G4Media.ro

Regulament cromatic pentru clădiri în municipiul Buzău / 2.500 de lei este…

Sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Buzău

Regulament cromatic pentru clădiri în municipiul Buzău / 2.500 de lei este amenda pentru zugrăvirea greşită / Sunt permise pentru fațade doar culorile cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white și  ivory

Administraţia locală a aprobat un „Regulament local privind identitatea cromatică a clădirilor din municipiul Buzău” prin intermediul căruia va impune reguli în ceea ce priveşte zugrăvirea faţadelor clădirilor istorice şi de locuit, folosirea unor culori neadecvate urmând să aducă proprietarilor sancţiuni de până la 2.500 de lei, relatează Agerpres.

În şedinţa Consiliului Local Municipal (CLM) a fost adoptat un proiect care îi va împiedica pe locatari sau pe proprietarii clădirilor istorice să aleagă orice fel de culoare atunci când se decid să efectueze lucrări de zugrăvire la nivelul faţadelor.

„În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecţi, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor sau de intervenţiile incorecte asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi, chiar în unele cazuri, a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui Regulament cromatic. Culoarea este cel mai vizibil element component al faţadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată a proprietarului nu ar trebui să fie elementul predominant în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile faţadei şi cele ale clădirilor învecinate, cu încadrarea acestora în peisajul urban”, se arată în documentul supus dezbaterii.

Regulamentul prevede o serie specifică de reguli atât pentru clădirile de locuit cât şi pentru cele istorice.

„În cazul clădirilor istorice (…) culorile se aleg în funcţie de configuraţia faţadei, respectând elementele decorative specifice. Înainte de zugrăvirea faţadei, constructorul are obligaţia realizării probei de culoare (…) Pentru clădirile situate în cartierele Buzăului, altele decât cele istorice (…) În cazul clădirilor cu mai mult de patru niveluri, se acceptă la zugrăvirea faţadelor doar culorile deschise, apropiate de cele naturale. Se interzice la zugrăvirea faţadelor folosirea culorilor saturate, stridente, închise. Este interzisă folosirea a mai mult de două culori ca bază/fundal la zugrăvirea faţadelor… Adiţional, este permisă utilizarea şi a altor culori, însă doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast/armonie cromatică. Aceste culori cumulate, nu vor depăşi 20 la sută din suprafaţa faţadei. Nuanţele de culori necontrastante se pot folosi pe clădirile aflate pe străzi înguste iar accentele cromatice mai intense se pot folosi pe clădirile din spaţii mai largi”, prevede noul regulament.

În cazul clădirilor istorice, pentru faţade regulamentul prevede folosirea culorilor cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory, în timp ce pentru accente se pot folosi culorile lemon yellow, turquoise green, şi pale brown. Pentru blocurile de locuinţe se vor folosi culorile pebble grey, light grey, cream, grey white, signal white, clean room white, oyster white, ivory şi ivory light, iar pentru accentuarea culorilor se pot folosi nuanţele de lemon yellow, blue green, turquoise green, iron grey, yellow grey, nut brown şi pale brown.

Pentru nerespectarea regulamentului cromatic, proprietarii pot fi sancţionaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei, având ca măsură complementară obligaţia de a reface faţada cu una dintre culorile aprobate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Legile in romania nu se dau in romaneste? Tre sa vopseasca in alb stridie… ce-o mai fi si ala.

    • Legile despre vopseluri se dau folosind denumirile standard RAL ale culorilor. Când te apuci de zugrăvit case, afli și ce este standardul RAL și cum se numesc exact culorile respective conform acelui standard.
      Că altfel, nu mai e lege, e tocmeală.