G4Media.ro

Reacție dură a Bisericii Ortodoxe față de Legea care introduce educația sexuală…

Reacție dură a Bisericii Ortodoxe față de Legea care introduce educația sexuală în școli: ”Atentat asupra inocenței copiilor”

Patriarhia Română a reacționat extrem de dur într-un comunicat de presă față de intrarea în vigoare a legii care prevede obligativitatea ca în unitățile școlare să fie organizate, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 3 aprilie.

Patriarhia susține că ”încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. ”

Biserica Ortodoxă aduce în sprijinul afirmațiilor sale ”studii realizate în diferite țări”, care ar fi demonstrat că ”o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social”.

În plus, Patriarhia Română anunță a susținut caracterul opţional în școli al orelor de educație pentru viață, iar programele şcolare corelate acestora să fie elaborate potrivit valorilor morale.

Reamintim că România are una dintre cele mai mari rate de avort în rândul adolescentelor din întreaga Uniune Europeană.

Comunicatul integral al Patriarhiei Române:

Legea nr. 45/3 aprilie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 287/6 aprilie 2020, care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prevede obligativitatea organizării în școli, cel puțin semestrial, a unor programe pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii, deși Patriarhia Română a susținut caracterul opţional în școli al orelor de educație pentru viață, iar programele şcolare corelate acestora să fie elaborate potrivit valorilor morale.

În acest sens, încă din ziua de 13 martie 2020, Patriarhia Română a transmis adrese cu privire la Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, către Președintele României, Primul-ministru și Ministrul Educației și Cercetării, cu argumentele de mai jos.

 1. Constituția României prevede: „părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine” (art. 29, alin. 6); de asemenea, „libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale” (art. 29, alin. 1); așadar, nu există niciun temei obiectiv pentru ca Statul să impună un model ideologic în educația copiilor, peste acordul și convingerile părinț
 2. Totodată, în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului se arată: „părinţii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor lor” (art. 51, alin. 2).
 3. Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, „educația și formarea profesională a copiilor, a tinerilor și a adulților au ca finalitate principală formarea competențelor, înțelese ca ansamblu multifuncțional și transferabil de cunoștințe, deprinderi/abilități și aptitudini, necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală, prin realizarea propriilor obiective în viață, conform intereselor și aspirațiilor fiecăruia și dorinței de a învăța pe tot parcursul vieții” (art. 4); așadar, finalitatea nu este conectarea minții elevilor la ideologii invariabil nocive, fapt probat constant în istoria contemporană a umanităț
 4. Potrivit art. 65, alin. 4 și 5 din Legea educației naționale nr. 1/2011, „Planurile-cadru şi programele şcolare pentru disciplinele/domeniile de studiu, respectiv modulele de pregătire obligatorii din învăţământul preuniversitar sunt elaborate de către instituţiile şi organismele abilitate ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Curriculumul la decizia şcolii se constituie atât din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivel naţional, regional şi local, cât şi din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivelul unităţii de învăţământ. Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, în urma consultării elevilor, părinţilor şi pe baza resurselor disponibile, stabileşte curriculumul la decizia şcolii.” Așadar, Planurile-cadru și programele școlare sunt elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării, nu prin lege adoptată de Parlamentul României
 5. În planul curriculumului școlar formal, responsabilitățile educaționale nu pot fi atribuite decât personalului didactic, certificat în acest sens.
 6. Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social. Spre exemplu, analiza intitulată Re-examinarea dovezilor: Educația sexuală completă în școli în Statele Unite ale Americii, realizată în anul 2019, de Institutul pentru Cercetare și Evaluare, din Statele Unite ale Americii, organizație independentă cu peste 25 de ani de experiență în evaluarea programelor de acest tip, arată că programele de educație sexuală în școlile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creșterea ratei sarcinilor la adolescență, la reducerea vârstei debutului sexual, precum și la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetării este că astfel de programe sunt mai degrabă „de îndoctrinare sexuală” decât „de educație”.
 7. În unele state ale Uniunii Europene, educația sexuală este organizată în cadrul altor discipline școlare (Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania), iar în altele, ca disciplină distinctă, neavând caracter obligatoriu (Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia).
 8. În România, studierea temelor specifice educației pentru viață și sănătate se realizează în cadrul disciplinei școlare obligatorii Consiliere și dezvoltare personală, căreia i se alocă deja o oră/săptămână în Planul-cadru pentru învățământul gimnazial. De asemenea, în sistemul public de învățământ românesc există deja discipline opţionale, ofertate la nivel național, care abordează aspecte privind educația pentru viață: Educație pentru sănătate; Pregătiţi pentru viaţă. Educaţie pentru viaţă şi comunitate; Adolescenţă şi autocunoaştere; Mai întâi caracterul.
 9. În țara noastră, numeroase și reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociaţii şi-au prezentat poziţia în mod public şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educația pentru familie. Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului.
 10. Conștienți fiind de importanța educației tinerilor pentru a răspunde provocărilor societății actuale, considerăm că identitatea și viața persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală. Viața are și o dimensiune spirituală, ignorată în societatea contemporană secularizată, care a pierdut sensul sacru al vieții umane. Biserica a acordat dintotdeauna o importanță deosebită creșterii spirituale a omului, care este chemat la viață veșnică în iubirea lui Dumnezeu. De aceea, este relevantă și valorificarea specificului formativ al educației religioase, care contribuie la cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a valorii eterne a persoanei umane, la promovarea demnităţii acesteia în familie şi în societate și la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare.

Foto: Patrarhul Daniel / Basilica.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

145 comentarii

 1. Felicitari ÎPS! Bine ca le-o mai da cineva peste nas satanistilor astora!

  • In ce an traieste BOR ?
   Este ine venita educatia sexuala in scoli. Oricum „si-o fac” pe Internet.

  • @Asistat

   Rinocerii BOR nu au proprietatea cuvintelor. Pentru că „inocenţă” înseamnă „nevinovăţie”, aşa încât persoanele mature devin automat „vinovate” (în mentalitatea de pitecantropi a BOR) prin simplul fapt că au cunoştinţe de sexualitate.

   Îţi spun eu, asistatule: vinovaţi sunt leprele de călugări care încearcă să violeze bolnavii aflaţi în carantină la mânăstiri şi ăia care fac copii cu surorile lor.

   Prietenii tai si ai lui Daniel stiu de ce, asistatule!

  • Dacă se face într-a șasea-șaptea la anatomie e ok.Așa se făcea și pe vremea mea, prin ’75 și, cumva ne-a prins bine.Dacă în schimb se politizează și încep cu defecții gen lgbtq cu gender diversul, cu drag queen prin grădinițe și tot nomenclatorul aberanților, mai bine s-o țină pentru ei și neamurile lor.Și cum cred că n-o să se abțină cu activismul, mai bine no thanks.

  • Postăchel Gudurău :
   ” Dacă în schimb se politizează și încep cu defecții gen lgbtq cu gender diversul, cu drag queen prin grădinițe și tot nomenclatorul aberanților . ”
   Asta se urmareste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • zise ala in numele bisericii care, in trecut, a ars oameni pe rug

   eu zic bor sunt satanistii de fapt, impreuna cu habotnicii care-i asculta orbeste

 2. Din nou poze cu Daniel turnatorul?
  Cand sifona la securitate era foarte inocent Daniel.

 3. BORfasii! Crapa de ciuda ca ei nu pot spala toti copiii pe creier si sa-i adauge la cohorta de cumparatori de lumanari si alte artefacte iluzorii.

