G4Media.ro

Reacții după ieșirea președintelui Poloniei, care a declarat despre UE: Deocamdată să…

Reacții după ieșirea președintelui Poloniei, care a declarat despre UE: Deocamdată să ne lase în pace

Președintele Andrzej Duda, vorbind la Lezajsk despre o „Comunitate imaginară” a apucat-o pe calea liderilor conservatorilor britanici, care au căzut victime ale propriei agitații, scrie Rzeczpospolita, citată de Rador. În referendumul britanic, care a avut loc în iunie 2016, susținătorii părăsirii Uniunii Europene au câștigat în proporție de 52:48. Șocul în Regatul Unit a fost uriaș, pentru că puțini, cu excepția unuia din personajele principale ale campaniei în favoarea brexit-ului, Boris Johnson, au bănuit că majoritatea populației poate să creadă în argumentele părăsirii UE.

Susținătorul mediu al ieșirii din Uniune a fost bărbatul provenit din clasa muncitoare, locuitor al unui oraș mic sau mediu, care a crezut în argumentele despre imigranții care fură munca britanicilor (în acest context era vorba în primul rând de polonezi) și despre amenințarea venită din țările aflate în criză, ca Grecia și Spania. „De ce să plătim pentru ei?” – întrebau britanicii. Lozinca ce i-a îndemnat la luptă a fost „să redobândim controlul”. Este posibil ca acest scenariu să se repete în Polonia?

„De comunitate este nevoie aici, în Polonia, pentru noi, să se concentreze pe problemele noastre, pentru că ele sunt cele mai importante pentru noi; când problemele noastre vor fi rezolvate, ne vom ocupa de problemele europene. Deocamdată să ne lase în pace și să ne dea voie să îndreptăm Polonia, pentru că acest lucru este cel mai important” – a spus președintele Andrzej Duda în timpul mitingului din Lezajsk.

Acesta poate fi un semnal clar că șeful statului nostru a început să realizeze strategia eurosceptică. Cu atât mai mult cu cât cuvintele sale au fost însoțite de asigurarea construirii unei „Polonii normale” contra unei „Comunități imaginate”. O retorică foarte apropiată deci de cea dusă de Marea Britanie.

Poziția președintelui polonez nu este decât un element al unei mișcări mai ample și al unor concepții care apar în toată Uniunea. Putem accepta că acest euroscepticism va fi prezentat în manualele de istorie ca unul din elementele caracteristice ale timpurilor noastre. Din moment ce a apărut moda izolaționismului și a anticomunității, aceasta poate însemna că proiectul european este amenințat mai mult decât ni se pare nouă, în ciuda tuturor avantajelor economice și politice, pe care le aduce. Și de aceea tonul declarației prezidențiale este atât de periculos.

Conservatismul britanic al premierului David Cameron a convins în mod dureros ce rezultate neașteptate poate aduce ieșirea din Uniune. „Jocul de-a brexit-ul” nu s-a încheiat nici astăzi, iar în anul 2016 a dus la căderea guvernului său. Nu la acest lucru s-a așteptat Cameron, pronunțându-se pentru ideea referendumului. Este conștient oare președintele Duda că cuvintele sale pot provoca un efect similar? Că trendul antieuropean este o istorie serioasă, nu doar un mod de a obține sprijin în alegeri? Este el pregătit să se măsoare cu consecințele ieșirii din UE și a „concentrării exclusiv pe propriile probleme”, cu care are astăzi de a face Marea Britanie?

„În loc să plătim bani la Uniune, mai bine să întărim sistemul nostru de sănătate” – au argumentat susținătorii britanici ai ieșirii din UE. Și aici apare deosebirea importantă: Polonia în continuare primește mai mulți bani decât dă Comunității. Putem aprecia suma primită la circa 10 miliarde euro pe an. Acești bani vor lipsi, dacă Uniunea, așa cum vrea președintele „ne va lăsa în pace”.

„Cuvintele dumneavoastră sunt periculoase, domnule președinte”

Rzeczpospolita mai scrie că Aleksander Kwasniewski este mișcat de cuvintele președintelui Andrzej Duda, care a afirmat miercuri la un miting că Uniunea Europeană este o „comunitate imaginată”. „Polonia și președintele ei nu ar trebui să se înscrie în acest curent îngrijorător de acțiuni” – consideră fostul președinte.

Aleksander Kwasniewski a trimis președintelui Duda o scrisoare, din care reluăm: „Afirmația dumneavoastră că Uniunea Europeană este o ‚comunitate imaginată’ este o afirmație nedreaptă și periculoasă”.

„Uniunea Europeană nu este imaginată, este o comunitate cât se poate de reală, care timp de 60 de ani a asigurat pacea continentului nostru” – scrie fostul președinte.

„A acționa în dauna comunității europene este ceva iresponsabil, mai ales în lumina incertitudinilor și tensiunilor actuale. Lumea este supusă proceselor de redefinire. Apar noi centre de dezvoltare și de formare a politicii, în care Polonia – aruncată în afara parantezelor comunității – va fi un pion puțin important”.

„Nu există deci o aprobare politică și socială pentru cursul antieuropean și niciun partid politic nu are un mandat politic și moral pentru realizarea lui. Polonezii sunt și trebuie să rămână parte a comunității europene reale, nu imaginate, a comunității care se întărește, din care avem atâtea avantaje și la care ne aducem și noi aportul. O Comunitate, ale cărei valori le împărtășim și ne-am obligat în anul 2003 să le respectăm” – își încheie Kwasniewski scrisoarea.

