G4Media.ro

România a încheiat 2021 cu o inflație de 8,2%. Gazele s-au scumpit…

România a încheiat 2021 cu o inflație de 8,2%. Gazele s-au scumpit cu peste 50% față de 2020 / Scumpiri pe bandă rulantă la toate alimentele

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,19% în luna decembrie 2021, de la 7,8% în noiembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Proiecţia BNR era de 7,5%.

Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare cu 6,69%, iar serviciile cu 4,49%, față de decembrie 2020.

„Preţurile de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2021 au crescut cu 0,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 este 8,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) este 5,1%”, arată INS.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Macar am scapat de USR, cu USL stim ca se „face treaba”

  La multi ani !!

  • Daca inflatia oficiala e 8.2 cea reala cred ca bate 20% cel putin asa o simt eu cand merg la cumparaturi. Ma intreb ce e inclus in calcul de s-a ajuns la 8.2% ca nu prea exista ceva care nu s-a scumpit macar 20%

 2. Sa traiasca suprematia dreptului european de a aduce nivelul de trai in romania la acelasi nivel ca in tarile africane.

  • Sa traiasca Dragnea care a blocat extractia de gaz din Marea Neagra.
   Sa traiasca coorvetele psd pnl de la Hidroelectrica, CE Oltenia, Nuclearelectrica care au marit pretul de vanzare de 10 ori desi apa de ploaie are acelasi pret
   Sa traiasca discotecaru Orlando care a adus profitul din energie la buget pt. pensii speciale in loc sa creasca capacitatea de productie
   Sa traiasca tractoristul psd Stanescu de la ANRE
   Sa teaiasca toata poo Ulimea pezdoasa care a votat de 30 ani interlopi.

  • Corect, Nicule!
   Uite ce bine merge Energia de 2 ani de când s-a schimbat calimera!

  • Cu alte cuvinte, nu-ți dai seama că ai fost tras pe sfoară!

  • Marcele nu s-a schimbat absolut nimic. Cimumatii PSD PNL conduc toate companiile de stat. Iar ANRE are un tractorist la conducere.
   „Schimbarile” sunt doar in mintea voastra bolnava. De aia sunteti saraci, ca sunteti si p r o s t i si usor de p r o s t i t.

  • Nicule, tu despre cine vorbești și cu cine ai senzația că vorbești?! Vezi de treaba ta, aia pentru care te-ai pregătit, că – i mai sănătos!

 3. La produse alimentare 6%? Asta e o glumă, nu?

 4. Dacă INS lucrează după aceleași raportări și metodologie ca pana în 1990, nu ma miră absolut deloc asemenea rezultate eronate!

 5. WOW!
  Dupa aceste cifre, concluzia e a zombiliticului Florin Vasile Citu, spusa ieri in gura mare in toate interviurile(la DCNews si Antena 3!!):
  „Florin Cîţu: „Economia României a performat mai bine decât se aştepta oricine”.
  Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat miercuri că, din estimările Institutului Naţional de Statistică, România a avut o creştere economică în 2021 de peste 8%, ceea ce arată că „economia României a performat mai bine decât se aştepta oricine”.

  Ce spunea BNR in Sedinta de politica monetara din 10 Ianuarie 2022 camd a marit Dobanda de politica monetara cu 0,5%:
  „Activitatea economică și-a încetinit considerabil creșterea în trimestrul III 2021 – la 0,4 la sută, de la 1,5 la sută în trimestrul II –, contrar așteptărilor. Evoluția face probabilă restrângerea excedentului de cerere agregată în acest interval la o valoare mult inferioară celei prognozate, dată fiind inclusiv recenta revizuire notabilă în sens descendent a datelor statistice privind ritmul creșterii economiei în semestrul I 2021, implicând și o depășire relativ mai modestă în trimestrul II a nivelului PIB pre-pandemie.
  În același timp, dinamica anuală a PIB a consemnat o scădere vizibil mai pronunțată în trimestrul III decât cea anticipată, la 7,4 la sută, de la 13,9 la sută în trimestrul II. Ea a rămas totuși înaltă din perspectivă istorică, cu aportul majoritar al consumului privat, precum și cu cel neobișnuit de mare adus, și în acest interval, de variația stocurilor.
  Evoluțiile recente ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o stagnare a activității economice în trimestrul IV 2021, inclusiv în contextul valului 4 al pandemiei, al crizei energetice și al blocajelor în lanțurile de producție și aprovizionare, implicând scăderea dinamicii anuale a PIB la o valoare semnificativ mai joasă decât cea anticipată în luna noiembrie 2021.
  Relevante sunt decelerarea semnificativă în luna octombrie a creșterii în termeni anuali a comerțului cu amănuntul, a celui auto-moto și a serviciilor prestate populației, precum și scăderea substanțială a producției industriale și a portofoliului de comenzi în industria prelucrătoare față de perioada similară a anului trecut.
  Determinante pentru înrăutățirea perspectivei apropiate a inflației sunt majorările mai ample de prețuri anticipate a fi consemnate de energia electrică și gazele naturale – chiar și în contextul aplicării măsurilor de compensare și plafonare –, precum și de alimentele procesate, în principal pe fondul ascensiunii cotațiilor produselor energetice și ale mărfurilor agroalimentare. Impactul acestora este de natură să amplifice și să prelungească mai mult deviația pozitivă a ratei anuale a inflației de la limita de sus a intervalului țintei, mai ales ulterior sistării măsurilor de compensare și plafonare a prețurilor la energie, dar și să genereze pe orizontul mai îndepărtat de timp efecte de bază dezinflaționiste.
  Incertitudini semnificative rămân, totuși, asociate efectelor măsurilor temporare de compensare și plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație, precum și modului de evaluare și de includere a acestora în calculul IPC. Incertitudini și riscuri continuă, de asemenea, să vină din evoluția cotațiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice și agroalimentare, precum și din situația blocajelor în lanțurile globale de producție și aprovizionare.
  Incertitudini și riscuri continuă, de asemenea, să fie asociate conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, deficitul bugetar potențial inferior țintei înregistrat în 2021 și, pe de altă parte, coordonatele programului bugetar aprobat pentru anul în curs, ce vizează o accelerare a consolidării fiscale, conform angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar într-un context economic și social dificil pe plan intern și la nivel global.
  O sursă de incertitudini și riscuri rămâne și absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente PNRR, care este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate.”

  Evident ca zombiliticul NU a comentat Raportul BNR!

  • Eu nu mai urmăresc ce spune Cîțu și nici BNR pentru că, în opinia mea, ar fi doar pierdere de timp s-o fac!