G4Media.ro

Românii cu domiciliul declarat în străinătate, scoși din calculul cvorumului la Referendum.…

Românii cu domiciliul declarat în străinătate, scoși din calculul cvorumului la Referendum. Va fi mai ușor de validat: Baza de raportare va scădea cu peste 200 de mii de voturi

Autoritatea Electorală Permanentă scoate românii cu domiciliul declarat în străinătate din numărul de persoane care va fi luat în calcul la stabilirea pragului electoral de 30% pentru validarea referendumului, după cum rezultă din modificările legislative din 2013 și din interpretarea acestora de către AEP, au declarat pentru G4Media.ro surse din instituție.

În ultimele comunicate de presă de săptămâna aceasta, Autoritatea Electorală Permanentă a furnizat două date în ceea ce priveşte numărul persoanelor cu drept de vot.

AEP a anunțat că 18.951.721 de persoane sunt înscrise în Registrul electoral şi 18.279.534 de persoane au domiciliul în ţară, fără să precizeze clar care este numărul de persoane la care se va referi atunci când va stabili pragul referendumului.

Surse din Autoritatea Permanentă au declarat pentru G4Media.ro că AEP se va raporta în comunicările pentru public la cifra cea mai mică, adică la numărul de persoane cu domiciliul în țară înscrie în registrul electoral.

Validarea referendumului o va face însă Curtea Constituțională și tot ea va decide la ce bază de calcul se va raporta.

Luarea în calcul doar a cetăţenilor cu domiciliul în România pentru stabilirea pragului electoral la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 reduce cvorumul cu 201.656 voturi, de la 5.685.516 persoane, la 5.483.860, cât reprezintă 30 la sută din cifrele anunțată de AEP.

Pe lângă aceste două cifre, AEP a comunicat că există 672.187 de posesori de pașaport CRDS. Pașaportul CRDS – Paşaport Electronic Simplu pentru Cetăţenii Români cu Domiciliul în Străinătate – înlocuieşte cartea de identitate pentru românii care nu mai domiciliază în ţară.

Legea prevede că: referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (Legea 3/2000, art. 5 alin 2)

De asemenea, „rezultatul referendumului este valid dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.”

Modificările au fost făcute în 2013 şi exclud practic de pe listele electorale permanente persoanele care nu mai au Carte de Identitate românească, dar au un pașaport special. Pe listele electorale permanente se regăsesc doar persoanele cu domiciliul stabil în România.

Dilema a atras deja atenţia unei părţi a opoziţiei. Printr-o solicitare adresată pe 2 octombrie, deputatul Mihai Voicu cerea Biroului Electoral Central emiterea unei hotărâri de interpretare a legii privind art.5, alin.2 şi alin. 3 din Legea 3/2000. Mai exact, Mihai Voicu considera că ” interpretarea legii trebuie făcută în sensul introducerii 672.187 cetaţeni români cu drept de vot în totalul alegătorilor din care se calculează cvorumul prevăzut la aliniatul 2 al art 5 din Legea 3/2000 precum şi, pe cale de consecinţă, în totalul alegătorilor în care se calculează numărul voturilor valabil exprimate necesare validării referendumului”

Desi art. 25 alin 2 indice 2 din legea 3/2000 prevede că ” pentru corecta organizare şi desfăşurare a referendumului, Biroul Electoral Central emite hotărâri de interpretare a legii, hotărâri care se publică în Monitorul Oficial Partea I”, Biroul Electoral Central a răspuns că solicitarea excede atribuţiilor BEC.

Surse din Autoritatea Electorală Permanentă au declarat pentru G4Media.ro că o decizie finală în privinţa cvorumului care va fi luat în calcul va aparţine Curţii Constituţionale şi va fi luată o dată cu emiterea unei hotărâri privind rezultatul final al scrutinului. Aceleaşi surse susțin că, în informările pentru public privind prezenţa, AEP se va raporta la cifra mai mica.

Valoarea care va fi luată în calcul la stabilirea cvorumului este extrem de importantă. În 2009, la alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu a avut 5,275,808, iar Mircea Geoană 5,205,760, adică o diferenţă de 70.048 de voturi. Majoritatea acestor voturi au venit din diaspora.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. „… adică o diferenţă de 70.048 de voturi. Majoritatea acestor voturi au venit din diaspora”. FU TARE!