  • @ddd,
   Și eu am copii, așa că subiectul mă interesează și pe mine. Pe de altă parte mai trebuie să-i atenționăm și pe cei care cred , că dacă se declară într-un fel sau altul , ies de supt jurisdicția Lui Dumnezeu.
   Biserica Fiului lui Dumnezeu se compune din toți oamenii care au auzit Cuvântul Lui Dumnezeu , s-au l-au citit , și au ajuns prin acesta la convingerea că au încălcat Legea Lui Dumnezeu, că sunt vrednici de pedeapsa eternă a Lui Dumnezeu , în iad, care cred că Fiul Lui Dumnezeu a venit în lume , să i-a asupra Lui acestă pedeapsă, care regretă faptele lor, cer iertare Lui Dumnezeu, și-l primesc în viața lor pe Fiul lui Dumnezeu ca Salvator personal , adică cel care, nu numai că a luat pedeapsa în locul lor , dar îi va și elibera din sclavia păcatului, astfel ca să servească pe Dumnezeu într-un spirit nou, iar nu după litera Legi din Vechiul Testament, care îl primesc pe Fiul Lui Dumnezeu ca Stăpân al vieți lor , care încheie un legământ cu Dumnezeu prin botezul în apă angajându-se că-l va urma toată viața pe Fiul lui Dumnezeu trăind potrivit învățăturii Lui cuprinsă în Noul Testament, și beneficiind de toate promisiunile făcute de Fiul lui Dumnezeu în Noul Testament , pentru cei care vor crede în El. Așadar cuvântul bisericii trebuie să fie Cuvântul Lui Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu nu a împuternicit pe nimeni să aducă altă învățătură decât aceia pe care a adus-o El și pe care a dat-o El mesagerilor Lui , să o transmită viitorilor discipolii și care învățătură este cuprinsă în Noul Testament.
   Mesagerul Domnului , Paul spune că dacă aduce cineva o altă Evanghelie, o altă învățătură, să fie anatema, adică despărțit de Fiul Lui Dumnezeu, oricare ar fi el.Deci dacă ne aduce cineva o altă învățătură, care nu corespunde cu cea din Noul Testament ,oricine va fi el, nu trebuie s-o primim. Este foarte adevărat că putem să ne rugăm și acasă și un creștin adevărat chiar face acesta , putem citi și acasă Cuvântul lui Dumnezeu și orice creștin adevărat face acesta, dar Biserica Fiului Lui Dumnezeu împreună cu Fiul Lui Dumnezeu alcătuiesc un organism viu, în care Capul este Fiul lui Dumnezeu și Corpul Biserica. Ori în acest organism , fiecare își are funcția sa specifică prin care ajutat alt mădular al Corpului, așa că este nevoie și de întruniri a celor dintr-o localitate , dintr-un cartier ,zonă etc.
   „ Căci, după cum corpul este unul şi are multe mădulare şi după cum toate mădularele corpului, măcar că sunt mai multe, sunt un singur corp, tot aşa este şi Unsul Lui Dumnezeu. Noi toţi, în adevăr, am fost botezaţi de un singur Spirit, ca să alcătuim un singur corp, fie iudei, fie greci, fie sclavi, fie oameni liberi, şi toţi am fost adăpaţi dintr-un singur Spirit. Astfel, corpul nu este un singur mădular, ci mai multe. Dacă piciorul ar zice: „Fiindcă nu sunt mână, nu sunt din corp”, nu este pentru aceasta din corp? Şi dacă urechea ar zice: „Fiindcă nu sunt ochi, nu sunt din corp”, nu este pentru aceasta din corp? Dacă tot corpul ar fi ochi, unde ar fi auzul? Dacă totul ar fi auz, unde ar fi mirosul? Acum dar, Dumnezeu a pus mădularele în corp, pe fiecare aşa cum a voit El. Dacă toate ar fi un singur mădular, unde ar fi corpul? Fapt este că sunt mai multe mădulare, dar un singur corp. Ochiul nu poate zice mânii: „N-am trebuinţă de tine”; nici capul nu poate zice picioarelor: „N-am trebuinţă de voi.” Ba mai mult, mădularele corpului care par mai slabe sunt de neapărată trebuinţă. Şi părţile trupului care par vrednice de mai puţină onoare le îmbrăcăm cu mai multă podoabă. Aşa că părţile mai puţin frumoase ale corpului nostru capătă mai multă frumuseţe, pe când cele frumoase n-au nevoie să fie împodobite. Dumnezeu a întocmit corpul în aşa fel ca să dea mai multă onoare mădularelor lipsite de onoare, pentru ca să nu fie nicio dezbinare în corp, ci mădularele să îngrijească deopotrivă unele de altele.Şi dacă suferă un mădular, toate mădularele suferă împreună cu el; dacă este preţuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el. Voi sunteţi trupul lui Unsului Lui Dumnezeu şi fiecare, în parte, mădularele lui.Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică întâi mesageri; al doilea, profeți; al treilea, învăţători; apoi pe cei ce au darul miracolelor; apoi pe cei ce au darul vindecărilor, ajutorărilor, cârmuirilor şi vorbirii în felurite limbi.
   Oare toţi sunt mesageri? Toţi sunt profeți? Toţi sunt învăţători? Toţi sunt făcători de miracole? Toţi au darul vindecărilor? Toţi vorbesc în alte limbi? Toţi interpretează vorbirea în alte limbi? Umblaţi dar după darurile cele mai bune. Şi vă voi arăta o cale nespus mai bună. ”(1corinteni 12:12-31)
   Dumnezeu ne vrea pe toți educați potrivit învățăturii Lui care este în Biblie, Cuvântul Lui.
   „ Cel ce S-a coborât este acelaşi cu Cel ce S-a suit mai presus de toate cerurile, ca să umple toate lucrurile. Şi El a dat pe unii mesageri, pe alţii profeți, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori şi învăţători pentru desăvârşirea celor sacri, în vederea lucrării de slujire, pentru edificarea corpului Unsului Lui Dumnezeu,până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii Unsului Lui Dumnezeu; ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt† de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire, ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Unsul Lui Dumnezeu. Din El, tot corpul, bine închegat şi strâns legat prin ceea ce dă fiecare încheietură, îşi primeşte creşterea potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei şi se edifică în dragoste. Iată dar ce vă spun şi confesez eu în Domnul: să nu mai trăiţi cum trăiesc păgânii, în vanitatea cugetelor lor,având mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Dumnezeu, din cauza neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor.Ei şi-au pierdut orice pic de simţire, s-au dedat la desfrânare şi înfăptuiesc cu lăcomie orice fel de necurăţie. Dar voi n-aţi învăţat aşa pe Unsul Lui Dumnezeu; dacă, cel puţin, L-aţi ascultat şi dacă, potrivit adevărului care este în Slavatorul lumii, aţi fost învăţaţi cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare şi să vă înnoiţi în spiritul minţii voastre şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o inocență şi sacralitate pe care o dă adevărul. De aceea, lăsaţi-vă de minciună: „Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul”, pentru că suntem mădulare unii altora. „Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi.” Să n-apună soarele peste mânia voastră şi să nu daţi ocazie diavolului. Cine fura să nu mai fure, ci mai degrabă să lucreze cu mâinile lui la ceva bun, ca să aibă ce să dea celui lipsit. Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură, ci unul bun, pentru edificare, după cum e nevoie ca să dea grație celor ce-l aud. Să nu întristaţi pe Spiritul Sacru al lui Dumnezeu, prin care aţi fost sigilaţi pentru ziua răscumpărării. Orice amărăciune, orice iuţime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru. Din contră, fiţi buni unii cu alţii, miloşi şi iertaţi-vă unul pe altul, cum v-a iertat şi Dumnezeu pe voi în Unsul Lui Dumnezeu. ”(efeseni 4:10-32)

 4. Romania este un stat laic . Daniel sa faca bine sa -si vada de poponarii in sutana si atit !

  • @Turcu,
   tu crezi că un om sau un stat dacă se declară laic , poate ieși din zona de jurisdicție a Lui Dumnezeu?NU , pentru că tot pământul este al Lui Dumnezeu!Legile lui Dumnezeu sunt operaționale în tot universul. Și El are puterea să-i aducă la judecată pe toți aceia care le încalcă.El a lăsat Cuvântul Lui , care este Biblia , pentru ca omenii să-și îndrepte viața după El. Oricine calcă acest Cuvânt, îl ignoră sau îl batjocorește , va trebuie să dea odată socoteală în fața Lui Dumnezeu.

  • @ciren
   prostu moare de grija altuia, asa cum zice in Biblie judecata este pentru fiecare, si nu te judeca pe tine pentru greselile altuia. Asa ca poarta-ti tie de grija si nu mai muri de grija alora.
   Dumnezeu te judeca daca nu asculti de cuvantul Lui si nu de cuvantul bisericii, deci, asa cum prea bine zici, Dumnezeu este pretudindeni, deci poti sa te rogi si acasa, nu trebuie sa faci tam tam pe la biserica (da cu b mic) ca esti mare credincios. Pentru ca Dumnezeu nu te judeca dupa cat tam tam ai facut, si dupa cat de mult bine ai facut. Ce zici de asta?
   A si apropos, Dumnezeu ne vrea pe fiecare educati, destepti, intelegatori etc. si nu prosti si ne-educati…. desi te judeca mai putin aspru daca esti prost („Ferice de cei saraci cu Duhul”) pentru ca daca esti prost, nu intelegi ce ai facut rau si evident nu ai vrut sa faci acel rau, pentru ca nu intelegi 🙂

  • Ciren, fiind tot unul, al universului,al pământului, a ce mai vb tu prostii pe acolo, dacă te duci cu credința ta, pe la musulmani (tot cetățeni ai acestui pământ/univers) crezi că sunt de aceeași părere? Zic bor să-și vadă de pedofilii din curtea lor și să lase prostire in masă, doar doar de mai lasă cineva bani pe la lumânări, in loc sa dea la spitale și școli.

  • Subscriu 👍

  • Asa este. Dar BOR trebuie sa prosteasca natia , ca de la cei ce se inghesuie la aghiasma si pupa moaste/ oase, cirpe, aschii sau ce or mai fi ele, de la aceia incaseaza, pe aceia ii pot maniula. Si-au instalat popii nevestele si copiii in scoli , unde cica predau religie, adica un semestru invata o rugaciune, dar ce post grozav , fara teze , fara teste , fara raspundere pentru reusita scolara a elevilor. Nu am inteles de ce nu fac popii educatia religioasa in cadrul bisericii pentru doritori , doar le incumba conform fisei postului. Sigur ca in acest caz ce ar face copiii si nevestele lor, de unde ar mai lua salar?Iata de ce nuu vor mai putea fi scosi niciodata din scoli , mai ales ca sint sustinuti si de parintii incuiati.

  • @ddd,
   am postat , din greșeală , răspunsul la com. de mai sus.

  • @ AA,
   Eliberatorul lumii din păcat , are discipoli autentici pe tot pământul,și de aceia mai ține Dumnezeu pământul în picioare. Dar Fiul lui Dumnezeu a știut că pe calea către Cer vor fi oameni puțini: „Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare şi mulţi sunt cei ce intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt cei ce o află. ”(matei 7:13-14)

 5. Educația sexuală ar trebui să fie obligatorie și în mănăstiri.
  Am văzut și știm cu toții de ce-s în stare popii.
  RUȘINE BOR!!!

 6. Atunci cand vor fi introduse ore obligatorii de igiena, inclusiv intima si vor fi scoase orele de religie, romania va avea sanse reale de civilizare. Anacronismul, bigotismul si inapoierea sunt atribute ale evului mediu. Parerile sefilor bisericii ortodoxe romane demonstreaza ca bor traieste in evul mediu electrificat si informatizat.

 7. Ia sa le taie toate subventiile de la stat, inclusiv salariile nesimtite ale preotimii de top! Salariile alea ale BOr-ului. Sa si le plateasca din veniturile proprii ca si-asa nu sunt impozitate! S-a trezit Ciobotea, robul lui $$Dumnezeu sa faca el politica statului roman in domeniul invatamantului. Un fariseu. Ma si mir ca nu mai cere vreo 10 milioane de coco pentru catedrala nesimtirii bor-ului pentru cei 10.000 de ron „donati”.

  • Si nu numai atat. BOR-ul are o gramada de afaceri pe care le deruleaza. Odata cu stirile despre Pimen ala de la Suceava am aflat ca ei au gatere si tot felul de facilitati de productie pe langa manastiri. Ori ei vand produsele alea, fac profit dar nu platesc niciun impozit. Asta e marea problema cu BOR.

  • Doar minciuni sunt in comentariul asta. Salariile preoților sunt impozitate și ei rămân in mâna cu undeva sub 1000 de lei. Bor a donat 12 milioane de lei in 4 săptămâni.

 8. Si sa nu uitam „valorile morale” promovate pe la seminariile teologice! Parca era unul pe la Husi care a plecat cu coada infipta intre picioarele din spate. Si care a cam scapat de judecata divina! Acum se reculege prin manastiri. Si ii „reculege” si pe altii!

  • Ăla despre care vorbești, e cantonat la Mănăstirea Văratec de lângă Târgu Neamț și și-o trage cu măicuțele.
   Deci a făcut o schimbare😁😁😁😁😁

 9. BOR se repede să apere sarcina la adolescente și bolile cu transmitere sexuala invocand dreptul copiilor de a se informa despre sex doar din filme porno și abuzuri sexuale, ca până acum.

