G4Media.ro

Rusia este pregătită să folosească armele nucleare într-o fază incipientă a unui…

Sursa foto: Kremlin.ru

Rusia este pregătită să folosească armele nucleare într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială sau dacă 20% din submarinele sale sunt distruse (FT)

Pragul Rusiei de declanșare a unui atac nuclear este în realitate mult mai mic decât au declarat oficialii ruși în mod public, scrie ziarul Financial Times, care citează documente secrete rusești scurse în presă.

Potrivit BBC, este vorba despre 29 de dosare militare secrete compilate între 2008 și 2014. Acestea sunt scenarii de jocuri de război și prezentări pentru ofițerii de marină care discută principiile de utilizare a armelor nucleare.

Conform scenariului în care s-a exersat o posibilă invazie chineză, Rusia („Federația Nordului”) poate răspunde cu un atac nuclear tactic la al doilea val al ofensivei armatei chineze.

Prezentarea adresată ofițerilor de marină stabilește și mai multe criterii pentru potențiala utilizare a armelor nucleare. Printre acestea se numără o debarcare a inamicului pe teritoriul rusesc, înfrângerea formațiunilor responsabile de protejarea frontierei sau un atac iminent al inamicului cu arme convenționale.

Slide-urile indică faptul că pragul de declanșare a unui atac nuclear ar putea fi o combinație de factori, atunci când pierderile suferite de trupele rusești „conduc ireversibil la incapacitatea lor de a opri o agresiune inamică pe scară largă”.

Alte condiții potențiale includ distrugerea a 20% din submarinele rusești cu rachete balistice, 30% din submarinele nucleare de atac, trei sau mai multe crucișătoare, trei aerodromuri sau un atac simultan asupra centrelor de comandă de coastă primare și de rezervă.

Potrivit documentelor, armata rusă va putea, de asemenea, să folosească arme nucleare tactice pentru o gamă largă de scopuri, inclusiv „descurajarea statelor de a folosi agresiunea […] sau de a escalada conflictele militare”, „oprirea agresiunii”, împiedicarea forțelor rusești de a câștiga bătălii sau teritorii.

Kremlinul nu a comentat scurgerea de informații.

Potrivit experților, aceste documente sunt încă relevante pentru doctrina militară rusă.

În același timp, potrivit lui Jack Watling, cercetător senior la Institutul Regal Britanic de Studii Unite (RUSI), materialele obținute de jurnaliști sunt menite să pregătească unitățile rusești pentru situații în care țara ar putea folosi arme nucleare, și nu să creeze un set de reguli pentru utilizarea acestora. Potrivit acestuia, va fi necesară o decizie politică pentru a folosi arme nucleare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Te încălzește cu ceva că nu mori doar tu ci mor și niște ruși?