G4Media.ro

Reacții ale fermierilor români după vânzarea firmei care gestionează Insula Mare a…

Reacții ale fermierilor români după vânzarea firmei care gestionează Insula Mare a Brăilei: scepticism și neîncredere față de statul român

Tranzacția prin care o companie din Emiratele Arabe Unite a cumpărat Agricost a fost complet ignorată de PSD și guvern, fără reacție după ce cea mai mare fermă din România a ajuns de facto în portofoliul unei companii străine. În rândul fermierilor însă există o neîncredere față de capacitatea statului de a obține profit de pe urma acestei tranzacții.

Agricost cultivă grâu, lucernă şi rapiţă pe 56.000 de hectare de teren arabil în Insula Mare a Brăilei, luată în concesiune de la statul român până în 2032.

Iată ce spun agricultorii români:

 • „Sunt foarte sceptic în ce priveşte această tranzacţie. Au cumpărat nişte operaţiuni agricole, nu au o siguranţă a operaţiunilor pe termen lung. La un moment dat contractul se poate rezilia, cu toate consecinţele. Există un precedent în acest sens” – Dragoş Dima, director general pentru România şi Bulgaria la Donau Soja, o organizaţie independentă cu sediul la Viena, cu 280 de membri în 20 de ţări
 • „Statul român este perdant fără drept de apel. Nu va primi niciun ban pentru acest teren pentru că investiţiile se reduc din redevenţe. Cu alte cuvinte, statul român poate ajunge să datoreze bani noului concesionar dacă acesta face investiţii mari. Aşa au funcţionat de la început contractele de concesiune la Brăila” – Gabriel Popescu, profesor în domeniul agriculturii şi mediului la Academia de Studii Economice (ASE)
 • „Impresia nu este bună în rândul agricultorilor români. Începem să devenim minoritari. Ştiu că acum un an şi jumătate un român a oferit 300 de milioane de euro pentru aceeaşi concesiune” – Ion Cioroianu, expertul României pe cereale şi plante oleaginoase la Bruxelles, în cadrul organizaţiei Copa-Cocega

Consiliul Concurenţei a anunțat marți că a autorizat tranzacția prin care Al Dahra Agriculture LLC. din Emiratele Arabe Unite a preluat Agricost SA Brăila, deținută acum de fermierul Constantin Duluțe, informație prezentată în exclusivitate luni de G4Media.ro.

Duluțe a declarat, pentru Capital, ce planuri au la Brăila noii investitori:

 • Vor investi circa 500 de milioane de euro, în cinci ani, în utilaje, amenajari pentru irigatii şi extindere în zootehnie.
 • Pe partea de zootehnie vor o dezvoltare integrată, de la creşterea animalelor, la sacrificare şi procesare. Vor să crească 150.000 de oi în insulă, soiuri aclimatizate
 • Culturile locale vor fi păstrate iar unele, cum ar fi cele 2.500 de hectare de lucernă, extinse.

Care sunt subvenţiile anuale de care vor beneficia noii investitori:

 • 4 milioane de euro subvenţii agricole pe suprafaţă – de la APIA
 • Sprijin financiar aferent Măsurii 13 – Zone defavorizate
 • Aproximativ 6 milioane euro – pentru suprafeţele cultivate cu lucernă şi soia

În schimb, arabii vor plăti statului român anual redevenţe de aproximativ 5 milioane de euro anual.

După autorizarea primită de la Consiliul Concurenţei, tranzacţia urmează să fie avizată şi de „alte autorităţi cu atribuţii în domeniu, care vor lua decizii din perspectiva legislației specifice în competenţa acestora”, potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Concurenţei.

Foto: Insula Mare a Brăilei (sursa: Valinst.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. E ultima oara cand mai public anuntul, deja m-au”uscat” taxele publicitare:

  ”Vand tarisoara complet echipata, an de fabricatie 1918, membra NATO si UE, necesita R.K. la…nivel central, fara accident istoric major.
  Astept provincia, in special….Orientul Mijlociu…”

  De care parte a anuntului nu sunteti pe deplin lamuriti ?

  Wa ‘alaykum al-salaam…!

 2. daca tranzactia a fost facuta fara spaga, ca de obicei nu se face in Ro, arabii vor dezvolta toata zona aia. Eu stau in UAE de 3 ani si vad ce construiesc pe aici, plus ce operatiuni au companiile de aici in tarile din zona. Pai Romania nici nu are companii de constructii care sa faca ce fac astia aici. Al Dahra are ferme in Al Ain (una din locatii), unde sunt niste munti ca-n Star Wars, nu e pic de verdeata, dar au acolo de la crescatorii de pasari si fabrici de lactate pana la solarii cu aer conditionat. Ca statul roman e plin de incompetenti care nu stiu sa profite de investitori intr-o forma normala de business, asta nu e problema investitorilor, e problema noastra, a tuturor, ca de obicei, pt ca n-am votat sau nu ne-a interesat. Ca nu te afecteaza personal, nu inseamna ca nu exista.

 3. Dezastrul din agricultura romaneasca nu se limiteaza doar la cazul Insulei Mari a Brailei (Duluta). Grupul Racova (Vaslui, Valea Prutului), gestionand o suprafata de aproximativ 50000 ha, detinut initial de omul de afaceri Adrian Porumboiu, vandut in 2015, in urma unui audit KPMG si Deloitte, prin Delta Commodity Geneva catre Transoil Chisinau, ajunge in 2016 in proprietatea Babylon Overseas (Abu Dhabi), prin proprietar Ghenadie Ostrovetchi (Balti, R. Moldova), la Muhammad Imran Abassi, care nu a putut fi identificat de autoritatile din EAU. Epopeea acestui grup, ale carui firme sunt astazi, in majoritate in insolventa, este de poveste.
  Si in acest caz, au fost promisiuni mari, firma Transoil angajandu-se la cumparare sa plateasca datoriile firmelor preluate si sa faca investitii. Nimic din toate acestea nu s-a intamplat. Mai mult, Porumboiu afirma in aprilie 2018 ca: „tot ce se întâmplă acum este o ultimă “sforţare” a grupului infracţional condus de la Bucureşti şi Chişinău, de a pune mâna pe subvenţia APIA 2017 Comcereal”. Diferenta intre cele doua situatii, este ca, in cazul Insulei Mari a Brailei este vorba de o exploatatie apartinand statului (ADS), in timp ce in cazul grupului Racova este vorba de terenuri ale taranilor si urmasilor acestora date in arenda acestui grup. Sunt oameni cu arenda neplatita de ani buni si fara nicio sansa de a mai vedea vreun ban, firmele fiind in insolventa.
  Citeste intreaga poveste pe:
  https://adevarul.ro/economie/afaceri/scandalul-fostul-actualul-sef-racova-grup-ia-amploare-porumboiu-contraataca-1_5ae2ee58df52022f754b1b69/index.html

 4. Abuz in serviciu?
  Trafic de influenta?
  Spaga la partid ca sa meargă afacerea?
  Nimic.
  La aceasta ora se votează noul cod penal.
  Noi votam- noi furăm ar zice Ciordache.

 5. Era mai bine dacă vindea PNL sau PMP sau USR, nu?