 10. Astia traiesc in secolul 15!Atata prostie nu am vazut in viata mea. Eu as propune asa: Impozitarea bisericilor sau educatiea sexuala in scoli.. Ce credeti ca va alege clanul de pedofili avari?

 11. …Bai nea’ Iliie, du-te si baga-ti un lumanaroi, da’ ala grosu’ in orificiu dorsal.. Sictir popo !!!

 12. UK este o tara unde educatia sexuala in scoli a fost controversata adica nu se prea face ca deh, biserici, religii, conservatorims, etc. Rezultatul? 4 din 100 de adolescente sub 18 ani devin mame adolestente.

  In Olanda se face educatie sexuala in scoli iar procentul de mame adolescente este de 10 ori mai mic ca in UK: 0,4%.

  Studiul care a concluzionat asta este facut de catedra de sociologie de la Oxford: https://sheu.org.uk/sheux/EH/eh194jl.pdf

  Popii astia prosti de la BOR nu inteleg ca indiferent de ce le spui sau nu le spui copiilor, hormonii tot isi fac treaba pt ca impusurile si instinctele sunt mai puternice decat ratiunea, mai ales la acele varste. Insa faptul ca ii educi pe copii cum sa se protejeze de boli si sarcini nedorite face diferenta.

  In plus copiii mai mici trebuie sa stie ce e un abuz, ce e permis si ce nu e permis, de ce un strain sau chiar un membru al familiei (ca tot avem noi in Romania o multime de fete abuzate de tati) nu poate atinge anumite parti ale corpului.

  BOR a devenit o biserica cu accente radicale care trebuie oprita din marsul ei catre fanatism medieval si sper ca cineva sa poata face asta.

  • Voi sunteti fanatici, radicali si ati distrus spiritul din oameni. Progresismul este cea mai radicala religie.

  • @BPS: cum sa distruga spiritul din oameni?!
   Pai ce, Dumnezeu ce pazeste? Crezi ca doarme?! 😉

 13. Mentalitate de Evul Mediu. Prin astfel de luari de pozitie, BOR demonstreaza, mereu si mereu, ca este o piedica pentru civilizarea si progresul Romaniei.

 14. Domnul Daniel si-a pus intrebarea ce vad si aud copii in anumite familii numerose cu 6-7copii (unde sunt copii de 13 ani cel mai mare) cu doi parinti alcolisti si care traiesc toti intr- o singura camera? Educatia sexuala a copiilor in scoli este necesara si obligatorie .

  • Problema că est o educație sexuală care nu corespunde Adevărului, care este Cuvântul Lui Dumnezeu , Biblia. Este o falsă educație sexuală, una mincinoasă.Dumnezeu dă ordin părinților să-și învețe copiii în Legea Lui. Ori învățătura Lui Dumnezeu cu privire la relațiile sexuale nu se potrivește cu învățătura omenească . „ El a pus o mărturie în Iacov, a dat o Lege în Israel şi a ordonat părinţilor noştri să-şi înveţe în ea copiii,
   ca să fie cunoscută de cei ce vor veni după ei, de copiii care se vor naşte şi care, când se vor face mari, să vorbească despre ea copiilor lor,
   pentru ca aceştia să-şi pună încrederea în Dumnezeu, să nu uite lucrările lui Dumnezeu şi să păzească ordinile Lui. ”(psalmul 78:5-7)

  • Ciren-Cu tot respectul pentru domnia sa si citatele din Biblie ,sunt atea ,sunt o adepta a realitati cotidiane ,a respectului, a altruismului ,a adevarului ,povestile nemuritoare nu sunt facute pentru mine.

  • @Ebe,
   Un medic din SUA, care era ateu și un mare petrecăreț în timpul liber, a făcut o criză, și a ajuns la spital la colegii lui , care după ce i-au făcut analizele nu-i ma dădeau nici o șansă, fiind diagnosticat cu pancreatită, și ziceau să-și scrie urgent testamentul. El a avut însă parte de o vindecare miraculoasă în urma căreia a devenit creștin și a afirmat: „Este ușor să fii ateu când toate îți merg bine, dare e greu să fii ateu pe patul morții.”
   Dacă tu zici că Biblia este o carte de povești , ori n-ai citit-o, ori ai fâșărit-o doar.Ea este scrisă în așa fel încât să fie înțeleasă de orice om care îl caută sincer pe Dumnezeu!
   Necredința nu este decât o formă de împietrire a inimii.
   „ Dacă mărturisești deci cu gura ta pe Salvatorul lumii ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi salvat. Căci prin credinţa din inimă se capătă inocența şi prin mărturisirea cu gura se ajunge la salvare, după cum zice Scriptura: „Oricine crede în El nu va fi dat de ruşine.” În adevăr, nu este nicio deosebire între iudeu şi grec, căci toţi au acelaşi Domn, care este abundent în îndurare pentru toţi cei ce-L cheamă. Fiindcă oricine va chema Numele Domnului va fi salvat.
   Dar cum vor chema pe Acela în care n-au crezut? Şi cum vor crede în Acela despre care n-au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propagator? Şi cum vor propaga, dacă nu sunt trimişi? După cum este scris: „Cât de frumoase sunt picioarele celor ce anunță pacea, ale celor ce anuță Evanghelia!” Dar nu toţi au ascultat de Evanghelie. Căci Isaia zice: „Doamne, cine a crezut propagarea noastră?” Astfel, credinţa vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul Unsului Lui Dumnezeu.
   Dar eu întreb: „N-au auzit ei?” Ba da, căci „glasul lor a răsunat prin tot pământul şi cuvintele lor au ajuns până la marginile lumii”.”(romani 10: 9-18)

 15. adevarul ca fara ” inocenti” biserica moare de foame . Cat de folositoare e in general societatii s-a vazut cu varf si indesat in epidemia prin care trecem!

  • Ca bine zice. La afaceri BOR se baga imediat mai ales ca nu trebuie sa plateasca impozit. Cand vine vorba de actiuni de caritate insa… Ai cate o initiativa ici colo de la vreun preot care face exceptie dar altfel la nivel de institutie BOR functioneaza dupa politica „nu va dam nimic”.

 16. Păi corect! Doar BOR poate atenta la inocența băiețeilor

 17. Una cate una o sa ne distruga statul toate libertatile. Iar cele care privesc modul in care noi, parintii, credem ca este cel mai potrivit mod de a ne creste copii sunt vitale.
  Nu e o coincidenta ca aceste libertati ne sunt atacate primele (ex. vaccinare obligatorie, educatie sexuala obligatorie).
  Eu, ca parinte, nu voi fi de acord niciodata cu aceste obligativitati pentru ca odata legiferate si impuse, mi se anuleaza dreptul si responsabilitatea(!!) de a-mi creste copilul, de a-l proteja si a-l educa in cel mai potrivit mod, conform valorilor pe care le am.
  Educatia sexuala a copilului meu o voi face eu cu sotia in familie, in primul rand. Iar daca va fi o oportunitate pentru astfel de educatie, ca optional la scoala, ma voi informa, cine si cum face aceasta educatie inainte de a-mi da acordul.
  E dreptul si responsabilitatea mea de a-mi pazi copilul de propaganda si indoctrinare, mai ales cand vine vorba de sexualitate.

  • Dogmatismul progresist stangist nu admite abateri sau pareri diferite – totul e spre binele omului…de prea multe oriam mai auzit aceasta lozinca si s-a terminat prost.
   Sper ca parintii sa aiba dreptul sa aleaga daca isi indoctrineaza copii cu teorii gender, sexualitate sau labeling sau nu.

  • dar de propaganda si indoctrinarea BOR, prin orele obligatorii de religie, ce parere aveti?

  • „Sa nu ucizi” nu-ti ataca libertatea? „Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau”?

   Despre ce libertate vorbesti tu? Despre liberatatea de a-ti creste copilul neinformat intr-o lume in care si cei informati razbesc din ce in ce mai greu?

  • @gogu Informeaza-te inainte sa te aberezi gratuit.
   Ora de religie e optionala din 2014, si se face doar in baza de inscriere la inceputul anului scolar.

  • @sile Daca inca nu stii ca notiunea de „libertate” nu acopera si crima sau marturia mincinoasa am vesti proaste pentru tine.
   „Mai bine sa taci si sa creada ceilalti ca esti prost decat sa deschizi gura si sa inlaturi orice indoiala.”

  • Hai sa iti explic ceva din experienta proprie.
   Unele fete isi incep viata sexuala de la 14 – 15ani.

   Am avut personal colegete in scoala care umblau cu indivizi 20 – 35!!! de ani. (Si ca tristetea sa fie maxima, unele nu aveau tata, iar mamele lir se faceau ca ploua. Asta daca aveau capacitatea mentala de a intelege gravitatea lucrurilor.)

   Unele profesoare alegeau sa faca o astfel de educatie sexuala din proprie initiativa cu fetele pentru a le explica cum sta treaba, care sunt riscurile de viol, de a ramane insarcinate, de avort, etc. De traume nu mai zic.)

   Pe la anumite licee mai apar discutii iniate de grupuri de studenti (medicina, psihologie, etc.) care incearca sa ajute, sa explice asa cum pot, in masura in care reusesc si ei sa inteleaga problemele si solutiile. E important pt un om (nu neaparat tanar) sa stie sa se protejeze corespunzator.

   Omul e om. Pana si preotii au momente de derapare. Chiar daca multe sunt musamalisate din motive evidente. Fiecare isi protejeaza „aliatii”.

   Atata vreme cat in aceasta tara exiata fete care aproape ca ii cauta pe violatori si pedofili, sau nu se protejeaza si ajung mame la o varsta la care inca sunt copii, o astfel de masura este necesara.

   Pedepsele pentru pedofilie si corupere ar trebui marite. Populatia trebuie sa constientizeze riscurile prin care trec copii. Copii trebuiesc pregatiti psihic pentru momentele cand viata devine grea.

   Inteleg ingrijorarea unui parinte si chiar dorinta de a isi educa copilul in propria casa. Dar multi parinti esueaza, nu sunt in stare sau nici nu incearca sa isi educe corect copii. Pentru acei copii, o astfel de initiativa le poate poate schimva viata, ii poate tine la distanta de multe dureri.

   Intreaga situatie nu tine de o religie anume, nu e vorba de o miscare malefica cum o vad multi oameni. Nu este o miscare anti-crestina, multi crestini sunt deacord cu astfel de directii. Dar si ideea de crestinism e discutabila. Biserica de azi nu e identica cu cea a lui Christos. Au trecut 2 milenii. Unele lucruri au evoluat in bine, altele in rau.

