G4Media.ro

Record: Un rinichi de porc a funcționat două luni în corpul unui…

Sursa foto: Pexels

Record: Un rinichi de porc a funcționat două luni în corpul unui om/ Experimentul crește șansele pentru transplanturile animal-om

Timp de două luni istorice, un rinichi de porc a funcționat normal în interiorul unui om aflat în moarte cerebrală, într-un spital din Statele Unite, scrie AP. Experimentul dramatic a luat sfârșit miercuri, când chirurgii de la NYU Langone Health au îndepărtat rinichiul de porc și au returnat corpul donat al lui Maurice „Mo” Miller familiei sale pentru incinerare.

A fost cea mai lungă perioadă de timp în care un rinichi de porc modificat genetic a funcționat vreodată în interiorul unui om, chiar dacă a fost vorba de un om decedat. Depășind limitele cercetării cu morți, oamenii de știință au învățat lecții esențiale pe care se pregătesc să le împărtășească cu Food and Drug Administration – în speranța de a testa în cele din urmă rinichii de porc în cazul persoanelor vii.

„Este o combinație de entuziasm și ușurare”, a declarat pentru The Associated Press dr. Robert Montgomery, chirurgul  care a condus experimentul. „Două luni este mult pentru a avea un rinichi de porc într-o stare atât de bună. Asta îți dă multă încredere” pentru următoarele încercări.

Cum alegerea unei familii de a dona un corp pentru cercetarea rinichiului de porc ar putea contribui la schimbarea transplanturilor

Montgomery, el însuși beneficiar al unui transplant de inimă, consideră că transplantul de la animal la om este esențial pentru a reduce deficitul de organe din Statele Unite. Mai mult de 100.000 de persoane se află pe lista națională de așteptare, majoritatea având nevoie de un rinichi, iar mii de oameni vor muri în așteptarea unuia.

Așa-numitele încercări de xenotransplant au eșuat timp de decenii – sistemul imunitar uman a distrus imediat țesutul animal străin. Ce este nou: încercarea de a folosi porci modificați genetic astfel încât organele lor să fie mai asemănătoare cu cele umane.

Unele experimente scurte pe corpuri decedate au evitat un atac imunitar imediat, dar nu au lămurit o formă mai comune de respingere care poate dura o lună până la formare.

Anul trecut, chirurgii de la Universitatea din Maryland au încercat să salveze un muribund cu o inimă de porc – dar acesta a supraviețuit doar două luni, deoarece organul a cedat din motive care nu sunt complet clare. Iar FDA a dat echipei lui Montgomery o listă de întrebări despre modul în care organele de porc își îndeplinesc cu adevărat sarcinile în comparație cu cele umane.

Montgomery a pariat că menținerea corpului lui Miller pe un ventilator timp de două luni pentru a vedea cum funcționează rinichiul de porc ar putea răspunde la unele dintre aceste întrebări.

Pe 14 iulie, cu puțin timp înainte de a împlini 58 de ani, chirurgii au înlocuit proprii rinichi ai lui Miller cu un rinichi de porc plus timusul animalului, o glandă care antrenează celulele imunitare. În prima lună, rinichiul a funcționat fără semne de probleme.

Dar, la scurt timp după aceea, medicii au măsurat o ușoară scădere a cantității de urină produsă. O biopsie a confirmat un semn subtil că începea respingerea – dându-le medicilor posibilitatea de a spune dacă poate fi tratată. Cu siguranță, performanța rinichiului și-a revenit cu o schimbare a medicamentelor imunosupresoare standard pe care pacienții le folosesc astăzi.

„Învățăm că acest lucru este de fapt realizabil”, a declarat un imunolog la NYU, Massimo Mangiola.

Cercetătorii au bifat și alte întrebări ale FDA, inclusiv faptul că nu au observat nicio diferență în modul în care rinichiul de porc a reacționat la hormonii umani, a excretat antibiotice sau a experimentat efecte secundare legate de medicamente.

„Arată frumos, este exact așa cum arată rinichii normali”, a declarat miercuri dr. Jeffrey Stern după ce a îndepărtat rinichiul de porc la 61 de zile pentru o examinare mai atentă.

Experimentele efectuate pe persoane decedate nu pot prezice că organele vor funcționa la fel și în cazul celor vii, a avertizat Karen Maschke, cercetător la Centrul Hastings, care ajută la elaborarea de recomandări etice și politice pentru testele clinice de xenotransplant.

Dar acestea pot furniza alte informații valoroase, a spus ea. Aceasta include ajutarea la evidențierea diferențelor dintre porcii cu până la 10 modificări genetice – pe care unele echipe de cercetare le preferă – și cei pe care îi folosește Montgomery, care au doar o singură modificare, eliminarea unei gene care declanșează un atac imunitar imediat.

„Motivul pentru care facem acest lucru este acela că există o mulțime de oameni care, din păcate, mor înainte de a avea ocazia de a avea o a doua șansă la viață”, a declarat Mangiola. „Și trebuie să facem ceva în această privință”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...