G4Media.ro

Rusia cere o anchetă în cazul pretinsului atac cu dronă din Transnistria…

Sursa foto: Flickr / Adam Jones

Rusia cere o anchetă în cazul pretinsului atac cu dronă din Transnistria / Premierul moldovean Dorin Recean spune că este o provocare susţinută chiar de Moscova

Rusia a condamnat sâmbătă un presupus atac cu dronă asupra unei instalaţii militare din regiunea separatistă Transnistria ca fiind o provocare şi a cerut o anchetă, în timp ce premierul Republicii Moldova a acuzat chiar Moscova că ar fi în spatele acestei provocări, transmite News.ro.

O dronă kamikaze a lovit o instalaţie aparţinând forţelor militare ale autorităţii separatiste, la şase kilometri de graniţa cu Ucraina, a declarat vineri ministrul securităţii din regiunea prorusă.

Invazia rusă la scară largă din Ucraina, în februarie 2022, a stârnit temeri că Moscova ar putea încerca să înainteze spre vest prin sudul Ucrainei, până în Transnistria, ajungând la garnizoana sa de acolo. Aceste temeri au dispărut pe măsură ce trupele Kievului au respins forţele ruseşti până pe malul estic al fluviului Nipru. Cele mai apropiate linii de front se află la aproximativ 200 km de estul Moldovei.

„Considerăm acest incident ca fiind o nouă provocare menită să exacerbeze situaţia deja tensionată din jurul Transnistriei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comunicat. „Ne aşteptăm la o anchetă amănunţită asupra tuturor circumstanţelor a ceea ce s-a întâmplat. Avem încredere că cei care se află în spatele acestei acţiuni nesăbuite vor realiza pe deplin consecinţele sale periculoase”, a afirmat reprezentanta MAE rus, potrivit Reuters.

Instituţia din Transnistria care se ocupă de securitate a declarat că a fost deschis un dosar penal.

Incidentul a fost al doilea de acest fel în mai puţin de o lună. În martie, autorităţile separatiste din Transnistria au declarat că un atac cu dronă a distrus un elicopter în regiune.

Republica Moldova a declarat că studiază imaginile de la ultimul incident, dar că nu are acces într-o zonă controlată de autorităţile separatiste. Chişinăul a avertizat însă că incidentul ar putea fi o încercare deliberată de a semăna panică şi de a atrage atenţia asupra enclavei.

Presupusul atac cu dronăasupra unei unităţi militare din raionul Râbniţa este o „provocare susţinută de Federaţia Rusă”, a comentatsâmbătă prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, întrebat despre incident într-o conferinţă de presă. Premierul a menţionat că societatea moldoveană este deja „rezilientă” la provocări orchestrate.

„Este o altă provocare ordinară, dar haideţi să atragem atenţia asupra reacţiei societăţii, care deja este rezilientă, care deja înţelege care este realitatea şi că aceste provocări nu mai pot să inducă panică sau frică”, a declarat şeful guvernului de la Chişinău, citat de NewsMaker. Întrebat dacă incidentul este o provocare din partea Rusiei, prim-ministrul a răspuns: „Sunt provocări care sunt susţinute de Federaţia Rusă ca să inducă această anxietate în societate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...