   Niciun om bun si intreg la cap nu vrea raul unui copil. Dimpotriva, se incearca reducerea numarului de copilarii distruse prematur sau a familiilor nefericite. Conteaza mult cum pornesti in viata, cu ce mentalitate si cu ce experiente.

   Pace! Hai sa lasam ura deoparte.

  • Dome draga, apai daca faci vaccin la plod, sa zicem cela de rujeola, cand o sa faca, mu o sa fiee bai mare. Apai daca nu ii faci, o sa fie bai mare, asa de mare incat poate sa se si duca la Domnu de care matale tot zici. Crezi ca ae fi un bai mare sa iti moara copchilu?
   Te intreb crestineste
   Cat ce tine sa invete copchiii in scoala, despre cum ii cu barbatu si femeia, si ce oarece fac amandoi acolo singuri, asta-i lucru bun, sa stie a se pazi. Nu ca muierea me, de o facit 3 copchii pana la 17 ani, de nici amu nu stie ceti si scrie.

  • Copilul meu vreau sa nu mai facă obligatoriu matematică. E decizia mea de a-l educa cum vreau eu. E libertatea mea sa aleg.
   No? Despre asta ce zici?

  • Bravo!!! Respect decizia!!!

 18. BOR este egal neîncredere.. Păi nu mai au frate cu cine să umple atâtea biserici si caută … O altă mafie de produs bani pe spinarea poporului, răutatea, hoția, corupția e adânc înfiripata in biserică deasemenea, știți de ce? Pt ca nu le este frică de lege,.,. Justiția e principala problema a țării

 19. Kenobi- Am facut scoala generala clasele 5-8 la sfârsitul anilor 1970 la tara era dictatura si comunismul ,o data pe luna la ora de dirigentie ,diriginta facea cu noi ora de educatie sexuala.Ne spunea lucruri care in familie in acele timpuri nu se discutau.In liceu aveam diriginte si se facea o ora pe luna de educati sexuala eram 5 fete si 31 baieti Dar pentru noi era o simpla ora de dirigentie unde se puneau intrebari si raspunsuri.Fiecare parinte are dreptul sa educe copii in modul Sau Dar nu trebuie uitat ca copii nostri sunt societatea noastra.

  • No offence, dar ce legatura are ce se intampla in comunismul ateu, acum 50 de ani cu ce se intampla acum, in libertate, in democratie? Nu vad relevanta exemplului tau.
   Cat despre „copiii nostri sunt societatea noastra”, cred ca vedem lucrurile diametral diferit.
   Copiii mei nu sunt ai societatii, ai statului sau ai tarii. Nu i-a nascut si nu ii creste societatea.
   Sunt copiii mei si ai sotiei si atat! Nu in sensul ca sunt proprietatea noastra sa facem cu ei ce vrem.
   Ei sunt cea mai mare responsabilitate pe care o putem avea, una dincolo de legi, dincolo de obiceiurile si apucaturile societatii.

 20. Foarte bine biserica ortodoxa de asta este nevoie cind diavolul vrea sa acapareze si copiii

  • Poți să fii mai clar in exprimare, te rog ? Că nu e clar dacă te referi la nevoia societății de a-și pregăti tinerele vlăstare pentru viață sau la nevoia lui taica părintele…

 21. Am spus-o și o voi mai spune cu fiecare ocazie. De-a lungul timpului, BOR (și de regulă biserica în ansamblul ei, indiferent de credință) a fost și se menține o adevărată piedică în dezvoltarea comunității. Din păcate, în România consecințele au fost cu adevărat nefaste. Eu nu înțeleg cum de ora de religie nu a foat eliminată definitiv din grila de materii școlare (pe vremea mea – acum 5-6 ani – încă era opțională), ținând cont că nu are vreo tangență cu obiectivul școlii, ba chiar unele dintre învățăturile alea mi se par complet absurde și greșite. România e o țară profund medievală, raportat la faptul că încă există scoli cu wc „în fundul curții”, dar se mândrește cu o supercatedrală de câteva milioane de euro. Din păcate încă există prin țară o grămadă de oameni cu mentalități comuniste/învechite, hoți, proști…

  • Domnul Teodor! Eu nu sunt din tara asta, nu sunt romanca, si stii de ce am venit aici? Pentru tot la care d-voastra va lepadati! Pentru VALORILE, din tara asta, pentru cultura, pentru CREDINTA…Dar voi romani, nu stiti sa valorati aceste lucruri! Preferati tarile moderne, unde numai exista nici-o valoare si unde Dumnezeu nu mai are loc in viata oamenilor!

 22. Popii ăștia de proști ce sunt cred că la „educație sexuală” te învață cum să faci 69 sau ceva de genul.

 23. Eu zic să fie înlocuită ora de religie cu cea de educație sexuală.

 24. BOR sa taca dracului din gura si sa nu mai borasca prin vocea Prea Securistului Daniel pt ca are o situatie de invidiat : Este cea mai profitabila societate comerciala cu capital integral romanesc aflata pe teritoriul Romaniei.

  PS. Poate totusi Banca Transilvania sa fie peste ea, doar ca aceasta plateste un impozit urias la stat ceea ce nu e cazul cu BOR !

 25. Adunatura de pederasti in sutana isi da cu parerea despre bienel neamului !

 26. Cum mă așteptam nu relansarea economică sau îmbunătățirea situației materiale a cetatenilor sunt prioritare ci otrăvirea sufletelor copiilor.
  O țară cu oameni politici având coloană vertebrală poate reprezenta ceva în lume.
  O țară de ,, politruci ” va rămâne o colonie exportatoare de sclavi.
  Ce poate înțelege un copil de 4 ani ce înseamnă normalitate sau anormalitate.
  Sponsorizări uriașe pentru ideologia de gen va produce omul nou spălat pe creier.
  Noua societate trebuie să elimine orice repere morale .
  Cum zicea cineva mai sus părintele ar trebui decidă dacă un copil trebuie supus unei astfel de educație.
  Dar neomarxisti nu pot accepta aș ceva pentru că nșa copilul este al statului.

  • @CitizenX Sunt total de acord cu ce ati spus. Foarte bine pusa problema. Nu vad ce rau ar putea face sa li se explice niște realități. De multe ori părinții spun ca le fac ei copiilor educație sexuala, însă presupunând ca o fac, e foarte posibil sa o faca într-o manieră subiectiva. Educația sexuală in școli probabil ca va fi făcută de psihologi si persoane avizate care vor prezenta informațiile in mod obiectiv si bineînțeles într-o manieră care sa nu ii stânjenească pe copii. Plus, e mai bine sa afle de la persoanele avizate, decat de la Google si filme porno. P.S.: Oricum ei știu mult mai multe despre lucrurile de acest gen, însă avem noi impresia ca ei sunt neștiutori.

  • Felicitări!!!

 27. Intr-o lume in care informatia e la un click distanta si in care copii au acces la tot felul de nebunii cred ca este o masura mai mult decat bine venita. Educatie sexuala nu inseamna ca invatam copii pozitiile din kamsutra, inseamna ca invatam copii norme de igiena, norme sociale si de ce nu si un pic de moralitate. Avem mai ales in mediul rural zeci de mii de mame minore, copii care fac copii la randul lor si care isi distrug viata tocmai pentru ca nu au auzit de protectie, de riscuri si de consecinte. Rolul bisercii este sa sustina educatia, orice fel de educatie, nu sa se opuna si sa incerce in ziua de astazi sa impuna niste reguli arhaice. Se vede astazi tocmai lipsa acestei educatii in societate, avem violuri, abuzuri, circula adevarate epidemii de boli cu transmisie sexuala. Copii de azi nu sunt diferiti de copii de ieri. Si daca cei din generatia mea la 15-16 ani si-au inceput viata sexuala, pot face pariu ca si generatiile de astazi fac la fel. Iar eu mi-as fi dorit sa fi invatat la scoala anumite lucrururi.

  • @ CitizenX,
   „ Rolul bisercii este sa sustina educatia, orice fel de educatie… ”(de la tine citire)
   De unde știi tu care este rolul bisericii?
   Rolul Bisericii Unsului Lui Dumnezeu, l-a stabilit Cel care a plătit cu viața lui pentru ea, adică Fiul Lui Dumnezeu, El care este Capul Bisericii.Dar tu amice cine ești? Că dacă vorbești în felul acesta nu poți face parte din Biserica Eliberatorului lumii din păcat.Biserica Fiului Lui Dumnezeu este pilonul și fundamentul Adevărului! Biserica Salvatorului lumii din sclavia păcatului, nu are însărcinarea din partea Eliberatorului ei din păcat să învețe orice fel de învățătură cum susții tu, decât ÎNVĂȚĂTURA PE CARE A DAT-O EL , DISCIPOLILOR LUI!
   „Duceți-vă și faceți discipoli din toate națiunile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sacru. Și învățați-i să gardeze tot ce v-am ordonat. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul timpului. Amin.”” (matei 28:19-20)
   Vezi tu că scopul Biserici Unsului Lui Dumnezeu , este să facă discipoli din toate națiunile botezându-i în Numele Tatălui , al Fiului și al Spiritului Sacru, și să-i învețe să trăiască după învățătura pe care a ordonat-o El discipolilor Săi , să trăiască ei înșiși, întâi, în ea. Ca să faci un discipol al Fiului Lui Dumnezeu , trebuie să fii tu însuți întâi un Discipol al Lui. Ca să înveți pe alții să trăiască potrivit învățăturii Fiului lui Dumnezeu , trebuie să trăiești tu însuți potrivit aceste învățăturii.
   ”Voi sunteţi sarea pământului. Dar, dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăşi puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic, decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni. Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă. Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic şi luminează tuturor celor din casă.
   Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să glorifice pe Tatăl vostru, care este în ceruri. ”(matei 5:13-16)

   Învățătorii atei, dar, nu sunt lumina lumii , ci Fiul Lui Dumnezeu și discipolii Fiului Lui Dumnezeu sunt lumina lumii.

 28. sper ca traim acele timpuri cind bisericile si petrolul vor disparea asa cum au disparut dinozaurii cindva, credinta va ramine numai nu barbosii escroci needucati

 29. 1. BOR poate fi linistita; educatia sexuala nu se va introduce in clasa I, ci probabil in clasa a V-a sau a VI-a. Oricum la botanica de clasa a V-a se studiaza structura florii; copiii invata ca pistilul este organul genital feminin, iar floare e un organ genital hermafrodit. Si cel mai inocent copil isi pune intrebari dupa ce invata asta.
  2. Asa cum parintii opteaza daca copiii sa faca / sa nu faca ore de religie, tot asa parintii pot opta daca copiii sa faca / sa nu faca ore de educatie sexuala.

