G4Media.ro

Rusia, condamnată la CEDO din cauza refuzului căsătoriei a trei cupluri gay

sursa foto: Pexels/ Sharon McCutcheon

Rusia, condamnată la CEDO din cauza refuzului căsătoriei a trei cupluri gay

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi Rusia cu privire la faptul că a refuzat cererea unor cupluri de acelaşi sex de a se căsători şi arată cu degetul lipsa ”intenţiei de a-şi modifica dreptul în această problemă”, relatează AFP, citată de News.ro.

Potrivit hotărârii CEDO, refuzul oricărei forme de recunoaştere şi de protecţie juridice constituie o încălcare a dreptului la respectarea vieţii private şi familiale”, garantat de către Convenţia europeană a drepturilor omului prin Articolul 8.

Începând din 2009, trei cupluri de acelaşi sex au depus cereri de căsătorie la birouri ale stării civile, în Rusia.

Aceste birouri au refuzat cererile şi şi-au justificat decizia în baza dreptului rus, care defineşte căsătoria ca pe o ”uniune conjugală liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Acţiunile în justiţie ale cuplurilor gay au fost respinse, apoi, în mai multe rânduri, de către jurisdicţii superioare, care au stabilit că aceste cereri sunt ”contrare tradiţiilor naţionale stabilite”.

Aceste hotărâri au determinat aceste şase persoane să sesizeze CEDO în 2010 şi 2014.

În hotărârea sa, Curtea, cu sediul la Strasbourg, în Franţa, aminteşte că a respins, în hotărâri precedente privind Moscova, ”argumentul Guvernului (rus) potrivit căruia majoritatea ruşilor dezaprobă homosexualitatea”.

Potrivit CEDO, democraţia implică ”un echilibru care le asigură indivizilor minoritari un tratament drept” şi care evită ”orice abuz al unei poziţii dominante”.

CEDO precizează că jurisprudenţa Articolului 8 le impune statelor membre ”să ofere un cadru juridic” care să le permită cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de o ”recunoaştere şi o protecţie adecvate”.

Or ”Curtea notează că statul pârât nu a emis, în faţa acesteia, intenţia de a-şi modifica dreptul intern în vederea permiterii cuplurilor de acelaşi sex să beneficieze de o recunoaştere oficială şi de un regim de protecţie”.

Rusia nu mai face parte din Consiliul Europei (CoE) şi din Convenţia europeană a drepturilor omului de la 16 septembrie 2022 – însă este obligată să continue să pună în executare hotărârile CEDO cu privire la cazuri de dinaintea ieşirii Moscovei din aceste instituţii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Mi ati făcut ziua senina, g4!!!!😂😂😂😂😂

 2. Incredibil cât tupeu pe rușii ăștia.
  G4 să mă anunțați când rușii o să aibă respect pentru ceva.
  Să nu mai spun că m ați omorât cu articole de genul ăsta, încât mai că ar trebui sa fiu popândău.
  Homosexualitatea e o boală la cap.

 3. Sa moara in k cath si rushii si ghoz@rii vostri!!!

 4. Deși puțin mediatizat, acest aspect este răspândit în rusia. Autoritățile sunt pe bună dreptate îngrijorate de homosexualitatea din rusia. Peste asta rata natalității a scăzut drastic în ultimii ani. Au compensat acum cu deportarea a câteva sute de mii de copii ucraineni dar problemele sunt departe de a fi rezolvate. Inclusiv prigojin, omul care ar vrea să îl înlocuiască pe putin este un pidaras. Omul era fetiță în pușcărie.

 5. Lol! Asta e una din cele mai mici griji ale lor acum. Hahah. Nici nu mai sunt parte din CEDO – au iesit, deci nici macar nu vor plati.

 6. Și cu asta totul va fi bine. 🤣🤣🤣🤣 bai nene problema crețarilor devine stire cu bandă roșie🤣🤣🤣 ok, ne înconjoară și prind tupeu da lăsați-ne totuși .

 7. Îi impresionează până la lacrimi decizia cedo!
  Le trimit răspunsuul săptămâna viitoare în vârful unei Bulava! 😀

 8. Omenirii ar trebui sa ii fie rusine atunci cind numeste si accepta prin legi ca ceea ce se numeste casatorie sa fie asociata unei uniuni nefiresti / contra firii intre doua persoane de acelasi sex . Uniunea dintre doua persoane de acelasi sex ( legalizata sau nu ) sa fie numita oricum si in orice fel numai casatorie nu . Atit in cutume cit si in legislatie .