G4Media.ro

Retragerea din INF – abisul cursei înarmării necontrolate

Retragerea din INF – abisul cursei înarmării necontrolate

Au făcut-o cu adevărat: SUA s-au retras din acordul INF. Viitorul devine astfel mult mai sumbru, mai ales cel al Europei, crede Max Hofmann, într-o analiză publicată pe Deutsche Welle.

Sigur că, după toate informațiile disponibile, SUA au dreptate. Rusia încalcă tratatul INF prin rachetele sale 9M729 cu rază medie de acțiune și focoase nucleare, lansate de la sol. Potrivit informațiilor DW, mai multe servicii de informații vestice confirmă independent această variantă. De ce să mai fie menținut deci un acord dacă acesta nici măcar nu este respectat?

Lumea pierde astfel o plasă de protecție importantă, mai ales după dezechilibrul generat de venirea la Casa Albă a președintelui Donald Trump. SUA ies din INF fără a exista o viziune realistă pentru un nou tratat care să controleze cursa înarmării nucleare. De la ruși și americani auzim tot mereu că de fapt chinezii ar fi cei vizați de această măsură. Ei ar fi cei care nu sunt limitați de niciun fel de prevedere internațională și care se înarmează în continuu. Aceasta este o problemă mai ales pentru Rusia. Pentru a menține potențialul amenințării armate înspre Est, Moscova ar avea nevoie de aceste rachete nucleare cu rază medie de acțiune bazate la sol.

Joaca de-a sfârșitul lumii

Din punct de vedere militar, acest argument nu poate de asemenea fi combătut. SUA observă la rândul lor cu îngrijorare sporită ascensiunea razantă a capacităților militare și a costurilor pentru înarmare ale Chinei. Dar cum poate fi îmbunătățită situația prin renunțarea la unul din ultimele mari tratate privind armele atomice? Americanii fac exact ca rușii: se joacă de-a sfârșitul lumii.

În prezent, se discută mai ales de modificările climatice ca posibilă cauză pentru o catastrofă pe Terra. Se prea poate, dar lucrurile devin mult mai sumbre pentru viitorul omenirii dacă se reia o cursă necontrolată a înarmării între Rusia și SUA, pe fondul ascensiunii Chinei ca nouă putere militară majoră. Am avut noroc cu toții că nu s-a ajuns la un conflict nuclear în perioada Războiului Rece. Mai ales noi europenii, care am fost folosiți pe post de minge și pe teritoriul cărora s-ar fi putut desfășura un eventual război. În timpl crizei din Cuba din 1962 aproape că s-a ajuns la confruntare. Un motiv pentru care acest scenariu groaznic a putut fi evitat au fost cele două personalități politice majore implicate – John F. Kennedy și  Nikita Hrușciov.

Politicieni de acest fel, de școală veche, sunt acum mult mai greu de găsit. Trump s-a abținut până acum, slavă Domnului, să se implice prea mult în chestiuni militare. La NATO, el s-a preocupat mai mult de bani și de contribuția aliaților. Dar acum lucrurile par să se fi schimbat. Iar președintele rus Putin se joacă cu plăcere cu focul la vestul marelui său imperiu. Chiar dacă argumentele privind pericolul Chinei sunt clare, tot nu se explică de ce Putin își etalează rachetele direct în fața europenilor.

Se caută un acord nuclear cu aplicație mondială

Rămânem deci acum fără INF. Mai rămâne doar acordul START care să limiteze înarmarea nucleară, dar și el expiră în 2020. Cel târziu atunci vom avea exact opusul situației de care lumea are de fapt nevoie: și anume de un tratat mondial de controlare a înarmării nucleare. Nimic altceva nu este suficient pe termen lung, mai ales dacă luăm în considerare că și multe alte țări mai mici au ambiții nucleare.