  Institutiile au intotdeauna intarziere fata de societate. E valabil si pentru biserica, si pentru scoala. Biserica e intarziata in acest subiect. Problema se rezolva prin schimbul de generatii. Va veni o generatie de preoti care nu vor avea false pudori; poate unii chiar vor fi studiat educatia sexuala in scoala. Proteste ca cel de azi a mai fost in istorie sub alte forme, pentru alte cauze. Zilele astea Scotia scoate blasfemia din codul penal; daca nici asta nu e intarziere istorica …

  • Eu sunt atea ,fiica mea avea 13 ani când a început sa studieze intr-o tara unde religia catolica este aproape 100%,nu am fost contrarie a frecventa ora de religie din contra îi spuneam ca sunt lucruri interesante pe de o parte iar pe de alta parte nu eram de acord ca sa fie marginalizata de catre colegi ei.Parintii nu vor fi niciodata in gradul de a educa sexualmente copii lor pentru ca todeauna o sa fie o bariera care nu o s-o ridice niciodata.

 30. Rusine bor ce vor popi sa invete copii sa de a bani la biserica,sa f…a in cur ca si popi ips securistul

 31. BOR-ul se joacă cu focul, că și așa sunt tot mai mulți cei care își pun întrebarea „ei de ce nu…?” și nu m-aș mira ca in ritmul ăsta în câțiva ani să fie obligați prin lege să se transforme în BOR S.R.L. sau în BOR S.A. și să dea comandă de chitanțiere personalizate la Imprimeria Națională sau la o firmă specializată…
  „Alo, Imprimeria? Fiul meu, la telefon IPS. Vrem să comandăm chitanțiere personalizate, dar nu știm cum să facem, adică: veniți voi să copiați efigia de pe clopot sau o copiem noi și v-o trimitem scanată…?”

 32. Nu vedeti ca vine moartea si tot felul de nenorocirii peste pamint si voi vreti dezvoltare si altele bine ar fi sa credeti ca deacum sfirsitul din biblie este foarte aproape nu osa se inplineasca 2029 si osa il vedem pe isus revenind si atunci osa fie deja prea tirziu sa mai poti face ceva sa ne salvam de la chinul vejnic in iazul de foc si pucioasa

  • Merci pentru clarificări!

  • Moartea vine pentru pt cine e credincios (prost) de rand.
   Nu vine si pentru preafericiti, ei sunt luati cu elicopterele platite din banii prostilor.
   Daca nu o sa mai platim pentru preafericiti, sa vezi ce corecta o sa fie si moartea.
   Si feriti-va de Iisus, ca daca vine, îi ia Merțanele/hotelurile de lux lui Daniel, elicopterul lui Pimen.

  • O sa fie difuzat la TV?

 33. o biserica ramasa in evul mediu,buna doar pt. cei fara educatie,care din pacate sunt multi,vorba lui lapusneanu.

 34. Inteleg ca toti cei care au postat mai sus, nu au avut parte de educatie sexuala in scoala si s-au inmultit nestiind ce se poate face cu organele genitale? Pai acum, vor avea si copilasii vostri ce sa invete ca sa va invete si pe voi, maimutelor! Cate pozitii sunt, cum intra sau iese, de cate ori, in ce fel, cand unde si cum…etc! Animalele vor fi invidioase pe voi, amibelor ca in loc sa mai existe „dragoste” va exista doar sex sau imperechere dupa cum doriti, vor exista po…po…nari ca e la moda, les…biene, ca se poarta, fetite cu fetite si baietei cu baietei! De la 5 ani sau mai jos, ca asa e la moda! S-atunci, si pedofilii vor fi conform cu legea, de ce sa-i discriminati, n’asa? Cu gandul numai la sex si haleala! Altceva mai stiti??? Ca maimutele, ce mai!!! Avea dreptate Freud…instinctual de animal in calduri o au chiar si creaturile…umane!

 35. Ah, Daniel, nebunaticule! Tu crezi că educația pentru sănătate (pe care o numești sexuală) seamănă cu ce predați voi la mănăstire. Dimpotrivă, educația o să-i învețe pe copii ce boli cu transmitere sexuală riscă să ia de la popii pedofili, deci da, cam înțeleg de ce nu-ți pică bine.

 36. Crestinismul, in special – ortodoxia, se se teme cel mai mult de Modernizare, de Educatie, de Laicizare. De 2.000 de ani BOR-iturile isi inchipuie intreaga lume supusa lor, fiind animati tot cu acel patern oriental: setea de Putere si Profit !
  In decursul timpului, din Istorie, s-a vazut care au fost „beneficiile” acestor …experti in nimic.

 37. Nu retin daca suntem pe primul sau pe al doilea loc pe continent la numarul adolescentelor, al fetelor de 12,13 ani, care nasc copii . Situatii ca asta, nasteri de-a valma, s-au intamplat in Europa in timpuri de mare valtoare demografica , pe vremea migratiilor, a dislocarii populatiilor, in saracie crunta, in foamete absoluta, cand viata oamenilor nu valora nimic.Ce se intampla acum cu copii, cu mamele ignorante, ce se intampla in spatele cifrelor seci?Totul e numai forma ( stat, institutii, educatie , case de zid, auto, strazi asfaltate), fondul a ramas sau a redevenit rudimentar.BOR nici nu trebuie sa se impuna in domeniul asta, lucrurile merg rau de la sine, Nutzy e politician cu teologia sau teolog politic, nu conteaza ca nu a terminat studiile.

  • Sunt tati care Lasa incinte propriile lor fiice,iar mamele nu vad nimic asta este educatia sexuala care o dau parintii copiilor lor???

 38. Atentat asupra inocentei copiilor e ce face BOR ! Mai ales atunci cand in necunostinta de cauza….te obliga sa botezi un copil ! Sa se boteze dupa 20 de ani.

  • Nu te obliga nimeni sa-ti botezi progenitura, mai amiba! La 20 de ani (daca ii apuca), ti-o trage tie in g…ra, ca e mai misto, nu crezi!

 39. E amuzant cum ei o numesc „atentat la inocența copiilor”, în timp ce preoții mutilează și abuzează copiii încă de la începuturi.
  În maximum 300 de ani, omenirea va evolua suficient de mult încât să renunțe cu totul la toate religiile, iar acest lucru va crea o explozie a dezvoltării în toate domeniile.

  • Te-ai gandit ca in 300 de ani, rasa (neamul/gena) ta nu va mai fi?! Si cui i-ar pasa de niste specii involuate asa ca tine?! Ca involuatii nu au continuitate nicicum, asta e asa pentru cunostinta ta facultativa!

  • Va crea intr-adevar o explozie a neuronului bei, al tau! Specia din care provii poate (aia darwinista), nu va mai exista deloc! Da, da, explozie de toata frumusetea va fi! Si maimutele poate, poate vor evolua!

 40. Bine ca orel de religie isi au loc in scoala desi scoala este o institutie laica si ar trebui sa ii invete alte lucruri pe copii. Biserica nu ar trebui sa aiba nici o legatura cu invatamantul , sa se ocupe de altceva, de fapte de caritate de exemplu, nu de educatie.

 41. Deci o institutie mai retrograda ca aceasta BOR eu n-am mai pomenit in Europa.
  Suntem tara cu cele mai multe mame minore si trafic pe site-urile porno si popa ce zice? Inocenta copiilor ! 🤣
  Nu, stimatilor. Educatia si informarea nu fura nicio copilarie. Ci poate doar fura din statistici avorturile, abandonurile in orfelinate si bolile cu transmitere sexuala !

 42. Sa mori tu turnatorule? Dar mame la 13-14 ani alea nu sunt distruse pe viata?! Ca nu a avut cine sa le explice ca p..a nu are umeri?
  Hai sictir obositule care esti…

  • Da’ cand s-au cotait si unul si altul, n-au stiut bai, involuatule? Da’ ca le-a placut ca asa cum spui „chiar si p…a are umeri, la 11-12 ani (dupa cum declara multi baietei si multe fete) cum e? Te invata copchiii de 5 ani pe tine educatie sexuala mai ceva decat vei sti tu vreodata! Invatati-va copiii mai bine ce inseamna MORALITATEA, o caracteristica pe care niciunul de aici nu o aveti si nu o veti avea vreodata in viata voastra (si nici nu cred ca ati auzit vreodata acest cuvant, d-apoi sa mai stiti ce inseamna)! Amibe ce sunteti, evoluate la stadiul de macaci!

 43. In Romania avem peste 18ooo de biserici si in jur de 8oo de spitale amarite, acum, cind sint cele mai de trebuinta. Superb, nu ? Dar nu va faceti probleme, ne ajuta bunutul ‘mnezeu’. La anu’ o sa fie si mai multeeee, fara numar, ca vine banu’.
  Cind aveti timp, cautati satul Valea Plopului sau, cititi din link-urile postate. Satul cu cele mai multe biserici din Romania dar in schimb nu beneficiaza de canalizare, apa curenta… in fine, dar ce le trebuie acestora ?

  https://www.gandul.ro/reportaj/reportaj-gandul-in-satul-cu-29-de-biserici-parintele-nicolae-pentru-mine-si-pentru-satul-valea-plopului-ceausescu-a-murit-definitiv-12359672
  https://adevarul.ro/locale/baia-mare/orasuldin-romania-29-biserici-1_5432dabb0d133766a8b7a413/index.html
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16892990-satul-28-biserici-localitatea-prahoveana-valea-plopului-nu-are-apa-curenta-sau-canalizare-dar-are-biserica-fiecare-10-familii.htm

