G4Media.ro

Relaţiile dintre SUA şi China, ”afectate serios şi deteriorate”, afirmă Beijingul, după…

Sursa foto: Fred DUFOUR / AFP

Relaţiile dintre SUA şi China, ”afectate serios şi deteriorate”, afirmă Beijingul, după doborârea balonului chinezesc

Guvernul chinez a afirmat luni că Statele Unite, doborând balonul chinez care survola teritoriul lor, au „afectat serios şi deteriorat” relaţiile dintre cele două ţări, notează AFP, citată de Agerpres.

„Acţiunile americane au afectat serios şi deteriorat eforturile şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chino-americane de după întâlnirea din Bali” dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping în noiembrie, a declarat într-un comunicat viceministrul de externe Xie Feng.

Armata americană a doborât sâmbătă, în largul coastei Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, acest balon chinezesc considerat de Pentagon drept un balon de spionaj, destinat să colecteze informaţii sensibile.

Incidentul a provocat o criză diplomatică între Beijing şi Washington, cu anularea în ultimul moment a unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Beijingul, care la rândul său susţine că era o aeronavă civilă, a acuzat Statele Unite că au „reacţionat exagerat” prin folosirea forţei.

Guvernul chinez „urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei” şi „îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare”, a indicat luni ministerul.

Balonul a intrat pentru prima dată în spaţiul aerian american pe 28 ianuarie, la nord de Insulele Aleutine (Alaska). Ulterior a pătruns în spaţiul aerian canadian pe 30 ianuarie, apoi s-a întors de partea americană, deasupra statului Idaho din nord-vestul SUA, marţi, 31 ianuarie.

Publicul larg a aflat de existenţa sa abia joi, când era deasupra statului Montana. Apoi şi-a continuat călătoria spre est până a ajuns la coasta Atlanticului.

Columbia a anunţat în weekend că un balon a survolat teritoriul său înainte de a părăsi spaţiul său aerian. Ea a spus că efectuează „verificări (…) pentru a stabili originea obiectului”.

Vineri, Pentagonul a declarat că un al doilea balon chinez a fost văzut zburând deasupra Americii Latine, reaminteşte AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. I-auzi. Pai nu era un banal balon meteorologic si, ca atare, ati instiintat autoritatile americane din vreme asupra zborului sau? De unde atata suparare?

  2. Este clar că nu ai ce discuta cu China atunci când se joacă de-a hoțul strigă hoțul!

  3. Pagubă-n ciuperci.

  4. Chinezoii traiesc in lumea lor, pana acuma nu am vazut in ultimii 30 de ani sanctiuni sau restrictii la adresa chineziei…. singura explicatie e ca ii spaguiesc la greu pe politicieni, altfel nu imi explic…

    • Cred ca ai probleme cu memoria. Scandalul Huawei iti spune ceva? Dar razboiul tarifelor dintre SUA si China?

  5. Sa umfalt orezul in ei de gălbejiți.