G4Media.ro

Regiunea ucraineană Sumî, aflată la frontiera cu Rusia, a fost ”eliberată” complet…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Regiunea ucraineană Sumî, aflată la frontiera cu Rusia, a fost ”eliberată” complet de forţe ruse, anunţă guvernatorul local: „Teritoriul regiunii a fost eliberat de orci”

Regiunea ucraineană Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, a fost ”eliberată” complet de forţe ruse, anunţă vineri şeful administraţiei regionale Dmitro Jiviţki, relatează AFP, citată de News.ro.

Jiviţki anunţă că este necesară o operaţiune de deimnare în regiune.

”Teritoriul regiunii (Sumî) a fost eliberat de orci”, anunţă într-o postare pe Telegram, folosind o poreclă dată adesea militarilor ruşi în Ucraina, care provine din cartea ”Stăpânul Inelelor”.

Regiunea ”nu este sigură”, iar operaţiuni de deminare sunt în curs, anunţă Jiviţki.

Linia frontului s-a schmbat de la lansarea ”operaţiuniimilitare speciale” a lui Vladimir Putin, la 24 februarie.

Până la începutul lui aprilie, linia frontului delimita o invazie globală a Ucrainei şi existau trei fronturi – în nord, sud şi est.

Însă trupe ruse au părăsit regiunea Kiev, la nord, şi se concentrează asupra Donbasului (est), o regiune aflată în parte sub controlul separatiştilor proruşi din 2014, unde au loc principalele confruntări armate în prezent.

Linia frontului din sud este imobilizată.

În estul Ucranei, forţe ruse menţin o presiune în zona Harkov, al doilea cel mai mare oraş ucrainean, cu 1,5 milioane de locuitori, şi în Sumî, unde şi-au întrerupt încercările de încercuire.

Frontul din est este strategic, deoarece principala ofensivă are loc în Donbas, unde separatiştii proruşi controlează doar 40% din oblastul Doneţk şi 90% din oblastul Lugansk.

Apărarea ucraineană este densă în această regiune, în care se concentrează 40% din forţele Kievului, în fortificaţii, din 2014, pe care ruşii încercau să le ocolească pe la nord şi sud.

În nord, presiunea a crescut în ultimele zile, prin cucerirea oraşului Izium.

Însă ruşii avansează încet în această regiune, puternic urbană, în care se află Sievierodoneţk şi Lisişansk, care îngreunează atacul.

Ei avansează şi către sudul Donbasului, către Mariupol, situat la Marea Azov. Ruşii au încercuit acest oraş portuar de la 1 martie şi se află în prezent în el.

Principala răsturnare, în ultimele zile, este sfârşitul, cel puţin temporar, al Bătăliei de la Kiev.

Ruşii s-au retras, din cauza contra-atacurilor ucrainene, la începutul lui aprile, după ce au ajuns la doar 30 de kilometri de centrul capitalei ucrainene.

O cucerie a Rusiei Kievene din secolul al IX-lea, primul mare stat slav a cărei descendenţă istorică şi-o dispută Ucraina şi Rusia, şi un asediu al capitalei ucrainene, cu 2,8 milioane de locuitori, nu erau la îndemâna ruşilor, care era necesar să ocupe o suprafaţă de 100 pe 150 de kilometri pentru a încercui Kievul.

În pofida faptului că ruşii nu au fost înfrânţi – deoarece s-au retras din regiune -, aceasta este o înfrângere a Kremlinului, ca amploare a desfăşurării, de la 24 februarie.

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. a fost eliberat in sensul, ca s-ua retras rusii…temporar

 2. Ei nu sunt na zisti, doar folosesc cuvinte precum orci, suboameni, etc.

  • Orc nu însemnă om sau subom așa cum sith din războiul stelelor nu însemna om sau subom, se refera la un anumit comportament adică neuman.

  • Suboameni aka unter menschen au scris direct pe pagina ambasadei din US. Nu e primul derapaj, multe au disparut subit de pe net.

  • mai cauta prin dictionar definitia nazismului si vezi cum se incadreaza cei care au ca scop declarat „eliminarea poporului ucrainean si a Ucrainei ca tara” prin omorarea copiilor si violarea si apoi executarea femeilor doar pentru ca s-au nascut in Ucraina!!!
   si vezi ca putin al tau s-a plimbat alaturi de motociclistii rusi nazisti cu zvastica afisata la loc de cinste !

   genocid, crime de razboi, afirmatia ca un popor sau o tara nu au dreptul sa existe si luarea de actiuni in acest sens – asta e definitia nazismului, in cazul nostru a rusilor si rusiei !!!
   si asta e motivul pentru care rusia va fi izolata total !

 3. Sa demineze cu prizonieri rusi. Cine face mizerie, face si curatenie dupa el.