  • @tara lui doamne ajuta,
   Comparația ta este una tendențioasă.În timpul lui Ceaușescu s-au construit atât de multe spitale, clinici , policlinici , dispensare , cât sistemul capitalist post decembrist nu poate să întrețină. S-au desființa numai în timpul lui Băsescu circa 70-80 de spitale , că un erau în stare să le întrețină, pentru a reduce cheltuielile cu aceste spitale și cu angajații spitalelor. Pe urmă în spitale care nu s-au desființat, în multe din ele s-au închis secții întregii, și s-a redus numărul de paturi în secțiile rămase, tot pentru a micșora cheltuiala pe o presupunea aceste secții, și bineînțeles s-a redus și numărul de angajați din spitale prin închiderea de secții și reducerea numărului de paturi. S-au închis multe dispensare din mediul rural și cu ele și cu acesta s-a redus și personalul medical. S-au închis clinici , policlinici , și în cele rămase s-a redus numărul de cabinete și prin urmare și de medici și personal auxiliar.Și tu vorbești că trebuiesc construite spitale noi! Cum putem să fim atât de ipocriți?Vorbești de satul acela că ar avea mai multe biserici, și care e problema? Dacă avem un sat răsfirat, cu case distanțate nu e normal să fie mai multe biserici și bineînțeles și mai multe școli? Ia spune tu câte școli s-au desființat în epoca capitalismului post decembrist ? Oare și pentru acest fapt e culpabilă biserica, așa cum, în mod ipocrit , faci tu comparația biserică- spital?
   Nu trebuie să fie o biserică în fiecare sat , sau chiar mai multe dacă satul e răsfirat sau are o populație mai mare? Dacă ai o turmă mai mare nu-ți trebuie mai mulți păstori? Vorbești de canalizare și apă la robinet comparându-le cu biserica. Pentru unul ca tine canalizare are prioritate în fața bisericii.Cât de fără judecată putem fi? Biserica , este un loc în care omenii aud Cuvântul Lui Dumnezeu, prin care un om se poate naște din nou , spiritual, din Dumnezeu , și astfel să trăiască în eternitate în glorie în Împărăția Lui Dumnezeu, și să scape de iadul cel etern unde vor ajunge toți oamenii care în timpul vieții lor pământești nu se vor împăca cu Dumnezeu și nu vor continua apoi să trăiască după voia Lui.Poți să ai canalizare și apă la robinet , dar dacă nu te împaci cu Dumnezeu prin credința în Fiul Său, ajungi la sfârșitul vieții pământești în iad.

  • @tara lui doamne ajuta,
   ce vrei să zici , vorba cuiva în viață: „nu credeți ce vedeți cu ochii voștri , credeți ce vă zic eu!”(cunoști personajul! ) Adică ce văd eu cu ochii nu este adevărat , sunt adevărate , în schimb , statisticile de care faci vorba. Să mai adăugăm la spitale închise, secții închise , paturi de spital desființate, policlinici desființate, dispensare desființate, scăderea numărului de medici și personal auxiliar și desființarea sau ajungerea în paragină a multor stațiuni balneoclimaterice , cu spații de cazare, cantine, baze de tratament și de recuperare ,cu personal medical și auxiliar, mii de kilometrii de căi ferate desființați, depouri cfr, vagoane duse la fier vechi, locomotive așișderea, stații cfr, o grămadă de posturi de la poliția căi ferate, și, hai că nu îmi mai face plăcere să mai amintesc dezastrul post decembrist, care parcă nici nu-l poți inventaria. Nu cumva e culpabilă biserica pentru toate acestea?
   Ceea ce zici tu că nu te interesează Dumnezeu, Biblia , spiritualitatea , nu ești nici primul care cugetă în acest fel, însă va veni timpul când va trebui să regreți acest fel de purtare.Azi , Dumnezeu îți oferă șansa să te împaci cu El prin credința în Fiul Său, care a murit și pentru păcatele tale, cum zice Scriptura: „ câtă vreme se zice: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii.” ”(erei 3:15)Astăzi ești chemat prin grația lui Dumnezeu. Va veni timpul, însă Domnul va sta pe scaunul de Judecător.„ Isus ne-a ordonat să propovăduim poporului și să mărturisim că El a fost rânduit de Dumnezeu Judecătorul celor vii și al celor morți.”(faptele apostolilor 10:42)

 44. Voi veti vedea!
  Chiar si pentru ce-ati scris. Sa va aduceti aminte ce ati scris cand copiii vostri nu va vor respecta.

 45. Educație sexuală din clasa a 9-a mi se pare în regulă. Toți se uită la pornache bre ÎP Daniel

 46. Depinde ce crede BOR ca inseamna educatie sexula si care este scopul acestei educatii sexuale . Sper ca nu crede nimeni ce vor fi pusi copii sa vada filme sexi . Uite ce zice legea:i) derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. asa ca bor zice ce zice degeaba ,asta nu afecteaza cu nimic inocenta copiișor ci mai degraba le prezinta un adevar pe care copii doar il intuiesc si despre care anumiti parinti nu le spun nimic . Poate si unii ciudati vor intelege .

 47. BOR-ul sa-si vada de D-zeul lor si de spiritualitate (care este inexistenta). Prin introducerea acestesi discipline poate ar mai scadea rata avorturilor fiindca intretin relatii sexuale neprotejate. Nu vrei sa ii invete la scoala? Si asa exista o gramda de site-uri de pornografie iar de la sf. Google aflii tot.

  Hai sictir fariseilor…

 48. Preafericite,
  Cand aveam vreo 7 anisori, preotul care venea sa ne sfinteasca casa la fiecare sarbatoare, a rugat-o pe bunica sa ma lase sa-l ajut pe strada noastra, ca dascalul nu se simte bine si sa-l lase sa plece acasa. Bunica, femeie cu frica lui Dumnezeu, a spus Da. Preotul m-a luat sa-i tin traista si cadelnita, dar cand eram doar noi doi pe scara de bloc a tot pus mana si m-a mangaiat la cuc si imi tot punea intrebari despre cucul meu. Mi-am facut treaba atunci si apoi, rusinat, nu am spun nimic acasa. Am tinut in mine, dar am avut mereu grija sa fac astfel incat sa nu mai intru in biserica noastra si nici sa nu ma mai intersectez cu preotul pedofil. Atunci nu stiam ce face si ce vrea defapt preotul. Nu stiam pentru ca nu avem niciun pic de educatie sexuala, nici cea elementara. Au trecut anii si cand am capatat educatie sexuala cat sa inteleg ce mi s-a intamplat si sa inteleg ca preotul ar fi trebuit sa faca inchisoare pentru ceea ce a facut, era deja prea tarziu, preotul parasise aceasta viata in pacat. Nu a apucat sa plateasca pe lumea asta. A avut grija Dumnezeu de judecata lui si, pentru ca sunt credincios, sunt sigur ca scarbavnicul se rumeneste pe vecie la foc marunt.
  Mai tarziu am mers la facultate si am aflat ca, in centrul universitar unde am invatat, cele mai mari petreceri si orgii homosexuale erau cele organizate de studentii teologi. Am invatat repede ca trebuie sa stau departe de ele. Pacat, pentru ca nu erau toti pedofili si homosexuali. Nu am nimic cu homosexualii, dar sa fi homosexual si sa faci facultatea la religie crestina, iudaica sau musulmana mi se pare a fi o duplicitate de neconceput si inacceptabila. Am aflat mai apoi ca unii dintre absolventii la teologie sunt oameni onesti, normali si inteligenti.
  Acum am si eu copii de varsta mica, mergem la biserica si vreau ca ei sa aiba educatie sexuala sanatoasa, sa stie sa recunoasca comportamente sexuale deviante, chiar si din partea unui fete bisericesti, sa stie sa-mi spuna si sa reclame astfel de comportamente.
  Preafericitule, ai fost si tu absolvent de teologie, in sinea ta stii ca am dreptate si ca nu am mintit cu nimic in cele de mai sus. Daca nu vrei educatie sexuala pentru copiii nostri, insemana ca vrei ca prietenii tai preoti si calugari pedofili sa-si gaseasca mai usor victime, iar aceste victime sa fie in necunostinta de cauza si sa nu ii reclame. Pentru prietenii tai preoti si calugari homosexuali vrei ca copiii care sunt inca necopti la minte si fara o recunoastere de sine daca sunt heterosexuali sau homosexuali, sa cada mai usor in mrejele lor.
  Preafericitule, vezi ca tot aurul asta pe care il aduni pe Pamant si toata fala cu care te impaunezi, nu o iei in groapa si nici nu te ajuta la judecata dreapta a lui Dumnezeu. Vezi ca vei ajunge sa rumenesti vesnic la foc marunt, alaturi de prietenii tai preotii si calugarii pedofili.

  • BRAVO TED!👋👋👋

  • OK, dar parinti tai, cei care te-au crescut, de ce nu te-au educat in acest sens? Tu ce faci acum, ce astepti, astepti ca scoala sa-ti educe copilul in materie de educatie sexuala? Pai s-atunci ce rost mai au intrebarile??? De ce judecam si aratam cu degetul daca nu suntem in stare sa ne educam copiii? Intreb! Iar dupa felul in care ai descris toata povestea, dupa care „te freci pe maini de bucurie” ca un fariseu ne…norocit ca „A avut grija Dumnezeu de judecata lui si, pentru ca sunt credincios, sunt sigur ca scarbavnicul se rumeneste pe vecie la foc marunt” asa cum ai declarat, mai taticu’ tu nu esti crestin! Nu esti nici macar un bun crestinel, esti o scar…navie care n-are niciun fel de cultura, de educatie si de morala crestina! Vai de progeniturile tale!

  • @CRP

   Ceea ce incearca sa explica este tocmai ca daca ar fi primit acea educatie mai devreme ar fi reactionat altfel la intamplari. Anumiti parinti sau bunici (unii parinti sunt la munca sau bolnavi sau divortati, nu toata lumea are o copilarie frumoasa) pur si simplu nu stiu sa ofere acea educatie pentru ca nici ei nu o stapanesc suficient sau le este rusine pur si simplu. Multi traiesc cu frica si rusinea, iar curajul le vine cand nevoia s-a duuuus deja.

   Nu inteleg de ce aduceti atata ura „in numele moralei si a Domnului”. Daca voua vi se pare judeca si scandalul „calea domnului”, atunci mai bine plec sa il caut pe Dumnezeu prin munti, departe de voi. Nu vrea nimeni raul copiilor. Niciun om sanatos si bun nu vrea asta.

  • 1) Eu nu cred in experienta povestita de tine. Mie imi miroase a demascare din epoca de aur, subiect fabricat.

   2) Un om care merge la biserica nu ii vorbeste asa unui Patriarh. A merge la biserica nu te face mai bun (in ochii tai). Daca nu pleci si cu o traire si o atitudine interioara de acolo e pur formalism.
   Internetul ne-a transformat in superficiali, dandu-ne impresia ca ne putem trage de siret cu oricine si a injura dupa cum ne taie capul.

   3) Educatia sexuala si educatia pentru sanatate sunt lucruri distincte. Educatia sexuala porneste de la premisa eronata de a trata un efect. Adica sa foloseasca prezervativ, anticonceptionale, sa se masturbeze, sa LGBT etc.
   Educatia pentru sanatate merge la radacina problemei.

