G4Media.ro

Reprezentanţi ai ucrainenilor refugiaţi în Tulcea spun că în 2024 nu au…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Reprezentanţi ai ucrainenilor refugiaţi în Tulcea spun că în 2024 nu au primit de la autorităţile române fondurile de sprijin

Reprezentanţi ai persoanelor din Ucraina care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia Uniunii Europene şi a statului român pentru a fi protejate în contextul războiului declanşat de Rusia în urmă cu peste doi ani reclamă că de la începutul acestui an nu s-a primit de la autorităţile române niciun ban din fondurile de sprijin, transmite Agerpres.

Informaţia a fost făcută publică joi, la sediul filialei teritoriale a Crucii Roşii Române (CRR), în timpul unei întâlniri informale organizate cu prilejul deschiderii Centrului educaţional multicultural, la care au participat atât autorităţi, cât şi reprezentanţi ai persoanelor din Ucraina.

„Momentan, în evidenţele noastre sunt peste 250 de familii, iar 80% sunt familii formate din mame şi copii, bărbaţii având fie mai mult de trei copii ori sunt marinari sau au un handicap. 10% din oameni nu au locuinţe, iar oamenii aceştia speră într-o integrare”, a declarat, în timpul întâlnirii, reprezentanta persoanelor din Ucraina, Liliana Ivanova.

Ea a amintit că de la începutul acestui semestru condiţiile de acordare a sumelor forfetare se schimbă şi a mai spus că de la începutul anului persoanele din Ucraina nu au primit niciun leu din partea Guvernului României, iar informaţia a fost confirmată de reprezentanţi ai autorităţilor.

„Ştiu că anul acesta nu s-a plătit niciun drept pentru cetăţenii ucraineni. Nu pot să vă spun de ce nu s-au plătit, dar pot să vă confirm că toate solicitările de fonduri s-au transmis în termenul legal către Bucureşti”, a precizat inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Dan Petrov.

Reprezentantul ISU Delta a mai spus că situaţia ar fi similară la nivel naţional şi că există doar o întârziere în alocarea fondurilor.

De asemenea, reprezentanta Primăriei municipiului Tulcea, Raluca Doroş, a afirmat că deocamdată legislaţia în domeniul protejării persoanelor din Ucraina este incompletă.

„Până acum, efectiv, nu se ştie ce e de făcut. Ce ştim sigur este că vor beneficia doar cei care vor intra în ţară începând cu data de 1 iulie 2024, dar nu se ştie suma exactă şi doar pentru o perioadă de trei luni consecutiv, ce facem cu cei care sunt în prima şi în a treia lună”, a afirmat reprezentanta autorităţii locale.

Filiala teritorială a CRR a sprijinit încă de la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina persoanele care au cerut ajutorul autorităţilor române, iar luna trecută, în sediul propriu, a deschis Centrul educaţional multicultural care-şi propune să le ofere persoanelor din Ucraina un spaţiu pentru întâlniri cu specialişti în diverse domenii.

„Scopul centrului este de a oferi un alt fel de asistenţă umanitară cetăţenilor strămutaţi din Ucraina pentru a răspunde unei nevoi existente în momentul actual, respectiv de a oferi servicii de integrare socială”, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea filiala teritorială a CRR, Simona Covaliov.

Centrul a fost amenajat în baza fondurilor strânse de CRR în cadrul campaniei „Umanitatea nu are graniţe” destinată ajutării cetăţenilor ucraineni.

În timpul întâlnirii cu autorităţile, s-a discutat problema permiselor de şedere, a actelor încheiate de persoanele din Ucraina cu diverse persoane fizice sau juridice din România pentru a închiria o locuinţă, a cursurilor de învăţare a limbii române, problema echivalării studiilor, dar şi cea a situaţiei copiilor din Ucraina.

Luna trecută, Primăria municipiului Tulcea a înregistrat 59 de cereri pentru ca 99 de persoane să beneficieze de sprijin financiar din partea Uniunii Europene şi a Guvernului României.

În martie 2014, Rusia a anexat insula Crimeea, iar în februarie 2022 a declanşat războiul împotriva Ucrainei, acesta fiind cel mai mare conflict armat desfăşurat pe continentul european după Al Doilea Război Mondial.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pai Ciolacu le-a deturnat pentru pomeni electorale…Aia sunt bani de la ue