G4Media.ro

Risc ridicat de avalanşă în masivele Făgăraş, Bucegi şi în Munţii Parâng…

Sursa foto: Pixabay

Risc ridicat de avalanşă în masivele Făgăraş, Bucegi şi în Munţii Parâng – Şureanu şi Ţarcu

Serviciul Naţional Salvamont anunţă că în mai multe zone montane din zona de sud a ţării, la altitudini mari, există risc însemnat de producere a unor avalanşe, pe parcursul zilei de vineri, avertizarea fiind valabilă până la ora 20:00. În Carpaţii Meridionali se vor înregistra ninsori însemnate cantitativ, scrie News.ro.

În masivele Făgăraş, Bucegi, precum şi în Munţii Parâng – Şureanu şi Ţarcu – Godeanu este risc ridicat de producere a unor avalanşe, la peste 1800 de metri nivelul acestui risc fiind cotat cu 4 pe o scară în care 5 reprezintă riscul maxim. Conform Salvamont România, stratul de zăpadă actual este instabil şi, având în vedere ninsorile prognozate pentru ziua de sâmbătă, acestea vor mai depune un strat de zăpadă de până la 15-20 centimetri care va accentua instabilitatea zăpezii deja depuse.

„Sub 1800 de metri stratul are dimensiuni mai reduse, dar şi aici există riscul declanşării unor avalanşe de dimensiuni mici şi medii, fiind întâlnite zone cu depozite mai însemnate de zăpadă, spulberată de la altitudini mari” precizează Salvamont România

În munţii Iezer, Călimani, Bistriţei şi în Ceahlău riscul de producere a unor avalanşe este moderat la altitudini de peste 1800, ar la altitudini mai mici se pot produce, izolat, curgeri sau avalanşe de mici dimensiuni pe pantele mai înclinate.

La peste 1800 de metri altitudine temperaturile minime vor cuprinse de la -12 la -9 grade Celsius, iar cele maxime se vor încadra între -7 şi – 4 grade Celsius. La altitudini mai mici maxiele vor ainge -1 grad Celsius.

Sursa: News.ro

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...