   De ce nu ia nimeni in calcul faptul ca un copil poate fi educat sa se abtina, sa fie stapan pe instinctele sale, sa nu mearga cu turma? Sa stie sa refuze o relatie care il va traumatiza pe viata (mai ales in cazul fetelor).

   Unele lucruri vin firesc, nu tb impinse.

   Chiar daca multi copii afla din alte surse de chestii de genul, nu toti sunt pervertiti. Asa, ne asiguram ca nu scapa niciunul.

   De altfel, comunicatul invoca si studii. Acum nu mai sunt bune studiile si stiinta?

   Ma mir cum de nimeni nu a observat in cazul Caracal ca adevarata problema o reprezinta pornificarea Romaniei pe toate canalele media si nu numai, traumele din copilarie (abuzatul devine adesea abuzator; exista terapie in acest sens). Toti au sarit sa mareasca pedepsele si atat.

   Cum e cazul americanilor: nu intelegem de ce vin copiii si isi impusca colegii, ce se intampla. Pai cand generatii intregi is hranite cu violenta pe paine in filme, muzica si emisiuni, la ce vrei sa dai nastere? La balet, patinaj artistic?

   4) Asta cu aurul si prietenii homosexuali e de speta joasa. Sunt bune criticile in general, dar sa fie de calitate si intemeiate. S-au scris atatea argumente pe net cu privire la asa-zisul aur si bogatii ale PF-ului.
   Daca exista ierarhi sau preoti homosexuali este regretabil, cum sunt regretabile, de altfel si multele noastre pacate (curvia, adulterul, razbunarea, defaimarea, minciuna, lacomia de toate felurile, lenea, judecarea celuilalt etc). Pana la urma, din 12 Apostoli unul a si cazut.
   Dar logica multora e stramba. Ex: daca Streinu-Cercel e impostor, inseamna ca toti doctorii sunt impostori, hai sa nu mai mergem la spital.

   5) Epstein si larga lui companie de politicieni si vedete.
   Caracal si soldatii trimisi de urgenta in America, impreuna cu toate increngaturile locale. Exportul de copii.
   Sexualizarea precoce a copiilor poate ascunde multe nebanuite.

 49. Si ce-o sa faca BOR?Va ataca legea la CCR?!

 50. Opinie personala relativa la comentariile existente, relatata pe baza propriei experiente.

  Aceasta miscare nu tine de o ideologie anume si nu lupta impotriva vreunei religii. Am pornit in viata foarte religios. Timpul m-a invatat sa fac o disctinctie intre credinta si biserica. Credinta este pura, biserica in schimb este contruita din oameni si din alegerile lor, bune sau rele.

  Exista in scolile noastre fete care la 14 – 15 ani se uita dupa barbati de 20 – 35(!) de ani. Am intalnit colege de scoala ale caror mame erau de acord cu asta. Exista un numar tot mai mare de pedofili si violatori pe strada, iar educarea in prealabil a fetelor cu scopul de a isi proteja viata si fericirea este binevenita. Anumite persoane se dezvolta mai tarziu, alte persoane mult prea devreme. Este important sa fie pregatite.

  Am intalnit profesoare care luau la final de gimnaziu fetele deoparte pentru a le explica unele aspecte care teoretic ar fi trebuit sa le cunoasca din familie. Dar nu toate familiile sunt perfecte. Unii copii au parintii plecati din tara, parinti divortati, unul sau ambii parinti alcoolici sau cu alte probleme, etc. Nu toate fetele primesc educatia necesara de acasa.

  Exista si astazi fete care au copii la 14 – 17 ani. Problema exista, a existat mult timp. Anumiti oameni vor sa previna astfel de evenimente. Alte persoane considera solutia prea „radicala”. Dar cert este ca daca nimeni nu face nimic problema nu dispare de la sine.

  In anumite licee mai exista la nivel de clasa ore de „educatie sexuala” organizate de studenti la medicina, psihologie, pedagogie, etc. Cert este ca nu este suficient si este nevoie de cadru didactic pregatit in prealabil la nivel national. De multe ori perioada liceului este prea tarzie pentru astfel de discutii.

  Nu vreau sa incurajez la ura sau sugerez ca cei care sunt impotriva initiativei sunt oameni rai. Este greu sa stabilesti ce este cu adevarat bine sau rau. Este multe prea subiectiv. Cert este ca trebuie sa facem ceva.

  Fiecare adult responsabil isi doreste siguranta si buna starea copiilor, dar uneori trebuie sa adresezi problema radical de la radacina. Este mai bine mai devreme decat dupa ce ti se pune ecografia in fata. Problema violului inca exista. Problema pedofiliei inca exista. Problema familiilor incepute mult prea devreme inca exista.

  Trebuie sa prevenim aceste probleme. Trebuie sa le discutam, sa le intelegem, indiferent de varsta.

  Nu am intalnit copii care sa fi primit vreo astfel de educatie de la o varsta frageda si sa manifeste dereglari de comportament ulterior. Dimpotriva, am observat o abordare mult mai inteleapta a lucrurilor ce se invart in sfera reprducerii, o abordare mult mai calda si mai matura.

  Desi risc sa ma judecati, mai spun un lucru. Va spun sincer, mai de graba as fi preferat o astfel de educatie decat orele de religie. Am avut un singur profesor de religie pe care l-am ascultat cu sfintenie si nu am chiulit chiar daca nu punea absente. In rest.. prejudecata cusuta cu ata alba.
  Incapacitatea anumitor oameni de a intelege religia, rolul ei, istoria ei, morala ei si delimitarile cu propriile decizii pe care trebuie sa le luam la nivel de societate m-au indepartat de biserica.

  Cand ma gandesc la Dumnezeu ma gandesc la o livada, la un munte, la un parau. Nu la sutane de aur cusute cu ura si prejudecata.

  Pace! Intentia mea nu este aceea de a creea neplaceri.

  • Problema e, că nu este o educație sexuală în conformitate cu Cuvântul Lui Dumnezeu , care este Adevărul, Biblia.Biblia arată că relațiile sexuale nu pot avea loc decât în cadrul familiei alcătuită dintr-un bărbat și o femeie. Că femeia măritată e legată de bărbatul ei cât timp trăiește el. Acesta este învățătura Scripturii, care nu se potrivește cu învățăturile omenești.
   „Au venit la El fariseii şi, ca să-L tenteze, L-au întrebat dacă este îngăduit unui bărbat să-şi lase muierea. Drept răspuns, El le-a zis: „Ce v-a ordonat Moise?” „Moise*”, au zis ei, „a dat voie ca bărbatul să scrie o carte de despărţire şi s-o lase.” Salvatorul le-a zis: „Din cauza împietririi inimii voastre v-a scris Moise porunca aceasta.
   Dar, de la începutul lumii, Dumnezeu i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de muierea sa.Şi cei doi vor fi un singur corp. Aşa că nu mai sunt doi, ci sunt un singur corp. Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” În casă, discipolii L-au întrebat iarăşi asupra celor de mai sus. El le-a zis: „Oricine îşi lasă muierea şi ia pe alta de muiere preacurveşte faţă de ea, şi dacă o muiere îşi lasă bărbatul şi ia pe altul de bărbat preacurveşte.” ” (marcu 10:2-12)

 51. Dacă se face într-a șasea-șaptea la anatomie e ok.Așa se făcea și pe vremea mea, prin ’75 și, cumva ne-a prins bine.Dacă în schimb se politizează și încep cu defecții gen lgbtq cu gender diversul, cu drag queen prin grădinițe și tot nomenclatorul aberanților, mai bine s-o țină pentru ei și neamurile lor.Și cum cred că n-o să se abțină cu activismul, mai bine no thanks.

 52. Mai CRP , tu esti normal ? Tot jignesti pe cei care nu sunt de aceeasi parere cu tine . Asta e credinta ? mai amaratule ?

  • Cu ce anume te simti tu jignit de mine?
   Si totusi…daca stau bine sa ma gandesc, ma simt mai bine sa fiu un amarat, urat si pe deasupra si botezat (cu nume de crestin nu de sectar) decat o amiba ca tine! La microscop, amiba e tare frumoasa, sa stii!

  • @CRP

   Evanghelia spune ca „oricine se înalţă va fi smerit şi oricine se smereşte va fi înălţat”

   Mie mi se pare ca tu esti intruchiparea perfecta a fariseului arogant care se mandrea cat de bun este el fata de vamesul care-i era alaturi la templu si se ruga. Iti pun aici citatul din Evanghelia dupa Luca cap. 18, ca un fel de oglinda in care sa te uiti. Ai face bine sa reflectezi la ce fel de oameni sunt aprobati de Dumnezeu, in loc sa te auto-indreptatesti:

   10 „Doi oameni s-au suit la Templu să se roage; unul era fariseu şi altul, vameş.
   11 Fariseul stătea în picioare şi a început să se roage în sine astfel: ‘Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, hrăpăreţi, nedrepţi, preacurvari, sau chiar ca vameşul acesta.
   12 Eu postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate veniturile mele.’
   13 Vameşul stătea departe şi nu îndrăznea nici ochii să şi-i ridice spre cer, ci se bătea în piept şi zicea: ‘Dumnezeule, ai milă de mine, păcătosul!’
   14 Eu vă spun că mai degrabă omul acesta s-a coborât acasă socotit neprihănit decât celălalt. Căci oricine se înalţă va fi smerit şi oricine se smereşte va fi înălţat.”

 53. Când ora de religie era obligatorie era de fapt „un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață”

  • In cazul surorii mele prostiile spuse de profesorul de religie (absolvent de teologie ortodoxa) i-au facut pe parintii mei s-o scoata de la ora de religie. Cu o simpla cerere semnata de parinti se poate face acest lucru.

   Nebunul ala care le preda religia le-a spus ca vor arde in iad daca fac una si alta.

 54. Asta e Razbunare!

  Rabunarea lui Daniel si a BOR-ului pe Johanis pt ca nu le-a dat voie sa faca slujbe de Pasti.

  Halal urmasi ai lui Hristos mai sunt ei. Hristos a spus sa nu te razbuni. Razbunarea este interzisa de Biblie. Astia sunt doar niste hoti mafioti care au capturat biserica si s-au imbracat in haine de preoti. A zis bine cine a zis ca credinta in D-zeu este ce ai tu inima si se vede in faptele pe care le faci, iar religia institutionalizata nu este decat o mafie structurata piramidal si pusa pe capatuiala.

  • Uite unde era si varianta feminina a lui Sherlock Holmes. Gata, a rezolvat misterul, putem sa dormim linistiti. :)))

 55. Patriarhia susține că ”încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. ”
  Nu pentru copii (asa cum propune Patriarhia), dar educatia sexuala este necesara si utila adolescentilor.