Actualii lideri mondiali lasă generațiilor următoare o lume care poate deveni înspăimântătoare. Mulți oameni în Europa nu se simt deloc amenințați și majoritatea nu mai știu cum este un război. Ceea ce este un lucru minunat. Dar șansele ca această stare de pace să se mențină pe termen lung s-au diminuat acum prin denunțarea acordului INF. Omul tinde să uite – este valabil și pentru națiuni și președinții lor. Rusia și SUA trebuie să-și aducă aminte rapid cu ce forțe groaznic de distructive se joacă în acest moment.

Sursa foto: pixabay.com


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. „Da, e socant, USA s-a retras din tratat. Este o veste cumplita! ” este gandul unui european cinstit, onest, correct, care nu minte nicioadata. Din pacate europeanul este si foarte naiv. Pt ca realitatea este ca tratatul nu a fost respectat nicioadata de catre rusi, el a devenit si total depasit in conditiile in care coreea de nord, Iran, Pakistan, turcia, Arabia saudita, egipt si late zeci de state pot dezvolta arme nucleare cu tehnologie rusa. Uniunea sovietica a semnat tratatul doar pentru ca pierduse razboiul rece prin epuizare economica dupa ce a aruncat mii de miliarde pe razboiul din Afghanistan. Decizia USA este logica si necesara, din pacate.

 2. E un dans pe sarma, dar probabil ca este o manevra desi radicala, mai eficienta .
  Vachile tratate sunt depasite iar renegocierea lor poate fi mult mai complicata – chiar si din punct de vedere tehnic – decat o negociere de la zero, pe datele actuale.
  Pana una alta conditiile majore vor fi impuse tot de cei care-si permit sa reziste mai mult presiunii Asa cum a cedat cand era „URSS”, asa va fi probabil si acum Rusia nevoita sa isi expuna imposibilitatea de a sustine pe termen lung o cursa a inarmarilor pe care a starnit-o.
  Si, nu-i putin lucru ca in negocieri sa fie fortata sa intre si China…

  • Da, ai dreptate, probabil ca INF se duce usor, usor, pentru ca nu mai descrie in mod corect provocarile si amenintarile actualei lumi. E drept ca el avea aplicatie mai ales pentru Europa. Tratatul START a aparut in 1991, si-a ajuns la a III-a editie, cele doua super-puteri militare s-au inteles intre ele si nu l-au incalcat. La momentul in care se incheia el – 1991, inca nu aparusera atatea alte state cate sunt acum cu arma nucleara. START in actualul context devine dintr-odata foarte important, tocmai pentru ca ar putea sa fie extins prin invitarea sa adere in 2020 si a Chinei, cat si a altor state ce detin arma nucleara. Trump si Putin trebuie sa se apuce sa discute cu China, mai ales ca zilele-astea si China a iesit cu punct de vedere pe INF, deci vrea si ea sa apara la masa discutiilor.

 3. Ce mai contează că ne anihilează noua climă, sau noul Război Rece.

 4. Total aiurea articolul DW. SUA nu putea dezvolta capabilității pe distante medii – fiind ținută în loc de tratat, pe cînd China nu are nici o opreliște. – nu e semnatara a tratatului. Nu are legatura cu Trump nici cu Rusia sau Europa,, pericolul vine din China. Și 2: China nu va intra în negocieri, nu în următorii 10 ani.

 5. M-ati facut sa rad cu lacrimi pe un subiect cat se poate de sumbru. „Ascensiune razanta”, eh? :)))
  Veorico, tu esti, fa?

 6. Nu acordurile au adus pacea, ci riscul de eliminare reciproca. Cand Rusia a bagat noile rachete, riscul a crescut pentru SUA, asa ca se caca pe el de acord si isi fac rachete si mai bune. Acordurile, intelegerile, legile, sunt pentru cei creduli, cand vine vorba de supravietuire, puterea militara si influenta e singura care conteaza. Mai aveti mult de invatat despre cum functioneaza omenirea si ordinea mondiala. Trump intelege foarte bine aceste aspecte, de asta duce o politica externa total imprevizibila. Baiatul racheta din NK a incercat acelasi santaj pe care l-a facut cu Obama, si nu i-a iesit. Acum e randul lui Putin sa pupe nisip.