G4Media.ro

Reporteri fără frontiere: Libertatea presei e în derivă în România în pragul…

Reporteri fără frontiere: Libertatea presei e în derivă în România în pragul preluării președinției UE / Patronii de televiziuni condamnați pentru corupție, precum Dan Voiculescu, își subordonează agenda editorială

Organizația internațională ”Reporteri fără frontiere” face o radiografie dură a presei din România, a cărei libertate ”este în derivă” cu câteva zile înainte de preluarea președinției rotative a UE. ”Reporteri fără frontiere” menționează aservirea presei de către patronii cu interese politice, precum Dan Voiculescu, dar și ”politizarea” și ”incompetența” CNA, instituția care ar trebui să controleze activitatea radio și tv.

”Politizarea excesivă a presei, mecanisme de finanțare corupte, aservirea agendei editoriale intereselor proprietarilor de media, informații false… Transformarea presei într-un instrument de propagandă politică a fost mai vizibilă ca niciodată în România în ultimii ani, mai ales în perioadele electorale care s-au înmulțit din cauza instabilității politice. Criza a dus la închiderea unor publicații și posturi, în timp ce oligarhii au preluat controlul altora”, scrie ”Reporteri fără frontiere” într-un comunicat de presă.

Organizația internațională arată că principala problemă a presei este structura de proprietate: ”Unii patroni de presă fac obiectul unor dosare judiciare, alții sunt în închisoare, iar cei mai mulți întrețin amiciții politice care le servesc interesele. În acest context, politica editorială a acestor media ignoră adesea interesul public, iar autocenzură este o condiție pentru supraviețuire”.

”Reporteri fără frontiere” nominalizează Antena 3 și România TV ca instrumente de propagandă mediatică, spunând că ”proprietarii acestora au folosit posturile ca instrumente pentru a organiza campanii sistematice de dezinformare, vizând slăbirea sistemului judiciar”.

”Canalele tv private apropiate de Putere Romania TV sau Antena 3 au ignorat regulile deontologice de bază și au difuzat informații false despre manifestațiile din 2017 și 2018, lăsând de exemplu să se înțeleagă că George Soros era instigatorul mișcărilor de protest. Romania TV a fost, de asemenea, la originea unei campanii de dezinformare contra DNA și a procurorului-șef”, mai arată comunicatul citat.

Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Adrian Sârbu, Alexander Adamescu și Dan Andronic sunt dați ca exemple de proprietari de presă acuzați de corupție.

”Reporteri fără frontiere” amintește și de presiunile coaliției PSD – ALDE asupra presei prin intermediul schimbărilor legislative, dar și prin acțiunea instituțiilor guvernamentale care au anchetat redacțiile independente.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. FELIXESCU & ASOCIATII SUNT PARTE A PROCESULUI PRIN CARE JUSTITIA REVINE SUB CONTROLUL TOTAL AL PARTIDULUI SI LEGILE SUNT SCHIMBATE PENTRU A OFERI INFRACTORILOR O VIATA FARA DE PEDEAPSA.

 2. CEEA CE VEDEM ESTE ORICUM NUMAI O ETAPA. BAIETII AU PLANURI MARI… ALBIREA CAZIERELEOR, DESPAGUBIRI SI MULTE ALTELE.

 3. Eu sunt independent! Sunt bine platit si imun la influente. Pe cuvant de utecist.

 4. Ce sa te mai miri! Daca sunt in stare sa acuze o alta persoana decat cea care a produs fapta chiar la cel mai inalt nivel al Justitiei, atunci nu ne mai miram de nimic.
  Cata ticalosie la TT si la LND! Omul lor din CCR, Livia Stanciu, pe cand era Presedinte al ICCJ, este vinovat pentru continutul Hotararii nr. 3/ 2014 privind modul de constituire a completelor de 5 judecatoria emisa de Colegiul de Conducere a ICCJ, in schimb i se cer explicatii actualului Presedinte al ICCJ – Cristina Tarcea!!!
  Dorele, ai gresit adrisantul!

 5. Ich bin total kaputt. Daca nu v-am spus-o, v-o repet.

 6. Înțelesei poanta. Există doar 2 (două) posturi care nu sunt anti-PSD și ar trebui desființate pentru a asigura libertatea presei.

