G4Media.ro

Rețeaua socială Twitter, deblocată în Nigeria după șapte luni

Rețeaua socială Twitter, deblocată în Nigeria după șapte luni

Guvernul Nigeriei a anunţat miercuri seară ridicarea suspendării care a blocat reţeaua socială Twitter şapte luni în această ţară din Africa, notează AFP, citată de Agerpres.

„Preşedintele Muhammadu Buhari a aprobat ridicarea suspendării Twitter în Nigeria de astăzi de la miezul nopţii”, a anunţat directorul Agenţiei naţionale pentru dezvoltarea tehnologiei informaţiei, Kashifu Inuwa Abdullahi, citat într-un comunicat.

Autorităţile nigeriene afirmă că, după mai multe luni de negocieri, Twitter a aderat la „toate condiţiile stabilite de guvernul federal”, mai ales în ceea ce priveşte impozitarea şi gestionarea conţinuturilor care nu respectă legile din Nigeria.

Contactat de AFP, Twitter nu a confirmat deocamdată acest anunţ şi nici nu a reacţionat miercuri seară.

Abuja a anunţat la începutul lui iunie 2021 suspendarea Twitter pentru „o perioadă nedeterminată”, în special după ce a acuzat reţeaua socială că are o „misiune suspectă” împotriva guvernului nigerian şi că tolerează pe platforma sa mesajele liderului unui grup separatist incitând la violenţă în sud-estul Nigeriei.

Suspendarea Twitter a intervenit la două zile după ce reţeaua socială i-a şters un mesaj preşedintelui Muhammadu Buhari. Şeful statului ameninţase „să îi trateze cu un limbaj pe care îl înţeleg” pe cei responsabili de violenţele actuale din sud-estul Nigeriei – atribuite de autorităţi separatiştilor igbo – şi reînvie amintirile teribile ale războiului din Biafra care a făcut mai mult de un milion de morţi în anii 1960.

Suspendarea Twitter, apoi ordinul guvernului către media audiovizuale de a-şi şterge conturile pe această reţea socială într-un gest „patriotic”, a suscitat o profundă consternare în Nigeria, ţară tânără, foarte conectată, unde Twitter este un instrument important de contestare socială.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada au acuzat imediat suspendarea Twitter, mai scrie AFP.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter