G4Media.ro

Râsul iberic, una dintre cele mai rare feline din lume, nu mai…

Foto: lynxexsitu.es

Râsul iberic, una dintre cele mai rare feline din lume, nu mai este pe cale de dispariție

Una dintre cele mai rare feline din lume, râsul iberic, nu mai este clasificată ca fiind pe cale de dispariție, potrivit unui raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), citat de BBC. IUCN, care clasifică speciile în funcție de nivelul de risc cu care se confruntă într-o „listă roșie”, a trecut râsul iberic de la „pe cale de dispariție” la „vulnerabil”, după o creștere semnificativă a numărului de exemplare.

Populația sa a crescut de la 62 de exemplare mature în 2001 la 648 în 2022.

După cum arată și numele, această specie de pisică sălbatică provine din peninsula iberică – Spania și Portugalia.

Râsul iberic era răspândit pe scară largă în întreaga Peninsulă Iberică până la jumătatea anului trecut, dar începând cu anii 1960 numărul a scăzut vertiginos. Pierderea habitatului, braconajul și accidentele rutiere au contribuit la împingerea speciei în pragul extincției.

Această creștere se datorează în mare parte eforturilor de conservare care s-au concentrat pe creșterea abundenței principalei sale surse de hrană – iepurele sălbatic.

Francisco Javier Salcedo Ortiz, un coordonator responsabil de conducerea acțiunii de conservare, a descris-o ca fiind „cea mai reușită acțiune de recuperare a unei specii de feline realizată vreodată prin conservare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează