G4Media.ro

Șacalul auriu s-a înmulțit îngrijorător în pădurile din jurul Iașiului / Specialist:…

Șacalul auriu s-a înmulțit îngrijorător în pădurile din jurul Iașiului / Specialist: Are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile,  nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat

Şacalul auriu, supranumit şi „distrugătorul universal” este întâlnit tot mai des în pădurile din judeţul Iaşi, lucru care îi îngrijorează pe specialişti, scrie Adevărul.ro

Ministerul Mediului a publicat o serie de cifre îngrijorătoare pentru pădurile din judeţul Iaşi. Într-un raport solicitat de către senatorul ieşean Maricel Popa, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor arată că populaţia de şacali aurii a crescut într-un mod îngrijorător în zona Iaşului.

Din anul 2020 până în 2021, numărul exemplarelor de şacali aurii în judeţul Iaşi a crescut cu mai mult de 100%. În 2020 erau în evidenţă 52 de exemplare, iar în 2021, potrivit numerelor transmise de minister, numărul este de 126. La nivel naţional, şacalii aurii au crescut cu circa 3.000, de la 16.000, la aproximativ 19.000.

„Este ca prezenţa ciorilor la oraş – par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a spus Ion Constantin, specialist în zoologie, la apariţie primelor filmări cu şacali aurii în pădurile din Iaşi.

Citește integral pe Adevărul.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. solutia la sobolanii din S1?

 2. Erau pe Valea Prahovei niste lupi.
  Ii invit pe specialisti sa studieze si problema ursilor. Se pare ca Ministerul Mediului nu se stie prea bine la gestionarea situatiei.

 3. Decât vite pe 2 picioare mai bine șacali! Au si ei dreptul să trăiască pe planeta asta! Planeta asta nu e a vitelor si vițeilor pe 2 picioare!

  • Cat de abrutizat trebuie să fii să iubești mai mult alte specii?
   Orice specie își iubește și protejează specia din care face parte, rar există cazuri de animale care să vâneze exemplare din aceeași specie.
   Numai ecologistii iubesc mai mult alte specii, că sunt progresisti și empatici, după mintea lor

  • Iti recomand sa citesti ceva despre etologie, pentru ca ai niste opinii neinformate.

 4. La Iasi, cei mai daunatori sacali sunt primarul „Sase vile” Chirica, presedintele CJ, Costel „Tabla” Alexe (doar una dintre mosiile lui, cea de la Sculeni, valoreaza peste 1 milion de euro), consilierii locali PNL, PMP care le voteaza toate ticalosiile, dar si pilele, rudele, amantele lor din primarie si CJ. Pana acum un an, „sacalii” din Iasi erau PSD, cu acelasi Chirica in frunte.
  Pe langa pradatorii astia cu doua picioare, sacalii (cum e cel din imagine) sunt nevinovati.

 5. Lupii au fost reintroduși în parcul Yellowstone în 1995, după 70 de ani de absență.

  Rezultate:
  – a crescut înălțimea copacilor care erau roși în permanență de căprioare și nu mai puteau crește
  – a crescut numărul de păsări pentru că a crescut numărul copacilor
  a scăzut eroziunea solului în zona râurilor pentru că rumegătoarele nu mai stăteau toată ziua pe mal
  – albiile râurilor au devenit mai stabile
  – s-a refăcut vegetația pe văi și pe malurile apelor
  – a crescut numărul de castori, care la rândul lor au construit baraje care au ajutat la creșterea populațiilor de pești, amfibieni și alte mamifere ce preferă zonele acvatice
  – a crescut numărul de iepuri, ceea a dus la creșterea populației de vulturi, șoimi.

  Și toate astea pentru că omul a reparat greșeala făcută cu 70 de ani în urmă. Să vedem în România cine are curaj să reintroducă lupii la Iași.

  Aici detalii: https://www.yellowstonepark.com/things-to-do/wildlife/wolf-reintroduction-changes-ecosystem/

 6. O sa vina ziua cand idiotii o sa planga dupa urs …. sacalii care fac prapad prin delta nu sunt o problema…. deh neme trofeu
  Ma itreb pe astia de la mediu nu ii poate ancheta procuratua pentru nerespectarea legii! Daca il calci pe unu cu masina si zici ca nu stii semnul pentru trecere de pietoni tot te condamna „necunoasterea legii nu te exonereaza de raspunderea penala”.
  Orice motive invoca sub o forma sau alta nu respecta legea, deci LA BRUTARIE cu ei!

 7. Pai solutia e clara: taiati, mai tata, padurile!

 8. au terminat cu ursii acum au tabarat pe sacali

  • Dupa ce termina si cu sacalii, incep cu vulpile de teama sa nu-i deranjeze pe ceilalti imediat inferiori din lantul trofic, adica pe gaini.
   In ultimul timp am vazut 3 vulpi. 2 dintre ele au rupt-o la fuga, iar a 3-a se uita la mine in timp ce-mi zornaia niste muzica prin buzunare. Cand s-a speriat a uitat si ca are pui.

 9. Distrugatorul universal? Voi ati citit ce ati scris? PS De unde aveti fotografia?

 10. Câțiva urși din HR/CV implantați în IS vor rezolva problema.
  Mai rău va fi pentru ei (urși), că nu vor ști să ceară de mâncare în limba română…

 11. De Râs știți?

 12. Relocarea a câtorva urși și lupi arputea echilibra situația!