G4Media.ro

Reper: Comisia Europeană și Banca Mondială sunt nemulțumite de proiectul legii privind…

Sursa Foto: Facebook/ Chernitskaya Yulia

Reper: Comisia Europeană și Banca Mondială sunt nemulțumite de proiectul legii privind pensiile speciale / Magistrații ar trebui să aibă o vechime de 35 de ani pentru pensie

Banca Mondială a transmis formal că proiectul privind reforma pensiilor speciale este insuficient, iar Comisia Europeană și-a comunicat informal nemulțumirile, urmând în scurt timp să le facă și publice, transmite partidul Reper într-un comunicat de presă.

Reper face referire la proiectul legislativ inițiat de Ministerul Muncii, adoptat de guvern și trimis în Parlament pentru dezbatere la finalul anului trecut.

Proiectul nu se atinge de pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor, în schimb prevede mai multe modificări de substanță, precum interdicția ca pensia să depășească salariul de bază sau eliminarea din calculul pensiei a unor sporuri și prime.

”Pentru cetățeni, lucrurile se traduc simplu: Guvernul a ratat un obiectiv din PNRR, iar posibilitatea de a nu mai primi banii aferenți din partea Comisiei Europene este astăzi cât se poate de reală. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu și-a asumat o reformă reală în ceea ce privește subiectul pensiilor speciale, grupul REPER din Parlamentul României își propune să inițieze acest demers din opoziție”, arată comunicatul citat.

Partidul Reper arată că vrea eliminarea pensiilor speciale și trecerea lor în sistemul clasic, bazat pe contributivitate pentru profesiile care au primit astfel de pensii fără niciun motiv de-a lungul timpului, spre exemplu funcționarii publici parlamentari.

În ceea ce privește pensiile judecătorilor și procurorilor, REPER propune următoarele măsuri: majorarea vechimii necesare pentru pensionare cu stagiu complet de la 25 la 35 de ani, calcularea pensiei în funcție de indemnizația brută din ultimii 5 ani, excluzând sporurile temporare, nu în funcție de venitul din ultima lună sau ultimul an, penalizarea prin scăderea pensiilor a celor care nu au stagiul complet de 35 de ani, nu doar în magistratură, ci și în alte profesii, eliminarea posibilității de a beneficia de pensie specială fără stagiu complet pentru Președintele ÎCCJ, Procurorul General, Procurorii Șefi DNA/DIICOT și membrii CSM, precum și indexarea pensiilor în plată exclusiv cu rata inflației.

De asemenea, parlamentarii REPER pregătesc un proiect pentru eliminarea pentru viitor a pensiilor speciale de care beneficiază aleșii – parlamentarii, primarii și președinții de Consilii Județene.

În ceea ce îi privește pe cei circa 150.000 de pensionari din M.A.I., serviciile secrete și M. Ap. N. cu pensii care nu sunt bazate pe contributivitate, Reper cere un plan ”rapid” al Guvernului.

„Parlamentarii puterii au în față o alegere simplă: să voteze pentru adoptarea proiectelor menționate anterior, ce vizează veniturile a câteva mii de pensionari speciali, sau să își asume pierderea a miliarde de euro pentru întreaga populație. Partidul REPER va continua să susțină lupta împotriva inechităților prin proiecte privind interzicerea cumulului pensiilor și salariilor sau indemnizațiilor la stat, precum și a cumulului indemnizațiilor din funcții publice și participarea în diferite Consilii de Administrație ale companiilor de stat”, a declarat deputatul Andrei Lupu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

42 comentarii

 1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  Jos cu specialii de carton, acesti nomenclaturisti tra datori!

  • ADICA SA IASA LA PENSIE LA 35 DE ANI, NU LA 40 CA ACUM ?

   SE AUDE CA PARTIDUL VREA SA-I PENSIONEZE PE „speciali” CHIAR DE LA ANGAJARE….

  • Citeste inainte sa iti dai cu parerea, 35 de ani vechime in munca 👍🏼

  • @Kise Leff sa iasa la pensine dupa o VECHIME de 35 de ani, nu la varsta de 35 de ani. Voi nici nu sunteti in stare sa cititi cum trebuie.

