G4Media.ro

Rusia riscă să relanseze dezbaterea asupra aderării Finlandei la NATO, atenţionează Helsinki

Sursa foto: Hanne Salonen/Eduskunta (Flickr - TPKanslia/ Office of the President of the Republic of Finland)

Rusia riscă să relanseze dezbaterea asupra aderării Finlandei la NATO, atenţionează Helsinki

Rusia riscă, prin acţiunile sale în Ucraina, să relanseze dezbaterea asupra unei eventuale aderări a Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a atenţionat marţi preşedintele finlandez, informează AFP, preluată de Agerpres.

Întrebat în timpul unei conferinţe de presă, preşedintele Finlandei, Sauli Väinämö Niinistö, a spus că nu ştie dacă actuala criză ucraineană a apropiat Helsinki de o aderare la NATO, dar că a constatat că ea a relansat dezbaterea cu privire la acest subiect în ţara sa.

„Avem o dezbatere activă asupra aderării la NATO şi ea (dezbaterea) va fi în mod sigur şi mai activă dacă Rusia ne dă motive”, a atenţionat liderul finlandez. „Nu pot spune dacă noi suntem mai aproape” sau nu de o aderare. „Discuţia este în curs”, a mai spus Niinistö.

Helsinki a condamnat rapid luni seara recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două republici separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, anunţată şi semnată, printr-un decret, de preşedintele rus Vladimir Putin. Finlanda „susţine puternic Ucraina şi poporul ucrainean”, a declarat Sauli Väinämö Niinistö.

Finlanda, la fel ca Suedia vecină, nu este membră a NATO, însă cele două ţări sunt partenere ale alianţei militare occidentale.

În faţa exigenţelor formulate de Rusia în decembrie, de a nu mai extinde NATO spre est, Helsinki şi Stockholm au respins orice ingerinţă rusă în politica lor de securitate.

Cele două ţări au obţinut asigurări din partea NATO că uşa organizaţiei le va fi deschisă, chiar dacă social-democraţii aflaţi în prezent la putere în cele două ţări nu au niciun proiect de aderare.

Chiar dacă Finlanda consideră oficial o cerere de aderare drept „o opţiune”, spre deosebire de Suedia, aderarea rămâne subordonată acordului statelor membre ale alianţei.

„Este bine să amintim că acesta nu este un proces instantaneu. Ratificările de către membrii NATO vor lua mult timp, inclusiv procesul ţării candidate”, a subliniat marţi Niinistö.

Fost arhiducat rus (1809-1917), Finlanda are o frontieră comună de peste 1.300 de kilometri cu Rusia.

Cele două ţări s-au confruntat militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi Finlanda a trebuit să accepte un drept de inspecţie din partea Moscovei în numeroase dosare strategice în timpul Războiului Rece, un episod cunoscut drept „finlandizare”.

Sursa foto: Hanne Salonen/Eduskunta (Flickr – TPKanslia/ Office of the President of the Republic of Finland)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...