 2. Este o incalcare a drepturilor constitutionale ale cetatenilor Romani, ceea ce face acest referendum ilegal.

  • E PSD, ei incalca Constitutia fluierand. O incalcare a Constitutiei e cea mai putin serioasa infractiune comisa de ticalosii astia.

  • Legea e respectata doar de prosti. Baeeetzii dezteptzi nu-s obligati. Ei au drept de viata si de moarte asupra noastra…

 3. Bah.. da lor nu le-a zis nimeni ca in fapt sunt NUMAI membrii PSD care intra la socotit cvorumul la referendum? De ce mai numara si alti „rezisteni”, „sorosisit:, „drogati”, „protestatari violenti”, „ne-romani”, „tradatori de tara” etc…
  Numai cele 3 miloane de romani care i-a investit trebuie numarati.. si in fapt, daca voteaza doar Draknea e suficient, ca deja toti au zis in cor ca „inca vor sa le fie presedinte!” …
  Ce ne tot foim atat si ascundem dupa deget.. ei nu au fost alesi „sa de socoteala”.. ei din „respect si pretuire” pentru poporul asta pocit si bajtocorit organieaza acest referendum.. noi restul, suntem niste tradatori de tara — toti cu alta opinie sunt niste „rezisteni”, „sorosisti”, „drogati” care nu ar trebui sa aiba drept nici sa respire acelasi aer.

 4. pai si ce face AEP cu cetatenii romani din Basarabia?
  intra in cvorum sau nu?
  sau altfel spus daca prin absurd voteaza 21 milioane dar ei au in baza doar 18.2 milioane ?
  in mod normal ar trebui ca toti cetatenii romani care au drept de vot,indiferent de domiciliu, sa fie luati in calcul.

 5. Incet incet singurii Romani pe care ii va mai recunoaste Guvernul-Dragnea vor fi romanii votanti PSD. Adevaratii romani , singurii urmasi ai Dacilor.

 6. Adica cetatenii romani cu domiciliu in strainatate nu mai au drept de vot? Sau au drept de vot dar nu conteaza la cvorum (pe motiv ca…?)? Votul lor se numara? sau cum? Sunt in NO MAN LAND?

  • N-au avut niciodata drept in afara de prezidentiale. Da asta nu scrie in Sanda Marin!

  • Asistatule, troll spurcat, mai usor cu fake comments:
   Potrivit prevederilor art. 83 alin (1) din Legea nr. 208/2015 cetăţenii români cu DOMICILIUL în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării
   paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
   paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de
   domiciliu;
   paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de
   domiciliu.
   http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/2016.11.18_ghidul_alegatorului_roman_din_strainatate.pdf

  • Auzi ma Miles, in mod normal nu vorbesc cu prostalaii needucati care mai si injura, da pt ca esti atat de prost fac o exceptie! Voteaza doar la prezidentiale. Cetatenii cu Domiciliul in strainatate NU au carte de identitate pt ca nu au domiciuliul in tara, prostalaule, ci IN STRAINATATE, in afara de diaspora romaneasca de cacat care nu isi preda buletinul cand sta mai mult de 185 de zile in afara tarii si comite astfel frauda electorala, care se pedepseste cu inchisoarea. Du te si educa-te si mai lasa comentariile de troll userist imbecil pt care legea e optionala!

  • asistat rapandac de fake news: orice roman cu drept de vot si resedinta in strainatate poate vota la orice referendum, prezidentiale si parlamentare. Nu poate vota la alegerile locale din Romania, dar au drept de vot la alegerile locale din tara de resedinta! SIKTIR halabagiule!

  • Nu va mai chinuiti sa-i explicati lui asistat. E un caz pierdut.

 7. RE-VOL-TA-TOR!!!!! Adica, unii sunt mai cetateni decat altii!!! In curand nu vor mai puta vota decat cei cu mustata, dinti cariati, cei cu numele Liviu, Tudorel, Viorica, Calin sau Olguta. Chiar ne-am pierdut cu totii mintile??? Vai de tine biata tara!!!! ….caci noi suntem niste biete legume murate! Offff, Doamne, cat ii mai rabzi?

  • Îți dau dreptate eu zic să voteze doar dragnea și pupincuriștii lui.
   Fac jegurile astea psd-iste ce vor cu noi.
   Țară cu locuitori de rahat, de ce să ies în stradă, las ca iese vecinu, eu sunt la munte sau la mare. Ne merităm soarta!

  • Revoltator este faptul ca toti incultii si bucataresele vorbesc tampenii fara sa fi citit legea dar se tavalesc in piata pt apararea “justitiei”! Vezi ca in afara de carti de colorat si fezbuk mai exista si altfel de surse!