  • DACA PARTIDUL II SCOATE LA PENSIE LA 40 DE ANI NE PUTEM PERMITE SA „INTELEGEM” CUM VREM „TEXTUL”

  • Nue usl, nue celor cu pensii spciale!

  • Bravo babalaule !!!!

 2. Oameni rai…. 35 ani de munca….. ostravizare!

 3. Oameni rai…. 35 ani de munca….. ostracizare!

 4. Trebuie alta generatie de politicieni, alta generatie de magistrati pentru a se schimba aceste lucruri. Ar putea sa faca legea astfel incat macar cei care vor intra astazi in sistem sa mearga pe 35 de ani.

 5. Cate milioane a platit Ministerul Muncii Bancii Mondiale pentru consultanta pe tema asta? Aduceti-mi minte va rog.

 6. Ne-ati omorât cu PNRR-ul asta.Zici ca ne dau banii gratis.De ce nu spuneti ca acesti bani trebuie dați inapoi cu dobanda????Ați scris acolo toate tâmpeniile din lume.O sa ajungem o tara de sclavi din cauza asta.Nu ați învățat nici pana acum ca la noi nu o sa existe nici reforme,nici un trai mai bun indiferent câte PNRR-uri faceți. Maine poimâine o sa primim prin posta ca trebuie sa ne tăiați capul ca asa scrie acolo ca să luați niște banii de care nimeni nu știe ce faceți cu ei ca nu se vad nicaieri.Ati fost la guvernare și ați făcut rahatul bici ,adică nimic.Ati furat 30 de ani si acum tot pe noi ne jecmaniti,de 30 de ani tot strângem cureaua și nu se vede nimic.Ne-am saturat de voi ca de mere acre.Nici unii nu sunteți buni de nimic indiferent din ce partid sunteți.Boicot la vot!!!!!

  • USR-ul a scris PNRR-ul , in nicio țară in PNRR nu exista procent, nicio țară nu vrea desființarea pensiilor militarilor și polițiștilor, pentru că statul lor ai nevoie de ei, noi numai avem nevoie de nimeni.
   Industrie numai avem, mai rămăsese armata ,poliția, alte structuri sa fie terminate.
   Din cauza unor „specialiști”și așa zisi formatori de opinie induceți in spațiul public minciuni legat mai ales de pensiile militarilor.
   Una că tatoiu care alături de alți habarniști prezentatori pe la unele posturi tv( culmea ei zic ,dar tot ei îi cheamă pe pensionarii militari ( speciali ) sa comenteze războiul la tv), spun că din pensiile militarilor care sunt foarte mari ( sunt pensii și de 1700 și de 3200) ar ajuta pe civilii amarati care au cam la fel cu militarii).
   În condițiile în care în celelalte armate pensia minimă a unui militar / polițist este de 1200 euro , de asta nu mai vin tinerii să se încadreze în sistemul militar, nu exista o predictibilitate.
   Restul sunt comentarii de prisos și aduc atingere sistemului național de apărare.

  • @Belestistoiu, esti plin de ba.si.ni, pnrr are si bani rambursabili si neramburabili. problema e ca in loc sa dezvoltam tara, mediul de afaceri, infrastructura etc. Noi ii bagam la tot felu de barini locali in jeb.

   In rusia nu stiti ca „nu mai” in contextul folosit de tine se scrie despartit, nu legat?

  • Sunt pentru Redresare și Reziliență, nu pentru intrat in gaura neagră a pensiilor speciale. Și da, sunt gratis dacă dovedim ca ii cheltuim cu cap. Nu mai mințiți lumea cu idei precum sclavagismul și altele de felul asta, ca sa justificări hoțiile unora.

  • Da,”maine poimaine o sa primim prin posta ca trebuie sa ne taiati capul ca asa scrie acolo ca sa luati nist bani……” și CCR o sa zica ca este constitutional,daca e pentru pensiile LOR specale.Arunca astia cu legi pe noi,cum aruncă Varanul bani(din sacul de la Ceausescu😆)pe pseudoziaristii lui.

