G4Media.ro

Recuperarea medicală post COVID trebuie să înceapă cât mai repede (P)

Recuperarea medicală post COVID trebuie să înceapă cât mai repede (P)

Însănătoșirea după COVID 19 este un proces îndelungat, care nu vine de la sine, după ce expiră cele 14 zile de carantină. Recuperarea poate dura luni, poate chiar ani, dacă nu începe în cel mai scurt timp după ce pacientul nu mai este contagios. Unele persoane pot fi, în  aparență, fără urmări după ieșirea din convalescență, deși, organismul are afecțiuni ascune, alte persoane însă pot fi grav afectați de virusul SARS CoV 2, ajungând la paralizii, parapareză spastică, imobilitate parțială sau totală, atrofierea mușchilor etc.

Dincolo de simptome precum pierderea mirosului și a gustului, dureri de cap, insomnii și depresie, dureri musculare, erupții cutanate, COVID 19 afectează destul de grav organele interne. Astfel, investigațiile clinice efectuate la câteva luni după presupusa vindecare, arată că inima prezintă leziuni la nivelul miocardului, ceea ce poate crește riscul de insuficiență cardiacă sau alte complicații, pe viitor. De asemenea, sistemul vascular este afectat, COVID 19 putând determina formarea unor mici cheaguri de sânge care provoacă atacuri cerebrale și de cord, dar care pot afecta, pe termen lung, ficatul și rinichii.

COVID 19 provoacă daune de durată la nivelul plămânilor, alveolele pulmonare, care sunt ca niște mici saci de aer, având pereții lipiți și, astfel, se îngreunează mult respirația, cu riscuri mari pe termen lung.

Creierul, chiar și în cazul persoanelor tinere, poate fi grav afectat de COVID 19, pacienții putând suferi paralizii temporare, accidente vasculare cerebrale, convulsii etc. Pe termen lung, se pot declanșa boli precum Parkinson și Alzeihmer.

Din cauza termenului scurt de la răspândirea virusului SARS CoV 2, oamenii de știință nu au avut suficient timp de studiu pentru a stabili care sunt persoanele predispuse la astfel de urmări grave ale COVID 19, însă consecințele pe termen lung au fost sesizate nu doar la pacienții cu forme grave de COVID, ci și la cei cu forme ușoare ale bolii și care nu au necesitat internare. Totuși, categoriile de pacienți cu cel mai mare risc de a dezvolta sindromul post-COVID sunt persoanele trecute de 50 de ani, pacienții care suferă și de alte boli cronice sau cei care au parcurs o formă severă a bolii, fără a ne putea însă limita la această enumerare.




COVID 19 nu este încă o boală ale cărei urmări să fi fost în totalitate descoperite, cercetările fiind încă în curs. Tocmai de aceea, pacienții care au trecut prin boală, nu trebuie să ignore persistența simptomelor și să se prezinte cât mai repede posibil la medic pentru investigații amănunțite și recuperare medicală.

Spitalul Sfântul Sava are o secție specializată în recuperarea respiratorie, în care pacienții cu sindrom post COVID fac progrese excelente. De asemenea, pacienții care înregistrează afecțiuni grave ale altor organe interne ori cu dificultăți majore de mobilitate post COVID, se recuperează chiar și în totalitate după spitalizare pentru un termen stabilit de medici și specialiștii în recuperare medicală – kinetoterapie și fizioterapie – cu rezultate remarcabile în redarea mobilității pacienților.

 Spitalul Sfântul Sava are medici de mai multe specialități medicale, astfel încât poate asigura îngrijirea complexă a pacientului. De asemenea, Spitalul Sfântul Sava pune pacienților la dispoziție serviciul de ambulanță atât fără echipaj medical, cât și ambulanță de tip C, pentru pacienții care necesită îngrijiri medicale mai complexe, inclusiv resuscitare și terapie intensivă. În curând, spitalul va avea și o secție ATI cu 18 paturi de terapie intensivă.

În spital, există linie de gardă medicală 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, inclusiv în zilele de sărbători legale. Programul de fizio și kinetoterapie se desfășoară zilnic în cadrul Spitalului Sfântul Sava, sărbătorile legale și zilele de weekend neafectând programul de recuperare al pacienților. Internarea se face în saloane cu 2 sau 3 paturi, în condiții similare hotelurilor, nicidecum spitalelor.

La Spitalul Sfântul Sava, regula de la care nu se abate niciunul dintre angajați este de a îngriji pacienții ca pe membrii propriei familii. De aceea, la Spitalul Sfântul Sava nu te simți al nimănui, oricât de greu ți-ar fi să faci ceva de unul singur.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...