G4Media.ro

Rusia, condamnată la CEDO în numeroase dosare pentru violențe ale poliției: lovituri,…

Rusia, condamnată la CEDO în numeroase dosare pentru violențe ale poliției: lovituri, răsuciri de brațe sau șocuri electrice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia în nu mai puţin de 17 dosare distincte pentru violenţe poliţieneşti şi pentru lipsă de eficacitate în anchetele aferente efectuate de autorităţile locale, informează AFP, citată de Agerpres.

O primă hotărâre regrupează opt dosare diferite privind rele tratamente aplicate de poliţişti unor suspecţi între 2007 şi 2015.

Dealeri, presupuşi hoţi sau simple persoane în stare de ebrietate pe drumuri publice, toţi au fost arestaţi de poliţia rusă şi au fost supuşi unor violenţe, lovituri, răsuciri de braţe sau chiar şocuri electrice pentru a obţine mărturisiri.

CEDO constată că „toţi reclamanţii au fost arestaţi de poliţie, suspectaţi că au comis delicte. După ce aceştia s-au aflat diverse perioade de timp în mâinile autorităţilor, „au fost constatate răni de gravitate diferită” de către medici.

Aceşti factori „sunt suficienţi pentru a corobora versiunile reclamanţilor privind faptele” şi a permite CEDO să considere „credibile” acuzaţiile lor privind rele tratamente, a continuat braţul judiciar al Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

CEDO notează, de asemenea, că explicaţiile furnizate de Moscova în aceste dosare „nu pot fi considerate satisfăcătoare şi convingătoare”.

Totodată, anchetele interne asupra acestor rele tratamente, denunţate de reclamanţi, au fost „ineficiente”.

În toate aceste dosare, Curtea a ajuns la concluzia că a existat o încălcare a articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, cu privire la interzicerea torturii.

Astfel, Rusia a fost condamnată să le plătească reclamanţilor între 11.000 şi 30.000 de euro daune-interese fiecăruia, în valoare totală de 178.100 de euro, sume importante potrivit jurisprudenţei CEDO.

O a doua hotărâre dată publicităţii marţi reuneşte plângerile a nouă alţi reclamanţi, care s-au plâns la rândul lor de rele tratamente ale poliţiei între 2008 şi 2011.

Şi în acest caz CEDO a dat dreptate reclamanţilor, în conformitate cu articolul 3 al Convenţiei, şi a condamnat Moscova la plata unor daune-interese situate între 25.000 şi 45.000 de euro, totalizând 174.000 de euro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Rusia lui Putin e o gluma.

    • Foarte bine le face, sau e mai bine in Romanica unde ii tine ca pe barosani pe puscariasi cu internet, televizor si un vinisor seara.Tu esti unul din aia care ar merita batut in cap, din pacate deja esti!

  2. Germania pune tunurile de apa pe protestatari pasnici la 5 grade Celsius, in Noiembrie, fara sa se incalce drepturile omului.

    • Germania nu arestează opozanţi ai puterii ca să-i bată în secţia de poliţie până îi schilodeşte, postac rus plătit ce eşti. Aţi vrea voi să fiţi Germania, dar sunteţi mult prea răi.

  3. Ia vedeți voi ce se întâmplă la noi în Australia ! Europa-i păcălită !