G4Media.ro

România a exportat în 2022 în Ucraina ”drone, nave spațiale, inclusiv sateliți,…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Mustafa.KarabasTUSAS

România a exportat în 2022 în Ucraina ”drone, nave spațiale, inclusiv sateliți, și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” în valoare de 51.815.820 de euro / Romtehnica, compania de import-export a MApN, este în topul exportatorilor români în Ucraina

Romtehnica, compania de import-export a MApN, este în topul exportatorilor români în Ucraina atât în 2022, cât și în primele cinci luni ale acestui an. În top 10, este și ROMARM, compania Ministerului Economiei, care are subordonate toate fabricile de muniție și armament de stat, scrie Europa Liberă.

În 2021 și până în mai 2023, totalul exporturilor militare și de drone ale României în Ucraina se ridică la peste 56 de milioane euro. Valoarea reală ar putea fi mai mare, INS nefurnizând detalii privind anumite exporturi.

Reprezentanții Ministerului Apărării și Romtehnica refuză să răspundă despre tranzacțiile cu Ucraina. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, confirmă faptul că companiile militare românești au primit comenzi sporite de muniție din străinătate.

INS nu precizează ce ajutor militar a transmis România în mod concret către țara vecină, dar conferă o perspectivă asupra exporturilor de echipamente care pot sprijini apărarea Ucrainei. Informația lărgește dezbaterile privind rolul strategic al României în războiul din Ucraina.

Anul trecut, din România au fost trimise în Ucraina părți de vehicule aeriene încadrate în categoriile comerciale de export „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți, și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” în valoare de 51.815.820 de euro.

Potrivit surselor Europa Liberă, exportul a fost realizat, cel mai probabil, de o companie sau mai multe cu acționariat privat, întrucât companiile de stat românești nu ar produce drone militare. În plus, nu se știe dacă este vorba despre drone militare sau civile.

Articolul integral poate fi citit în Europa Liberă.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Chiar și Omul păiangăn a fost donat

  2. Ce-am exportat? Nave spatiale? Hai mai ca e bine…daca iese AUR la alegeri, putem merge in spatiu…bilet doar DUS