  Concluzie: Prostii și … proști fără frontiere

 7. Hop si postacii de servici, mai ramane sa apara si ceilalti, imi pare asa de rau ca aceasta analiza nu va include si pe voi, ce nedreptate, sa fii trecut cu vederea dupa ani de postaceala si de ct. mancat cu gura plina in mediul on-line. Aceste scarboase tv de partid n-ar fi putut sa creasca si sa-nfloresca fara sustinerea psd-draknea si cna. In consecinta, daca pentru psd-draknea inca nu avem solutie imediata, pentru cna s-ar mai gasi.
  Acuma, pe de alta parte, nu pot sa nu remarc un aspect ce-si are originea chiar in turbata activitate a coalitiei de guvernare din ultimii doi ani. Atacand furibund justitia si demoland-o, ne-a facut pe noi sa stim mult mai multe din aceasta importanta parghie a democratiei, adica efectul n-a fost cel scontat, ci ne-a facut educatie juridica. Atacand prin ultima oug activitatea sectorului privat, activitatea bancara, sau Pilonul II de pensii, ne forteaza sa ajungem sa stim mult mai multe despre subiect, si sa ne construim astfel o educatie financiara si antreprenoriala. De, la scoala se face, dar elevul casca, si iata ce forma noua de educatie avem in Romania, de frica. Dar sa nu ne miram, frica pazeste bostanaria, iar mintea romanului de pe urma este inestimabila, mai ales la alegeri!

  • „Prostia nu trebuie subestimata: activa, geloasa, cuceritoare, ea clasifica, ordonează sau exclude; capricioasa, nu recunoaște niciodată ca s-ar putea înșela. Prostia este lucrul cel mai bine împărțit de pe Iume; căci de favorurile ei nu scapă nimeni: se revarsă din ecranul televizoarelor o data cu știrile de ultima ora, poate fi regasită în personajele lui Moliere, ca și în cele mai profunde introspecții psihanalitice.”

   Citat din „Prostia” (orig. „La Bêtise”) de Andre Glucksmann, o carte pe care, prima oară o … ascultai la Europa Liberă, înainte de 89.

   Azi, avem … „la bêtise sans frontières”

  • Mai pacala, tu lasa-l pe Glucksmann, ca nu-i de nasul tau, daca vrei sa te documentezi putin despre prostie, du-te si citeste inainte de orice „Prostia omeneasca” a lui Ion Creanga. Abia dupa aceea, am putea intra in conversatie, cu toate ca nu schimb idei cu postacii, dar mai stii, poate te trezesti din prostie, Creanga face minuni!

  • Bine, te iau atunci de la lecția pe care dai de-nțeles c-o știi.

   Când tu și rezistenții tăi:
   – vă smulserăți păru din cap de aproape 3 decenii, că vă scoate PSD-ul din Europa și vă trimite-n fundu Siberiei,
   – că pune economia pe butuci,
   – deși cu ei la putere intrarăm în NATO,
   – cu ei începură să mergem fără vize în țarile UE,
   – cu ei terminarăm negocierile de aderare la UE,
   – cu ei de 7 ani suntem în topul țărilor UE după ritmul de creștere,
   nu ți se pare că ești din povestea de-o amintiși!?

   „Cică era odată un om însurat, şi omul acela trăia la un loc cu soacră-sa. Nevasta lui, care avea copil de ţâţă, era cam proastă; dar şi soacră-sa nu era tocmai hâtră. …” 🙂

   Chiar nu realizați că sunteți mai rău ca aia disperată să nu-i cadă drobu de sare-n cap!? Vă găsirăți voi cu alde Tăpălagă să băgați lumina-n țară cu … desaga?

   Hai, că mă distrai și-n seara asta 🙂

 8. Bai vrăjeală … Poate țineți minte când avioanele nato au primit permisiunea de a tranzita spatiul aerian de la noi ptr a bombarda Belgradul și voi cu prmistii urlati cam ca rușii,atunci a contat mult acea poziție a României ptr ulterioara accedere in nato.Partea de vrăjeală partizană pe care o dai tu la șto in olteneasca că ue,că vize,că negocieri,că vânzarea petromului la preț de nimic(probabil ca prețul real se regăsește prin comisioane la psdeii care au privatizat),ca vezi doamne că cică tainul(pretextul de umflat conturi personale) primirii in UE era privatizarea Petrom pe preț de… de către voi cu aceași matriță ca azi,mass media aservită,capitalism de cumetrie,etc …și în ciuda acestor jafuri centenare marca pdsr-psd ,2004-2007 perioada cu negocierile și implementările cele mai importante de norme europene va „prinsără” pe bara LOL. PS. Ridicarea vizelor și fuga romanilor dezavantajați și fără perspective din RO a fost după accederea în UE,adică 2007.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.