  • Ar trebui regândit sistemul de pensii din temelii pentru a fi sustenabil în viitor, e valabil și pentru salarizarea personalului în activitate. Aceste două legi ar trebui să fie primele votate. Legea pensiilor trebuie să fie exclusiv prin contributivitate. În legătură cu stresul psihic sunt multe categorii care au un stres psihic mult mai mare. Fiecare categorie de salariați are rolul ei în societate, indiferent de munca prestată. În legătură cu lipsirea libertăților, nu cred că suntem în închisoare. De aceea ar trebui un raport între cel mai mic și cel mai mare salariu să fie de maxim 6-7 ori, iar la pensii de 3,4 ori. Deja statul nu împrumută masiv…

 7. daca nu gresesc, politicienii au analizat si au ajuns la concluzia ca au nevoie de mai multi ani , destui, pana sa faca modificarile necesare, adica sa mai prinda si ei unul sau doua mandate pe langa cele pe care le au deja

 8. Suntem o tara de slugi

 9. Dar de ce magistrații nu pot ieși la pensie la 65 de ani ca toată lumea ? Că doar nu trebuie să cosească sau să care greutăți, cum fac muritorii de rând. Și abia ajung să cunoască mai bine legea !Iar pensia să fie calculată pentru contribuția pe toată durata activității, cum este la toată lumea, nu după ultimii 5 ani. Nu-i mai tot protejați pe magistrați că au salarii suficient de mari ca să iasă cu o pensie contributivă mare. Cine nu face dreptate decât pentru bani acela n-are ce căuta în justiție.

  • Corect. Subscriu.

  • Muritorii de rând nu știu să facă altceva. Când trebuiau să învețe se îmbuibau prin birturi.

  • cred ca profesia implica un consum psihic mare , nimeni nu e impacat cu sine sa decida lipsirea de libertate pe mai multi ani a cuiva, nu pleaca fericit acasa dupa slujba, nu e ca in alte profesii :educatie,politica, televiziune, cultura, administratie etc

 10. Am dori sa știm numărul pensionarilor speciali din fiecare categorie ( armata, poliție, magistrați, parlamentari, primari, Ziariști etc) și cuantumul acestor pensii pe fiecare categorie. Nu media/ cea mai mică/ cea mai mare pensie, ci suma totala pe fiecare categorie. Asta ar fi o informație cu adevărat importantă.

 11. D-l Budai ne-a făcut praf. Tot ne-a amețit cu calculul pensiilor, ca se discuta cu banca mondiala, banca europeana, FMI, comisia europeana, pe tema pensiilor în România. Dar ce sa vezi, ca de fapt nu sunt deacord cu ce venim și propunem. Totul se invirte între , ca se va rezolva cu inechitabil, și ca se ajuta clasa de pensionari săracă, cu multe ajutoare, iar calculele pentru pensii sunt o himera. Posibil ați citit mesajele d-lui Budai, ați înțeles ceva. Nimic, ca se fac calcule , ca se va aplica dar nu se știe de cind, și tot asa, este grija fata de bătrâni, pensionarii romani.

 12. Pensiile astea sunt introduse dupa 1989..care e treaba cu..comunismul ?

 13. Muritorii de rând nu știu să facă altceva. Când trebuiau să învețe se îmbuibau prin birturi.

  • Sunt un muritor de rând care am o facultate,nu am stat prin birturi și am o pensie de 2400 lei. cu vechime integrala.Vezi normal că un militar ,un magistrat sau alt tip de special să aibă aceste pensii nesimțite care nu sunt date pe contributivitate și cu vârsta de pensionare de 45-50 de ani.Daca tu crezi că asta este normalitate înseamnă că ești un special sau un viitor special!

 14. @Alin,
  Bai „neramburabili” – se scrie nerambursabili , bășinile tale sunt in capul tău cred.
  Tu faci observatii altora datorat unor greșeli de tastare, in mod sigur ești analfabet funcțional!!! 😀😀😀😀

 15. @Alin
  Ești tare frate ” Nue usl, nue celor cu pensii spciale!
  Clar ești analfabet funcțional 😀💩😀😀

  • În situație critică sunt mobilizați nu numai rezervistii ci toti cei ce sunt in masura sa tina in mana o armă .Vezi Ucraina.
   Sa fiti bucurosi ca armata să nu aibă de lucru..Cand armata are activitate inseamna ca e razboi.Niste idioți cu ceva timp in urma susțineau că nu e necesara armata ca va fi pace eterna.Realitatea infirmă eternitatea păcii.Rusia lui Putin cere ca fostele tari comuniste sa revina sub papucii sau.Sunt indivizi ,români din pacate care tanjesc după „democratia” lui Putin. Le miroase urat România si alte tari din UE dar vacanțele nu le fac in Rusia.Le recomand sa testeze pe viu „democratia”lui Putin.