(Sursa Foto: Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Scheiß’ polaker!
  Polonia ,o tara de javre alcatuita din teritorii furate!

  • jos plaria Landser asa este PL tara de cacati si gunoaie! Danzig ul era in 1939 majoritar german!

  • Nempți si croaț, acelas rahat! In ianuarie cand trecem la butoane ii zburam din europa! Traiasca fratii nostri polonezi si unguri!
   @franjure, vazi nu incurci bulina galbena cu cea rosie ca iar te trecem pe socuri electrice!

 2. Pai sa faca bine sa iasa din UE pana se mai gandesc putin ce vor sa faca.

 3. Interesant ca toate tarile ex influentate de URSS , la aderare in UE , s-au angajat prin tratate sa schimbe sistemul,legile si mentalitatea cetatenilor pt a fi in sincron cu europa occidentala . Acum aceste tari vor sa faca educatie tarilor forndatoare UE si sa le invete ce inseamna „democratia”.
  Rusii , pare ca se pricep foarte bine in sucirea creierelor ,iar vesticii inca nu sunt in stare sa inteleaga cat de periculos este acest fapt si cum trebuie contracarat .

 4. Carevasazica Polonia se pregătește sa fie reinghitita de rusi.

  • Normal ca nu. Numai ca Rusia prin agentii de influenta si toate mediile publice de care dispune , aplica politica „divide et impera” .Ca si in Romania, are nevoie de situatii si oameni conflictuali si compromisi pt a slabi autoritatea statului. In Romania , Dragnea poate este (sau nu) constient ca prin ingenuncherea statului de drept si compromiterea legislatiei ,de fapt , creaza o mare vulnerabilitatea pt Romania . Este planul perfect de care fratele de la rasarit are nevoie. Ne distrugem benevol in beneficiul ,cui ? Cine-si mai aduce aminte de spusele lui Rogozin ? „O sa vedeti in curand ce fel de natiune sunteti”. In Polonia lucrurile sunt trase la indigo. In rest ,este simplu de inteles ce se va intampla daca lui fratello de la rasarit ii va reusi acest plan .

  • Maniu, ceva carț de istorie, macar d-alea de colorat, ai?

 5. II zic UE sa-i lase in pace dar le convina sa primeasca miliarde de euro. Ce-ar fi sa plece, sa vedem cum se descurca singuri.

 6. Prost si FUDUL ca un polonez ! Un dobitoc ! Au luat miliarde de euro de la UE – si acum vor sa fie lasati in pace ! Dobitocul a uitat de Putin si rusnacii care-i stau in coasta ! Multi imbecili mai sunt si pri Europa !

 7. Leșii au dreptate! În WWII au fost lăsați cu curul în baltă de „aliații” pentru care au luptat și au murit. Ca să cităm un clasic, încă, în viață ‘Ciocul mic!”.

 8. Polonezii si Polonia au facut posibilă prin PAPA WOITILA victoria UE + SUA ! A fost o contributie care a valorat miliarde si miliarde de euro si care a fost platită … în avans VESTULUI , NU ESTULUI ! Mai mult ! Daca nu era PAPA , nici Germania Federala nu ar fi fost Germania de astăzi cu cei aproape 100 de milioane de locuitori, iar in loc de 2,6 milioane de turci ar fi avut cel putin dublu ! Cetateni germani musulmani cu acte in regulă ! Pe de altă parte in Germania de azi sunt peste 2 milioane de germani veniti din RUSIA ! Lenin a fost cel care a si pus bazele unei RSSA Germană in Fostul URSS ! S-a desfintat in 1942 la inceputul anului,iar populatia a fost ” risipită ” in toata Siberia Orientală. Azi , toti acesti ruso- germani sau f multi dintre ei sunt emigranti in Germania cu familiile lor cu tot si sunt cetateni ai Germaniei de la ”reunificarea ei realizată de …GORBI + KOHL ! SI INCA MA MULT : RUSIA – PRUSIA – BELORUSIA sunt ÎNRUDITE de acum peste 1000 de ani ! GENERICUL RUSIA provine din limba VIKINGILOR si inseamnă PAMÂNT ! DA, cei mai multi acesti ”rusi vechi” au fost in UKRAINA DE AZI si au format primul stat rus RUSIA KIEVLEANĂ pe care a inghițit-o RUSIA MOSCOVITĂ in trei secole după înfrângerea , pe rand, a celor 4 HANATE TATARE care i-a dominat pe slavii locului peste 4 secole . Ei bine, toate ”chestiile ” astea se stiu f f bine si in RUSIA SI IN GERMANIA si circulă sub fomă ”subterană” in opiniiile celor două țări . Stie el , gospoda DUGHIN foarte bine ce stie si le transpune pe ”moațe ” filosoficesti puse cap la cap de prin tot felul de alte carti ”filosoficesti ” nemtesti ! Se poate lua la cunostintă despre ”subterana ” politică de către oricine e interesat de” problemă” printr-o simplă parcurgere a unei listei cu lucrari ale …marelui filosof DUGHIN si a bibliografiilor pe care -si ”intemeiază ”ideile. Să mă mai mir atunci de marele plan geopolitic al unui stat unic de la VLADIVOSTK LA LISABONA fluturat pudic si din când în când ? Chiar că eu unul , nu am de ce !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.