G4Media.ro

Rusia este pregătită să discute un schimb de prizonieri cu SUA, afirmă…

Sursa foto: Twitter / MFA Russia

Rusia este pregătită să discute un schimb de prizonieri cu SUA, afirmă Lavrov, după condamnarea lui Griner

Rusia este pregătită să discute un schimb de prizonieri cu Statele Unite prin intermediul unui canal diplomatic agreat de ambele țări, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti, citată de CNN.

„În ceea ce privește chestiunea persoanelor care sunt condamnate în Rusia și în Statele Unite… există un canal specificat care a fost convenit de către [președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden] și, indiferent de ceea ce spune cineva în mod public, acest canal va rămâne în vigoare”, a declarat Lavrov la o conferință de presă susținută vineri în capitala Cambodgiei, Phnom Penh.

„Suntem pregătiți să discutăm acest subiect, dar în cadrul canalului care a fost convenit de către președinți”, a adăugat Lavrov.

Comentariile sale vin la o zi după ce vedeta americană de baschet feminin Brittney Griner a fost declarată vinovată de introducerea deliberată de droguri în Rusia și condamnată la nouă ani de închisoare, într-un caz care a stârnit îngrijorări că este folosită ca pion politic în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În timpul procesului, Griner a pledat vinovată de faptul că a transportat mai puțin de 1 gram de ulei de canabis în bagajele sale în timp ce călătorea pe un aeroport din Moscova, în 17 februarie. Ea a declarat în fața instanței că era conștientă de legile stricte ale Rusiei privind drogurile și că nu a avut nicio intenție de a aduce canabis în țară, spunând că se grăbea și „împacheta în condiții de stres”.

Înainte de verdict, Griner și-a cerut scuze în fața instanței și a cerut clemență într-un discurs emoționant.

„Nu am vrut niciodată să fac rău nimănui, nu am vrut niciodată să pun în pericol populația rusă, nu am vrut niciodată să încalc nicio lege aici”, a spus Griner.

„Am făcut o greșeală și sper ca în hotărârea dumneavoastră să nu-mi pună capăt vieții mele aici. Știu că toată lumea continuă să vorbească despre pionul politic și politică, dar sper că, asta este departe de această sală de judecată”.

Sportiva a câștigat cu echipa SUA Cupa Mondială din Turcia din 2014, Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, Cupa Mondială din 2018 din Spania și Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo.

Înainte de arestare, ea juca pentru echipa UMMC din Ekaterinburg.

Potrivit unor surs, dministrația Biden s-ar fi oferit să-l schimbe pe Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA, pentru a asigura eliberarea a doi americani deținuți de Rusia, Brittney Griner și Paul Whelan.

Traficantul de arme Viktor Bout a fost arestat în Thailanda la cererea americană în 2008, reținut în urma unei anchete coordonată de americani. În același an, a fost deschis un dosar penal în Statele Unite împotriva lui Bout după ce a intenționat să vândă arme unei organizații considerate teroriste în Statele Unite.

În 2010, Bout a fost dus în Statele Unite, iar în 2011, un juriu din New York l-a găsit pe rus vinovat de pregătirea unei conspirații „pentru a ucide cetățeni americani și a sprijini material terorismul” și l-a condamnat la 25 de ani de închisoare.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Pai eu știu că schimbul de prizonieri e o cutumă între doi beligeranți altfel suna că naiba din moment ce oficial nu e război între Rusia și America. Mai exista in timpul războiului rece schimb de spioni prinși dar aia era altceva. Ca America vrea inapoi o baschetbalista cu sex incert traficanta de droguri spune totul despre acest imperiu aflat în faza disoluției.

  2. Baschetbalista gghey prinsa cu droguri la schimb cu unul dintre cei mai mari traficanti de arme din lume, buna afacere face Bideu :)))