 56. S-a trezit și poponarul sef, inaltprehoția sa turnatorul Daniel,eu cred că senilul ăsta vrea să spună că el nu e de acord cu teoria, văzând că la școlile lor se face doar practică

 57. @ciren. De parerea ta, aia plina de evlavie, nu ma intereseaza. In secolul XXI, astfel de mentalitati nu au ce sa caute si nu sint prioritare pentru intreaga societate.
  Vezi ca acele statistici (biserici, spitale, scoli etc.; cauta pe INM) au fost facute de mai mai multe persoane, nu de una singura. Sau, dupa mentalitatea ta, nu este adevarat, este o iluzie in masa, o miniciuna gogonata, atinge imaginea milenara a bisericii…
  Chestiunea cu ‘mnezeu, cu biblia, cu asa-zisa spiritualitate, ca ard in focul gehnei, nu este obligatorie, nu trebuie sa fiu cu gloata (ca si tine) – e problema MEA si nu te priveste !
  Intelegi sfatuitorule, pardon, postacule revizionist ?

  • ce vrei să zici , vorba cuiva în viață: „nu credeți ce vedeți cu ochii voștri , credeți ce vă zic eu!”(cunoști personajul! ) Adică ce văd eu cu ochii nu este adevărat , sunt adevărate , în schimb , statisticile de care faci vorba. Să mai adăugăm la spitale închise, secții închise , paturi de spital desființate, policlinici desființate, dispensare desființate, scăderea numărului de medici și personal auxiliar și desființarea sau ajungerea în paragină a multor stațiuni balneoclimaterice , cu spații de cazare, cantine, baze de tratament și de recuperare ,cu personal medical și auxiliar, mii de kilometrii de căi ferate desființați, depouri cfr, vagoane duse la fier vechi, locomotive așișderea, stații cfr, o grămadă de posturi de la poliția căi ferate, și, hai că nu îmi mai face plăcere să mai amintesc dezastrul post decembrist, care parcă nici nu-l poți inventaria. Nu cumva e culpabilă biserica pentru toate acestea?
   Ceea ce zici tu că nu te interesează Dumnezeu, Biblia , spiritualitatea , nu ești nici primul care cugetă în acest fel, însă va veni timpul când va trebui să regreți acest fel de purtare.Azi , Dumnezeu îți oferă șansa să te împaci cu El prin credința în Fiul Său, care a murit și pentru păcatele tale, cum zice Scriptura: „ câtă vreme se zice: „Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile, ca în ziua răzvrătirii.” ”(erei 3:15)Astăzi ești chemat prin grația lui Dumnezeu. Va veni timpul, însă Domnul va sta pe scaunul de Judecător.„ Isus ne-a ordonat să propovăduim poporului și să mărturisim că El a fost rânduit de Dumnezeu Judecătorul celor vii și al celor morți.”(faptele apostolilor 10:42)

 58. Stimați comentatori,
  În primul rând cuvintele răutăcioase și pline de ură care vin din partea dumneavoastră la adresa Bisericii Ortodoxe Române demonstrează că sunteți oameni de joasă speță, fără argumente și date concrete. Adevărul este că sunteți plini de ură și chiar dacă s-ar scula cineva din morți să vă deschidă ochii, tot așa veți rămâne. Din păcate sunteți rodul canalelor de televiziune și a minților spălate și cumpărate de globaliștii acestor vremuri. Poate într-o zi vi se va face rușine de cuvintele murdare pe care le-ați rostit sau scris la adresa Bisericii! Orbi sunteți și nu vă dați seama că voi luptați împotriva voastră, iar așa cum spune proverbul, pasărea pe limba ei va pieri, așa sunteți și voi!

 59. Enorm de multe comentarii.
  Eu cred ca depinde ce contin manualele alea, ce se face la ore si de la ce clasa incepe predarea. Educatia sexuala in clasele I-IV, de exemplu, ar fi o treaba destul de deplasata (varsta medie pentru prima menstruatie la fetite e 11 ani). Educatia sexuala (intelegand prin asta lucruri care tin de igiena, siguranta actului sexual, familie, importanta si semnificatia unei sarcini etc) din clasa a XI e o treaba cat se poate de fireasca. Majoritatea elevilor de varsta aia ar trebui deja sa stie (din familie sau chiar din experienta) cam orice s-ar putea scrie intr-un manual decent.
  Diavolul sta in detalii, asa ca depinde de mai multi factori daca e sau nu e ceva pozitiv. Ar trebui sa fie, avem foarte multi adolescenti cu BTS si mult prea multe intreruperi de sarcina la adolescente.

 60. e o treaba serioasa

 61. „EL” este o CONVENȚIE!!!!!

  • „este ușor să fii ateu când toate îți merg bine, dar e greu să fii ateu când ești pe patul morții” a afirmat un medic din SUA, care era ateu și un mare petrecăreț în timpul liber, și care făcând o criză, și a ajuns la spital la colegii lui , care după ce i-au făcut analizele nu-i ma dădeau nici o șansă, fiind diagnosticat cu pancreatită, și ziceau să-și scrie urgent testamentul. El a avut însă parte de o vindecare miraculoasă în urma căreia a devenit creștin.

 62. Sunt curios daca a avut cineva curiozitatea sa citeasca comunicatul de pe basilica.ro? La un momendat BOR (!) foloseste ca exemplu o analiza efectuata de un „institut” din SUA, ceva cu abstinenta totala. STOP – Pentru cultura voastra generala, institutul cu pricina este un ONG din Utah. Partea interesanta vine abia acum: Seful acestui ONG este MORMON! Deci, ce sa vezi, BOR aduce ca argumente analize efectuate de mormoni!

 63. Fraților, apropo de subiect.
  Cica mărimea conteaza. Cred ca cel mai bun de-aici este Ciren de departe.
  Comentarii mai lungi si multe, n-am vazut nicicand.
  Si la subiect. N-am citit niciunul.

  • @ Ăla mic de respiră greu,
   faptul că nu poți citi comentarii mai mari de 4 rânduri , spune multe despre pregătirea și capacitatea ta intelectuală .Totuși , chiar dacă cineva are o capacitate intelectuală mai mică , el doar prin exercițiu, prin practică ajunge să-și pună în valoare acestă capacitate intelectuală la dimensiunea ei maximă. Dar lipsa antrenamentului intelectual te face să ai o minte odihnită .Ori lenea, nu numai cea corpească, dar mai ales cea intelectuală nu este o virtute . Așa că lăudându-te aici că n-ai citit un articol mai mare de 4 rânduri , nu te onorează, după cum lenea nu onorează pe nimeni.Dar pe lângă faptul că singur te recunoști că nu posezi o capacitate intelectuală deosebită , și că ești cu mintea odihnită în urma refuzului exercițiului intelectual, ai totuși tupeul să faci aprecieri asupra unora care pot să scrie comentarii mai lungi de 4 rânduri, cât poți tu pricepe , și din care , de fapt tu n-ai nici măcar unul, ca să nu-ți tulburi odihna minții.Pe lângă toate acestea mai ai și mârlănia de a foloși un limbaj trivial , care de fapt demască mediul tău natural, în care te scalzi.Ieși, omule, din tenebrele minții și ale sufletului și vino la Lumina care e Fiul Lui Dumnezeu.

 64. ESTE FOARTE BINE CA SE FACE ASA CEVA! BISERICA E DE VINA CA EA NU FACE EDUCATIA PACATELOR SEXUALE! SA-I FIE RUSINE: IN PSALMUL 50 SCRIE: INTRU PĂCATE M-A NASCUT MAICA MEA. PE DANIEL NU L-A FACUT MA-SA INTRU PĂCATE? HAI SA VORBIM DE PACATE. Medical = masturbare, Ortodox=Malahie. Medical = sex,Ortodox = curvie,/ Medical inselare sotie nu exista, Ortodox = preacurvie/ Medical sex anal, Ortodox=sodomie/Medical sex oral, Ortodox= gomorie etc. Biserica ar trebui sa faca educatia pacatelor generate de cele de sexuale= pacate de caracter. Caracter de curva=desfranat : minciuna, hotia, demagogia, escrocheria, amanarea, mandria,. VOR APAREA SI EMISIUNI DE EDUCATIE SEXUALA ȘI DEZBATERI. PANA ACUM TOTUL ERA ONLINE, ACUM E LEGE. Bravo Klaus, cam tarziu!! Ua Daniel!

 65. La pct 9, BOR zice ca „pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei” dar ce ne facem cu copiii proveniti din familiile care nu au aceasta educatie? Oare te poate invata sa citesti un analfabet?
  Nu mai bine isi vede BOR de dogmele ei si sa lase educatia de orice fel pe seama celor cu competente in domeniu? Daca e ceva de discutat pe aceasta tema este mai degraba programa acestei discipline si varsta optima de studiu sau eventual adaptarea programei fiecarei varste eligibile.

 66. Pai nu vezi ma ciren ca in ultimul comentariu ai mentionat de trei ori comentariile mai lungi de 4 randuri?

 67. Nu vezi ma ciren ca ai zis de 3 ori de comentariile mai lungi de 4 randuri? Aduna te un pic!

 68. Felicitări!!!

 69. Doamne nu pot să spun, doar atât. Iarta-ne!!! Pe bună dreptate ne merităm soarta că ne-am îndepărtat prea mult de tine… Fie voia ta!!!

 70. „Identitatea și viața persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală” – nu sunt sigur ca am inteles aceasta sintagma. Daca o inteleg bine se accepta autodeterminarea de gen (transgender, lesbianism, homosexualitate sau lte aberatii) dar se refuza predarea unor notiuni de baza legate de sexualitatea umana normala. Personal nu vad o problema in a explica sexualitatea dar modul in care e facut acest lucru trebuie adaptat copiilor – nu floricele si albinute dar nici pornografie. Cel mai coect ar fi ca MEN, BOR, ONG-uri, etc sa isi faca un calendar si sa discute temele si modul de predare la aceeasi masa.

 71. – 55% dintre romani cred ca violul poate fi justificat
  – un copil este abuzat sexual la fiecare 6 ore
  – jumătate dintre abuzuri vin din partea cuiva apropiat din familie.
  – doar anul trecut în România au fost 18.000 de mame minore

  Majoritatea parlamentarilor români consideră introducerea educației sexuale în școli un atentat la inocența copiilor.
  Vai de capul celor ce nu vor educatia sexuală. Idiotilor ortodocși! Ortotonți.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.