  • Pentru asistat http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/21139
   Ia vezi ce zice la art. 4.
   Lectura placuta blegule.

  • Te-ai blocat la articolul 4, asa-i? Ai vazut ca alienatii mintal nu au voie sa voteze si te-ai speriat! Daca citeai mai incolo vedeai ca e corect ce spun…

 8. PSD face ce stie mai bine ! Pe unii ii mituieste cu salarii si pensii marite a caror plata este sustinuta de imprumuturi masive (cu dobanzi care insa incep sa creasca in mod neplacut), pe altii, cu ajutoare si, in fine, ceva nou, pe credinciosii (habotnici) cu o modificare de constitutie care poate sa le hraneasca „spiritul” (de fapt habotnicia) ! Iar cand va veni vremea voturilor pt alegeri, PSD o sa le aduca aminte cine i-a ajutat impotriva celor care il au in fata pe Antihrist !

  PS. Trebuie sa recunosc faptul ca PSD e un izvor nesecat de inventivitate si incep sa cred ca in actualul stadiu in care se afla viata politica din Romania, pt ca puternicii zilei sa fie invinsi e necesar si un ajutor „obiectiv”, de exemplu o criza economica !

 9. Asta trebuia facut demult! La toate alegerile! Si dosar penal pt toti diaspora de cacat care au fraudat alegerile locale sau generale! The

  • Degeaba ti-ai pus capul(a) lui Putin daca gandesti ca Celentano.Traiasca PSD sau RSR cum vrei s-o iei.

  • Dosar penal pentru Melescanu care a inchis sectii de votare peste hotare ca sa fraudeze PSD alegerile… si tot au pierdut!

   Voi, slugile PSD, sunteti patetici. Nu stii ce inseamna, cauta in dictionar.

  • Asistat , tu vierme, vai de dintii tai rupti de muscaturile aplicate sezuturilor noastre ! Nu ai constatat cat esti de singur pe aici si pe oriunde,?

  • ti-au taiat curentul la spitalul de nebuni?

 10. Banditii astia vor fura de vor rupe la voturi. Pe de o parte au facut o groaza de sectii de votare in strainatate, absolut inutile, pentru ca diaspora NU va vota. In acelasi timp, de la sectiile alea vor veni o groaza de voturi furate. Asta in paralel cu reducerea cvorumului!
  PZDeaua fura, ca doar asta stiu sa faca.

  • Subscriu.
   Sper sa pice acesti penali cat mai repede de la guvernare. Sa fie cercetati si sa raspunda pentru toate relele facute in tara.

 11. Doua zile de vot, excluderea diasporei, lipsa camerelor de luat vederi din sectiile de votare, reinvietea mortilor din cimitire (mai ales cei din Teleorman) si plimbatul urnelor de vot printre morminte ca sa fie siguri ca voteaza toti, comune uitate de lume unde vor avea votanti 500%, o galeata cu un litru de ulei si un kilogram de zahar, precum si sustinerea unor „slujitori” ai Domnului (nu stim inca la care „domn” facem referire), ar putea sa asigure prezenta de 30% necesara validarii referendumului. Fara aceste conditii indeplinite, nicio sansa….

 12. Votez DA
  Roexit !!!

 13. kkt cu mac!
  Eram hotarit sa ma duc la Referendum si sa votez DA, dar NU in conditiile astea. Scopul nu scuza mijloacele, asta au facut si nazistii, si comunistii. Scopul era ca poporul sa decida, daca majoritatea zice nu, nu sa fie, dar nu o majoritate masluita.
  Daca chestia asta e adevarata (ma astept la orice de la sexo-marxisti) si daca ramine asta, atunci miine imi iau nevasta si facem o plimbare la Nuernberg, ca tot avem biletele cumparate.

 14. dar mortii, mortii s-au scos de pe liste si bagat in cimitire? sau voteza si ei?

 15. Regimul PSDragnea are boală pe Diasporă!

 16. Serios?
  18.951.721 de persoane sunt înscrise în Registrul electoral ?
  Pai de unde e cifra asta frate? Ca la ultimul recensamant erau vreo 19 milioane de toti.
  Unde sunt copiii minori fara drept de vot?
  Unde sunt persoanele condamnate fara drept de vot?
  Ce smecherie mai e si asta?

 17. provigil for sale modafinil price

 18. bactrim side effects trimoxazole oral