unica sursă de venit.

Peste o treime dintre gospodăriile cuprinse în eşantion (38%) au trei sau mai mulţi copii, iar 8% – cinci sau mai mulţi.

Un procent de 19% dintre gospodării primesc sume de bani de la rudele care muncesc în străinătate, iar pentru 5% acestea reprezintă unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale). Pentru 98% dintre gospodării cheltuielile s-au majorat.

Peste o treime din gospodării (34%) se bazează (şi) pe venituri din munca ocazională, iar pentru aproape o cincime din eşantion (18%) aceste venituri sunt unica sursă de bani a familiei (exceptând transferurile sociale). Mai mult decât atât, 14% din gospodării se bazează doar pe munca ocazională a unui singur membru al familiei.

În ceea ce priveşte pensiile, ele se numără printre sursele de venit ale 18% dintre gospodării, pentru 4% reprezentând sursă unică (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3% o singură pensie reprezintă unicul venit al familiei.

Jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilităţi şi alimente, fapt care riscă să afecteze bunăstarea copiilor. În contextul socio-economic actual şi cheltuielile legate de educaţie şi sănătatea copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face faţă valului de scumpiri. În ceea ce priveşte alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunţă, cel mai frecvent indicate sunt vacanţele/activităţile de timp liber şi renovarea locuinţei.

Două din cinci gospodării (40%) spun că au venituri mai mici toamna aceasta faţă de cea din 2021, pentru 41% veniturile sunt la fel, iar 18% dintre familiile din eşantion se bucură de venituri majorate.

Cele mai multe familii îşi îndreaptă speranţa de a primi sprijin pentru depăşirea efectelor crizei economice către actorii non-statali (ONG-uri, biserică).

De Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, organizaţia Salvaţi Copiii România le recomandă autorităţilor să identifice şi să implementeze de urgenţă măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice „nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiţi factori de vulnerabilitate”.

Potrivit datelor oficiale Eurostat, în 2021 circa 1,5 milioane de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. Mai pe scurt, au facut copii pentru alocatie si acum nu au ce sa-i intretina. Adica oamenii cinstiti sa plateasca taxe ca sa tina copiii altora care nu vor sa lucreze. Socialismul este cancerul societatii.

 2. Trebuie mărite…pensiile.

 3. A fi om înseamnă să raționezi. Omul e ființă rațională, da? Asta presupune să nu faci copii, dacă nu ai cu ce să-i crești, că doar ai cap să calculezi că nu îți ajung banii pentru încă o gură de hrănit. Dacă te comporți ca un animal și totuși procreezi, chiar dacă nu ai după ce bea apă, nu meriți să fii considerat om. Acestor indivizi le trebuie contraceptive administrate obligat, nu ajutoare materiale.

 4. Ieri a fost Ziua Internationala a Drepturilor Copiilor, nici un mesaj de la Cotroceni, Palatul Victoria sau de la minsitresa Gabita!
  ”Fiecare copil trebuie să-și cunoască drepturile și să fie informat pentru a evita eventuale situații de abuz:
  -dreptul la viață;
  -dreptul la un nume, o cetățenie, o familie;
  -dreptul de a fi egal;
  -dreptul de a-și exprima liber ideile;
  -dreptul la îngrijire medicală;
  -dreptul la educație;
  -dreptul la joacă și timp liber;
  -dreptul de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz, neglijare sau exploatare.”

  Romania a „esuat” in misiunea de a ASIGURA Drepturile Copiilor, ar spune dl Iohannis!!