G4Media.ro

Rusia acuză NATO că profită de criza alimentară pentru a-şi asigura o…

Sursa foto: Facebook / Russian Foreign Ministry - МИД России

Rusia acuză NATO că profită de criza alimentară pentru a-şi asigura o prezenţă în Marea Neagră

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că se foloseşte de criza alimentară, încercând să dea vina pe Rusia, pentru a institui o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, relatează EFE, citată de Agepres.

‘Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici (în Marea Neagră) şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică’, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Lavrov s-a declarat convins că un astfel de scenariu ‘nu se va întâmpla niciodată pentru că statele riverane Mării Negre înţeleg perfect ceea ce se întâmplă’.

Rusia şi Turcia, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care ‘respectă pe deplin’ Convenţia de la Montreux din 1936, ce reglementează trecerea din Marea Mediterană în Marea Neagră, au propus mecanisme pentru ‘rezolvarea crizei alimentare create artificial, într-un mod destul de nedureros pentru toţi’.

‘Încercările de a crea în mod deliberat această criză sunt inadmisibile. Nu există probleme în privinţa exportului nostru de cereale, îngrăşăminte, cu excepţia acelor probleme create de sancţiunile occidentale care, de fapt, au creat bariere ilegale în domenii precum închirierea de nave, plata serviciilor şi escalele portuare, printre altele’, a declarat Lavrov.

El a afirmat că grânele ucrainene rămân blocate în porturile ucrainene din cauza refuzului Kievului de a demina apele sale teritoriale.

Context

Nu este prima oară când şeful diplomaţiei ruse face declaraţii în acest sens. Anterior, Lavrov a spus că Londra încearcă să găsească un motiv pentru ca marina regală britanică să intre în Marea Neagră, de unde să conducă ‘procesul de eliberare’ a cerealelor ucrainene, potrivit postului rusesc de televiziune REN TV.

Ucraina acuză Rusia de blocarea porturilor sale, Kievul neputând în consecinţă să-şi exporte cerealele, orzul, floarea-soarelui etc, ceea ce ar putea duce la o criză alimentară de proporţii pe plan internaţional, în condiţiile în care o serie de ţări, în special din Africa, depind de exporturile de grâne ucrainene. De asemenea, în mod implicit, invadarea Ucrainei de către Rusia și blocarea porturilor ucrainene a dus la creşterea preţurilor alimentelor pe plan global.

După ocuparea porturilor sale de la Marea Azov de trupele ruse invadatoare, Ucraina se teme să înlăture minele care apără portul Odesa, de la Marea Neagră, întrucât forţele ruse ar putea profita de această oportunitate pentru a invada Odesa, conform media ucrainene.

ONU a lansat un apel ambelor părţi, precum şi Turciei, vecin cu ele la Marea Neagră şi membru NATO, să convină un coridor maritim.

Ankara a avut până acum discuţii cu Moscova şi ONU cu privire la coridorul plănuit, însă a afirmat că orice acord final va necesita ca toate părţile să se întâlnească la Istanbul, de unde Turcia spune că va fi monitorizată implementarea planului.

Atât Ucraina, cât şi Rusia au prezentat o serie de condiţii pentru a fi de acord cu planul. În timp ce Moscova vrea ca unele sancţiuni occidentale să fie ridicate pentru a-i facilita exporturile de cereale şi îngrăşăminte, Kievul cere garanţii de securitate pentru porturile sale.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Simplu de rezolvat: Rusia se poate retrage între granițele ei! Gata!

 2. aideplm 😄

 3. Este vorba despre criza alimentara produsa de invadarea aucrainei de catre Rusia.
  Rusia se oftica la gandul ca s-ar putea sa profite si altii.
  Adica de-aia si-au trimis ei la moarte jdemii de soldati si au distrus o tara?

 4. „Lavrov s-a declarat convins că un astfel de scenariu ‘nu se va întâmpla niciodată pentru că statele riverane Mării Negre înţeleg perfect ceea ce se întâmplă”, hahahahaha, oligo.frenul ăsta a uitat că deja 3!!! țări riverane Mării Negre sunt membri NATO, si o alta pe nume Ucraina va fi ostilă Rusiei pentru 1000 de ani.

 5. În primul rând la Marea Neagra Romania e NATO. E de când lumea. Ăsta delireaza continuu și nimeni nu îl oprește. De fapt se pare că delirul e noua politică rusească.

 6. Problema cu Rusia este ca n-ar fi trebuit vreodata lasata sa ajunga asa de mare … Mai exact, cea mai mare tara/glob. Dar na, asa-i in tenis . Daca NATO investea in Mongolia, vorbeam foarte diferit acum …

  Saracii, de aia chiar nu mai stie nici drq. … Colt mai colt decat coltul ala nu exista, excluzand Oceania si unele Peninsule.