 16. Agitatie inutila!
  Comisia Europeana va inchide ochii, cum i-a inchis la MCV si banii vor curge spre buzunarele pregatite ale mosntruoasei coalitii corupte, care functioneaza de minune, cum ne-a asigurat dl presedinte Iohannis!!!
  Pensiile speciale vor ramane, nu se vor atinge de ele guvernantii de la Bucuresti, asa cum nu se ating de plagiatul lui Ciuca sau al lui Bode!!
  PNL=PSD=UDMR=aceeasi mizerie!!!!

 17. Da,”maine poimaine o sa primim prin posta ca trebuie sa ne taiati capul ca asa scrie acolo ca sa luati nist bani……” și CCR o sa zica ca este constitutional,daca e pentru pensiile LOR specale.Arunca astia cu legi pe noi,cum aruncă Varanul bani(din sacul de la Ceausescu😆)pe propagandistii lui.

 18. REPER are dreptate pe fond. Dar, daca citeste cineva din REPER acest comentariu, a existat cineva din aceasta formatiune care sa fi stat de vorba cu presedintii asociatiilor si forumurilor de rezervisti din sistemul de aparare ordine publica si siguranta nationala !? Ce sistem se aplica in tari de top din UE pentru acestia cunoaste cineva din REPER !? Si este valabil si pentru magistrati. De ce nu se aplica modelul german, francez .italian…etc

 19. O intrebare: daca toti cei care ii ijura pe cei care au pensii speciale, ar avea de maine si ei pensii speciale, ar mai injura pe cei care au pensii speciale (adica, inclusiv pe ei) sau dintr-o data ar considera ca e normal sa aiba pensii speciale???
  Morala fabulei: cei care ii injura pe cei cu pensii speciale, o fac doar din invidie, din ciuda ca nu au si ei.

 20. @ALIN : LASĀ CĀ SE STIE DESTUL DE BINE CUM STAU LUCRURILE SI PRIN PRIVATUL SMECHER PRETINS DE TINE !!!!!!! DAR DESPRE CE/AL CUI MEDIU DE AFACERI VORBESTI, CU CE DEZVOLTI TARA CÂND MEDIUL PRIVAT COMPUS SI DIN CORPORATII SI MULTINATIONALE – CARE SUNT STRĀINE SI NU PUTINE, BINEÎNTELES – SE OFUCHEAZĀ CÂND ESTE VORBA DE CONTRIBUTIA LA STAT PRIN TAXE SI IMPOZITE, SAU TE POMENESTI CĀ SĀLĀSUIESC SI ÎSI FAC AFACERILE ÎN ALT STAT/TARĀ ??? AU DEZVOLTAT/FĀCUT ROMÂNII VREUN MEDIU DE AFACERI 100% ROMÂNESC, SAU DOAR ASA-ZISE AFACERI CARE DEZVOLTĀ BUGETUL SI UMFLĀ CONTURILE STRĀINILOR !!!?? CÂND SE VA CONSTRUI/DEZVOLTA/PUNE PE PICIOARE INDUSTRIE, MEDIU DE AFACERI CU ADEVĀRAT ROMÂNESTI 100% ATUNCI SĀ VORBESTI DE DEZVOLTARE SI BUNĀSTARE, NU SCLAVISMUL, PUPINKURISMUL SI LINGUSEALA STRĀINILOR DE DRAGUL DE A NE DA INTERESANTI SI/SAU MODERNI; ASA CĀ LAS-O MAI MOALE CU „MEDIU DE AFACERI” SI/SAU „DEZVOLTAREA” PE CARE O PRETINZI, CARE DOAR ÎMBATĀ MINTILE NAIVE (SĀ NU LE SPUN ALTFEL) !!!!!!!!!!!!!

  • Iar au încercat PSD sa combine pe ăștia? Dc comisia a spus sa se iasă la pensie la 65 de ani de ce dracu tot încercați sa mai lăsați câțiva curcani sa iasă mai devreme. Toată lumea la 65 de ani. Sunt toți niște NESIMȚIȚI!!!