G4Media.ro

Rusia îndeamnă la negocieri pentru a evita o criză a gazelor în…

Rusia îndeamnă la negocieri pentru a evita o criză a gazelor în UE: ”Noi suntem gata de dialog”

Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor, relatează sâmbătă dpa.

„Nu exclud posibilitatea repetării unei asemenea situaţii”, a declarat sâmbătă la televiziunea publică rusă Aleksandr Novak, vicepremier responsabil cu chestiuni energetice.

Acesta a făcut apel în consecinţă la liderii Uniunii Europene să negocieze. „Noi suntem gata de dialog”, a adăugat el.

Responsabilul rus a mai afirmat că nu au existat solicitări de livrări noi, apreciind totodată că din facilităţile europene de stocare lipsesc circa 25 de milioane de metri cubi de gaz. „Trebuie să se facă ceva în acest sens”, a spus el.

Rusia, o superputere energetică, a respins în mod repetat că are vreo responsabilitate în creşterea preţurilor, aminteşte dpa.

Novak a subliniat sâmbătă că ţara sa îşi îndeplineşte integral obligaţiile contractuale şi că livrările pe pieţele mondiale au crescut chiar cu 15% comparativ cu anul precedent.

Chiar Rusia a consumat în 2021 mai mult gaz decât de obicei, Novak atribuind acest fapt iernii reci şi relansării economice.

El a mai menţionat că livrările via Nord Stream 2, care urmează să aducă gaze naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, ar calma tensiunile actuale de pe piaţa gazului.

Conducta a fost finalizată, dar autorităţile germane încă nu au autorizat funcţionarea ei, precizează dpa.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Gazprom

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Nah!
  Mai bine mărim prețul de 4-5 ori la energie, răbdăm de frig, înlocuim energia rusească condiționată politic cu energie verde.
  Nu avem nevoie de scutiri si amânări pe plan intern. Avem nevoie să ne responsabilizăm populația.
  Da, putem reduce taxele pe energie spre zero, putem reduce prin lege adaosurile ca la medicamente, nicidecum să batem palma cu cei care vor să ne distrugă.

 2. Hai cu santajul rusesc, asa e cand esti carpa si-i lasi sa te calce in picioare. Traiasca NordStream si Merkel, tradatoarea!

 3. Unora Gazprom nu ar trebui să le livreze gaze naturale la nici un preț .

 4. Mai întîi ar trebui să se negocieze între Rusia și UE prețul gazelor pe contracte de cel puțin cinci ani și ulterior să se dea cep la NordStream.

  • Ba nu !!!. Cel mai bine Numai Contracte pe termen scurt: 1-2 ani.
   Impreuna cu solicitarea Oficiala ca Putin sa-si dea Demisia avand in vedere ca al Treilea lui Mandat de Presedinte actual este considerat Ilegal de catre UE.
   Este bine ca s-au terminat cele 2 conducte noi de la Nord Stream 2.
   Astea inseamna ca spre UE / Turcia sunt acum 10 Conducte Operationale in loc de 8.
   Armata Sovietica trebuie mentinuta in stare de nervozitate cu privire la vanzarile de gaze catre UE / Turcia.
   Armata Sovietica stie ca daca UE / Turcia opresc toate conductele de gaze atunci banii se stopeaza sa vina, dar va curge din nou un suvoi de bani in cazul in care conductele se redeschid dupa debarcarea lui Putin de la putere.

 5. Ce nu spune articolul este ca si SUA si-a redus livrarile de gaz lichefiat catre Europa. Acum vinde mult in China, unde obtine un pret mai bun.
  In esenta, UE nu stie sa-si protejeze interesele energetice si actioneaza haotic, fara sa protejeze populatia de probleme.

 6. Mai bine intrebati-i cu cat vand uraniul. 🙂 Ceva ‘long-term’, bate gazul la fundul gol.

 7. (in esenta, 99% din comentatorii d’aci spun absolut nimic revelant)

 8. *relevant :-@