G4Media.ro

Rompetrol Rafinare anunță că DIICOT a clasat dosarul care privea compania, vechi…

Rompetrol Rafinare anunță că DIICOT a clasat dosarul care privea compania, vechi de 13 ani / Procurorul general a fost la DIICOT și a cerut să fie emis „un amplu comunicat”

Compania KMG International NV (firma-mamă a Rompetrol) anunță printr-un comunicat remis Bursei de Valori că DIICOT a comunicat clasarea dosarului cunoscut drept Rompetrol 2 (Dosarul penal nr. 225/D/P/2006), deschis acum 13 ani. Compania anunță că DIICOT a comunicat decizia în 9 decembrie.

UPDATE Ora 18.45 – DIICOT a remis presei un comunicat prin care anunță clasarea dosarului:

Urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass-media cu privire la cauza penală cunoscută sub denumirea generică “Rompetrol”, Biroul de informare şi Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizat şi Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Prin ordonanța numărul 225/D/P/2006 din 05.12.2019, verificată pentru legalitate și temeinicie la 06.12.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale față de mai mulți inculpați și suspecți cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieței de capital, dezvăluire de informații privilegiate și utilizare de informații privilegiate.

Totodată, prin aceeași ordonanță, procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților și suspecților, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, județul Constanța, precum și menținerea măsurilor asiguratorii până la concurența sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparținând Rompetrol Rafinare S.A.(„RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia. Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului și Faber Invest&Inc. nu vor introduce acțiune în fața instanței civile în 30 de zile de la comunicarea soluției dispuse de procuror.

Soluția a fost comunicată părților, care, în conformitate cu prevederile art. 339 alin. 4 CPP, pot face plângere împotriva acesteia, în termen de 20 de zile de la data comunicării.

UPDATE Ora 18.15 – Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a fost la DIICOT pentru o discuţie în ceea ce priveşte clasarea dosarului Rompetrol.

„Am dispus să se emită un comunicat amplu. S-a clasat în ultimele 3 zile. Mi s-a spus că au fost epuizate toate probele. Un element de noutate: s-a dispus menținerea unui sechestru de 106 milioane dolari”, a declarat Licu la plecarea de la DIICOT.

Întrebat de ce s-a menținut sechestru doar pe această sumă, procurorul general a spus că ordonanța de clasare are câteva sute de pagini.

În legătură cu faptul că DIICOT nu a comunicat public clasarea dosarului, Licu a spus: „A fost o scăpare, dosarul s-a clasat vineri”.

Știrea inițială: ”Prin aceasta Ordonanta au fost clasate acuzatiile penale si au fost ridicate majoritatea masurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT prin Ordonantele din 6 Mai 2016, astfel cum au fost reconfigurate prin Ordonanta din 18 aprilie 2018. Prin Ordonanta din 5 decembrie 2019, o masura asiguratorie provizorie a fost mentinuta pentru o perioada limitata de timp de 30 zile asupra a patru (4) instalatii ale Rompetrol Rafinare pana la concurenta sumei de aproximativ 106 milioane USD”, arată compania.

Context. Dosarul Rompetrol, record de anchetă de 14 ani. Procurorii DIICOT anchetează cazul Rompetrol II din 2006. Inițial, cazul a fost instrumentat de procuroarea Adriana Cristescu (sora lui Radu Cristescu de la PMP, actual PSD). Aceasta a reușit să trimită în judecată prima parte a cazului, cea cu Dinu Patriciu și a disjuns partea a 2-a, cu miniștrii Cabinetului Năstase care l-au ajutat pe Patriciu să rostogolească datoriile istorice ale Rompetrol de peste 600 de milioane de dolari. În 2014, Adriana Cristescu s-a pensionat și cazul a fost preluat de procurorul Mirel Rădescu.

În 2016, Rădescu a pus sub acuzare 4 foşti miniştri pentru mai multe infracţiuni în legătură cu emiterea ordonanţei 118 de către Guvernul Năstase, în 2003. E vorba de fostul ministru al Economiei din Cabinetul Năstase, celebrul Dan Ioan Popescu (DIP) şi foştii miniştri ai Finanţelor din cabinetele Năstase şi Boc, Mihai Tănăsescu, Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu. În acest caz, DIICOT a pus sechestru pe rafinăria Petromidia pâna la concurenţa sumei de aproape 680 de milioane de euro pentru recuperarea prejudiciului.

În 2018, procurorul Rădescu a vrut să finalizeze ancheta și să îi trimită în judecată pe cei 4 miniștri, însă rechizitoriul a fost infirmat de către șeful de atunci al DIICOT, Daniel Horodniceanu, din cauza unor erori în anchetă.

Foto: Rompetrol / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Sa-i ia dracii cu Justitia lor!

 2. „Sa lasam Justitia sa-si faca treaba”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  „Justitia este independenta”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Stie cineva din vreo statistica, daca exista pe undeva, cam cate MILIARDE DE EURO a pierdut Statul Roman DIN CAUZA Justitiei, doar de cand exista Euro?!
  Dar in lei din 1990 pana azi inclusiv?!
  Daca nu exista o asemenea informatie, va trebui sa o cerem noi in strada, iar dupa aceasta nu cred ca vor mai avea tupeul sa tipe ei dupa pensiile speciale!!

 3. Dosar vechi de 13 ani????R-ati ai dracului cu DIICOT-ul vostru!!!!!! Pentru c eluati mii de euro, ticalosilor?

 4. Nu sunt bani de scoli, spitale sau drumuri, dar onorabilii nostri magistrati, viitori beneficiari de pensii speciale, dupa 13 ani de munca asidua in care nu aveau de studiat decat acte, fac pierdute 600 de milione de euroi.
  Sa te **** in ea, tara.

 5. Mafia continua …

 6. cind ai unul ca licu mai marele peste procurori,ce putem astepta ,omu’ era f intersat de cazul sorina,acolo-si dadea cu parerea,in rest e varza da’ cu doctorat

 7. Ce s-a furat ramane furat. Asta e legea numarul 1 in romania. 600 milioane de dolari. Rompetrol. Cine a furat o sa mai fure.

  Tovarasii procurori au clasat cazul. I-a dresat Partidul si Securitatea. Salarii bune, pensii speciale. Afaceri. De ce sa te doara capul ?

 8. Suntem și „pârliti”, și cu banii luați! Și ce salarii – pensii nesimțite!!!!!!!

 9. Nu ne mutumeste comunicatul .Romania a fost furata masiv , in acest caz. Banii trebuie gasiti si returnati bugetului tarii., indiferent cine sunt autorii furtului.

 10. Jos labele de pe justitie, jos labele de pe corporatii si banksteri, vasali nenorociti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.